Parchetul a contestat decizia ICCJ in Dosarul Mineriadei. Licu: Daca se reia ancheta, competenta apartine Sectiei Speciale

Miercuri, 08 Mai 2019, ora 15:42
4760 citiri
Parchetul a contestat decizia ICCJ in Dosarul Mineriadei. Licu: Daca se reia ancheta, competenta apartine Sectiei Speciale
Foto: RealitateaTV

Bogdan Licu, seful interimar al Parchetului General, a anuntat, miercuri, ca a contestat decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie de a restitui Dosarul Mineriadei la procurori.

"Am formulat contestatia astazi impotriva deciziei de restituire a cauzei la Parchet", a declarat Bogdan Licu.

Intrebat daca dosarul nu a fost realizat asa cum ar fi trebuit, Licu a precizat ca nu poate spune nimic, pentru ca inca nu a primit motivarea deciziei si ca pana acum a avut acces doar la minuta instantei.

De asemenea, seful interimar al Parchetului General a precizat ca nu a cerut nicio explicatie procurorilor care s-au ocupat de Dosarul Mineriadei si ca, la fel, asteapta motivarea.

In cazul in care aceasta decizie va ramane definitiva, Licu a mentionat ca ancheta in Dosarul Mineriadei ar fi reluata de Sectia pentru investigarea infractiunilor in Justitie.

"Reluarea anchetei ar reveni, potrivit competentelor din acest moment, Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie, pentru ca in cauza este implicat un magistrat. (...) Nu se pune problema sa fie tras cineva la raspundere. Eu sper sa nu ramana situatia asa, pentru ca, dupa cum stiti, dosarul Mineriadei, pe langa dosarul Revolutiei, reprezinta o pata neagra pentru Ministerul Public", a spus Licu.

Bogdan Licu a mers la sediul Sectiei de anchetare a magistratilor pentru a avea o intrevedere cu seful acestei sectii, Gheorghe Stan.

Intrebat de jurnalisti cine trebuia sa verifice legalitatea rechizitoriului inainte de a fi trimis in instanta, Licu a replicat ca este convins ca acest lucru a fost facut de catre seful Sectiei Parchetelor Militare, Gheorghe Cosneanu.

Amintim ca magistratii ICCJ au decis, miercuri, sa restituie Dosarul Mineriadei la procurori, fiind constatata nulitatea rechizitoriului si in acest fel au fost anulate ordinele de punere sub acuzatie a inculpatilor, dar si toate probele din rechizitoriu.

Precizam ca procurorii militari din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie au finalizat, in iunie 2017, cercetarile in dosarul "Mineriada din 13 - 15 iunie 1990".

In acest dosar au fost trimise in judecata, pentru crime impotriva umanitatii, 14 persoane, intre care fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul sef al SRI Virgil Magureanu si fostul lider sindical Miron Cozma.

De asemenea, magistratii ICCJ au decis sa introduca, in Dosarul Mineriadei, institutii ale statului drept parti responsabile civilmente precum Ministerul Finantelor, MAI, SRI, Parchetul General, Guvernul Romaniei, Jandarmeria Romana, MApN, Ministerul Economiei si Academia de Politie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Dosar Mineriada Bogdan Licu, #contestatie Dosar Mineriada , #Ion Iliescu