Universitatea din Bucuresti vrea despagubiri pentru distrugerile pe care le-au facut minerii in 1990

Joi, 11 Mai 2017, ora 09:55
2364 citiri
Universitatea din Bucuresti vrea despagubiri pentru distrugerile pe care le-au facut minerii in 1990
Foto: Arhiva Ziare.com

Universitatea din Bucuresti s-a constituit parte civila in dosarul Mineriadei, a declarat, purtatorul de cuvant al Universitatii, Mirabela Amarandei.

"Universitatea din Bucuresti a notificat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie la inceputul lunii aprilie cu referire la faptul ca ea se constituie parte civila in procesul care priveste mineriada din 13-15 iunie 1990 printr-o adresa trimisa Parchetului, in atentia procurorului general al Romaniei.

Notificarea atrage atentia asupra prejudiciului material si moral suferit de comunitatea academica a Universitatii din Bucuresti in iunie 1990. Cand vorbim de prejudicii materiale facem referire la vandalizarile, distrugerile pe care minerii le-au facut la momentul respectiv prin patrunderea ilegala in spatiile Universitatii si mentionez aici cateva facultari: Facultatea de Geologie, Facultatea de Litere, cea de Geografie, Matematica, Istorie, Drept.

Nu in ultimul rand au fost distruse colectii rare ale Facultatii de Geologie la momentul respectiv. Mai mult decat atat, vorbim de un prejudiciu moral, iar Universitatea din Bucuresti are o datorie morala fata de toate persoanele implicate in evenimentele din iunie 1990, studenti, profesori, cercetatori, membri ai personalului adminstrativ care au suferit violente grave, tratamente inumane, umilinte din partea minerilor la momentul respectiv", a declarat, purtatorul de cuvant al Universitatii din Bucuresti, Mirabela Amarandei.

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, dar si fostul premier Petre Roman, precum si Gelu Voican-Voiculescu, Virgil Magureanu si alte persoane au fost inculpate in dosarul Mineriadei din 1990, au anuntat procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pe 23 decembrie, de la acea data fiind chemati toti cei care sunt vizati de ancheta pentru a fi instiintati.

Procurorii militari sustin ca exista probe potrivit carora acestia ar fi organizat si coordonat direct atacul impotriva populatiei civile, ceea ce ar fi dus la uciderea prin impuscare a patru oameni, ranirea prin impuscare a trei, vatamare integritatii fizice si psihice a 1.269 de oameni si privarea de libertate a alti 1.242.

Parchetul General: Ion Iliescu si Petre Roman sunt inculpati in Dosarul Mineriadei, pentru crime contra umanitatii

Procurorii cauta 100 de victime de la Mineriada: Recunoasteti pe cineva din fotografii?

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Universitatea Bucuresti dosar Mineriada, #prejudiciu material Universitate Bucuresti , #Ion Iliescu
Comentarii