Dosarul Mineriadei Petre Roman il apara pe Iliescu: "Mergeti si plantati flori" a fost o sintagma nepotrivita

Duminica, 25 Decembrie 2016, ora 19:14
22219 citiri
Dosarul Mineriadei Petre Roman il apara pe Iliescu: "Mergeti si plantati flori" a fost o sintagma nepotrivita
Foto: Hepta.ro

Fostul premier Petre Roman sustine, la 26 de ani de la mineriada, ca discursul pe care presedintele de atunci, Ion Iliescu, l-a avut in fata ortacilor a fost unul nefericit.

"Ion Iliescu a folosit o sintagma nefericita: 'Mergeti si plantati flori in Piata Universitatii!' Acest indemn nu a fost potrivit. Cel mai potrivit era ca minerilor sa li se spuna ceea ce am gandit cu totii: Mai fratilor, nu era cazul sa veniti. Nu exista un pericol pentru democratie", a precizat fostul premier, citat de Digi 24.

Declaratia sa vine dupa ce a fost inculpat oficial de Parchetul General in Dosarul Mineriadei din 1990 pentru crime impotriva umanitatii.

Alaturi de el, pe lista se mai afla fostul presedinte Ion Iliescu, fostul sef al ortacilor Miron Cozma, dar si Virgil Magureanu, pe atunci director al Serviciului Roman de Informatii, printre altii.

Afla lista completa a inculpatilor si acuzatiile care le sunt aduse

Legat de aceste acuzatii, fostul sef al Guvernului spune ca nu exista dovezi care sa-l incrimineze.

"O consider, pana la urma, absurda. Nimic nu justifica aceasta acuzatie. Singurul lucru pe care il doream noi era deschiderea traficului in cea mai grea zona de trafic din Bucuresti, Piata Universitatii, fara ca noi sa cerem incetarea protestelor. Protestele erau un lucru normal, firesc. Chiar daca avusesera loc alegerile", a spus Petre Roman.

Seful primului guvern post-decembrist spune ca de vina pentru arestarea ilegala a aproape 1.250 de oameni sunt fostii sefi ai ministerului de interne.

"Pentru aceasta chestiune, vinovati se fac cei care au organizat, adica Ministerul de Interne, respectiv ministrul de Interne si Politia Capitalei care nu au procedat corect in multe situatii. Raspunul meu a fost demiterea ministrului de interne", a adaugat acesta.

Petre Roman spune ca procurorii nu au nicio dovada ca puterea instalata la Bucuresti dupa inlaturarea lui Nicoale Ceausescu a avut vreo implicare in aducerea minerilor in Capitala, pe 14 iunie 1990.

"Eram constienti ca venirea a 8.000 de mineri in Bucuresti, pe strazile Capitalei, constituie un pericol extrem de grav. Eram perfect constienti. Nu stiu si nu exista documente care sa spuna ca eu si guvernul meu am fost implicati in actiunea minerilor", adauga Petre Roman.

Ce spun ceilalti inculpati

Anterior, fostul lider al minerilor, Miron Cozma, si el inculpat pentru infractiuni contra umanitatii in acest dosar, a precizat ca e surprins de decizie.

"O surpriza si asta o subliniez (...) Mineriada este un termen absurd, care nu exista si nu este recunoscut. Dar acea actiune a fost pusa, chipurile, pe seama minerilor, tocmai pe ideea ca minerii erau cei care nu se puteau apara. Miron Cozma nu a fost niciodata un om care sa fie afiliat politic.

Tocmai pentru aceasta, pentru ca in permanenta am fost impotriva tuturor, Miron Cozma a facut 4 ani de inchisoare pe vremea lui Constantinescu, 4 ani de inchisoare pe vremea lui Ion Iliescu si 3 ani pe vremea lui Basescu. (...) Acele manipulari KGB-iste ale lui Ion Iliescu ca multumeste minerilor lui Cozma sunt niste aberatii care s-au produs dupa ce pe 13 iunie, cu bestialitate, au fost impuscati (...) ", a comentat Miron Cozma.

Fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sustine, insa, ca inculparea sa si a celorlalti reprezinta "o diversiune comandata pentru a-l scoate din impas pe presedintele Klaus Iohannis".

"Este o diversiune comandata pentru a-l scoate din impas pe presedintele Iohannis si a da o alta intorsatura atentiei publice de la asteptarea desemnarii candidatului de prim-ministru. Atunci repede s-au gasit in momentul asta, inainte de Craciun, sa anunte inculparea noastra. Sunt moduri scandaloase de a utiliza justitia in scopuri politice de moment", a declarat Gelu Voican Voiculescu.

Pe de alta parte, Marian Munteanu, unul dintre liderul protestatarilor, care a fost batut crunt de mineri in rascoala din 1990, a transmis ca se asteapta la pedepse mari in acest dosar.

"Anul acesta, in sfarsit s-au pus pe treaba. Interesul pentru aceste dosare trebuia sa fie permanent. La noi actioneaza o multime de forte care intervin nu doar in dezbaterea politica, dar treneaza si proceduri din anumite institutii. Am putea afla mai multe. Duiumul de nenorociri din tara noastra. Dupa parerea mea, imi este greu sa cred ca se vor putea gasi explicatii la nivelul presedintelui si al premierului pentru ce s-a intamplat in acele zile", a spus Marian Munteanu, dupa decizia Parchetului General.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Petre Roman dosar Mineriada, #Petre Romana Ion Iliescu mineriada , #Petre Roman