Ion Iliescu a fost audiat in dosarul Mineriadei UPDATE Avocat: Ne pregatim apararea

Luni, 16 Ianuarie 2017, ora 10:20
7682 citiri
Ion Iliescu a fost audiat in dosarul Mineriadei UPDATE Avocat: Ne pregatim apararea
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Ion Iliescu a venit, luni, la Parchetul instantei supreme, unde a fost citat pentru a fi audiat in dosarul Mineriadei, in care a fost pus sub acuzare pentru infractiuni contra umanitatii, alaturi de mai multe persoane, printre care Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Magureanu si Miron Cozma.

Ion Iliescu a ajuns la sediul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie putin inainte (PICCJ) de ora 9:30 si nu a dorit sa faca nicio declaratie despre punerea lui sub acuzare in dosarul Mineriadei.

Intrebat daca se simte vinovat de moartea celor patru persoane in timpul Mineriadei din 13-15 iunie, Iliescu a raspuns negativ.

UPDATE 10:20 - Ion Iliescu a iesit de la audieri si nici acum nu a vrut sa faca declaratii.

Adrian Georgescu, avocatul lui Ion Iliescu, a aratat ca fostul presedinte a venit acum la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru ca aceste activitati nu s-au putut desfasura in decembrie 2016, cand a fost pusa in miscare actiunea penala. Acesta a precizat ca procurorii i-au adus la cunostinta fostului presedinte ca i s-a schimbat incadrarea juridica, in inculpat, si i-au prezentat invinuirea.

"Domnul Iliescu nu a dat nicio declaratie. A fost pusa in miscare actiunea penala fata de dumnealui, a capatat o calitate noua, alta decat cea pe care o avea, adica inculpat, invinuirea este de infractiuni contra umanitatii", a declarat Adrian Georgerscu, la iesirea de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dupa plecarea lui Ion Iliescu.

Intrebat cum a reactionat Ion Iliescu dupa ce a fost pus sub acuzare, avocatul a spus: "A reactionat foarte bine, a luat act, urmeaza sa ne pregatim apararea. Acest dosar a fost redeschis in 2014 printr-o ordonanta data de fostul procuror general Nitu. O sa vedem ce-i acolo, evaluam materialul dosarului si o sa primiti toate informatiile".

Procurorii militari l-au citat pe Ion Iliescu sa se prezinte luni la Parchet pentru a da declaratii in dosarul Mineriadei, dupa ce in urma cu trei saptamani a fost pusa in miscare actiunea penala in aceasta cauza.

Procurorii militari vor chema la audieri toate persoanele puse sub acuzare in acest dosar.

Incepand din 11 ianuarie au fost audiati, in calitate de inculpati, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sarbu, fost sef de cabinet si consilier al primului-ministru in iunie 1990, si Miron Cozma, toti fiind acuzati de infractiuni contra umanitatii.

Si Andrei Plesu, fost ministru al Culturii in iunie 1990, a fost audiat in calitate de martor in acest dosar.

Andrei Plesu a fost audiat in dosarul Mineriadei: Eu nu pricep toata situatia de atunci

Andrei Plesu a fost audiat in dosarul Mineriadei: Trebuie sa stim exact ce am trait

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, declara, in 29 decembrie 2016, ca dosarul Mineriadei este in faza finala, solutia urmand sa fie data in primele luni ale anului 2017, dupa ce vor fi administrate probele ramase si vor fi verificate apararile.

Iata lista completa a inculpatilor si acuzatiile care le sunt aduse

Din probatoriul intocmit de anchetatori a rezultat ca, in perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpatii au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei municipiului Bucuresti.

In acest atac, inculpatii au implicat participarea fortelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si a unui numar de peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii.

In urma atacului au fost ucise prin impuscare patru persoane si au fost ranite prin impuscare alte trei. De asemenea, peste 1.260 de persoane au suferit vatamari ale integritatii fizice sau psihice, iar circa 1.240 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Ion Iliescu audiat, #Ion Iliescu audiat Mineriada , #Ion Iliescu