Fostul sef al SRI Virgil Magureanu este suspect in dosarul Mineriadei - surse

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 20:35
2885 citiri
Fostul sef al SRI Virgil Magureanu este suspect in dosarul Mineriadei - surse

Fostul director al Serviciului Roman de Informatii (SRI) Virgil Magureanu este in prezent suspect in dosarul Mineriadei, pentru crime impotriva umanitatii.

Informatia a fost prezentata de Mediafax care citeaza surse judiciare si nu a fost confirmata pana la acest moment oficial.

Magureanu a fost audiat miercuri la Parchetul instantei supreme in acest dosar. Inaintea lui a fost audiat Ion Iliescu, pe numele caruia s-a inceput urmarirea penala pentru crime impotriva umanitatii.

Virgil Magureanu, suparat de o jurnalista: O intrebare neroada

La iesirea de la parchet, Magureanu a raspuns unei jurnaliste care l-a intrebat daca si el este acuzat de crime impotriva umanitatii ca "este o intrebare neroada".

Magureanu a mai spus, la iesirea de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde a stat aproape doua ore, ca nu este atributia lui sa reconstituie adevarul in cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990, dar poate sa contribuie si sa dea declaratii care sa ajute la reconstituirea faptelor.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - e acuzat de crime contra umanitatii (Surse)

"Este benefic ca s-au reluat cercetarile. Este singura declaratie pe care o pot face cu acest prilej. Nu este doar atributia mea sa reconstitui adevarul, sa contribui la asta, pot sa fac. Vom da declaratii in legatura cu toate cate s-au intamplat, cu raspunderile fiecaruia, dupa incheierea tuturor cercetarilor. Nu putem substitui nici instanta si nici factorii care sunt obligati sa reconstituie faptele", a declarat Magureanu.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a anuntat, miercuri, inceperea urmaririi penale in dosarul Mineriadei, pe numele unor persoane, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

Victor Stanculescu, audiat in dosarul Mineriadei: Eram la Berlin in ziua in care au fost victime (Video)

Oficiali din Parchetul instantei supreme au anuntat ca, in dosarul Mineriadei, a inceput urmarirea penala impotriva fostului presedinte Ion Iliescu, iar acestuia i s-au adus la cunostinta acuzatiile, pentru infractiuni contra umanitatii, respectiv pentru reprimarea violenta a manifestatiei din Piata Universitatii, din 13 iunie 1990.

Fostul general Victor Athanasie Stanculescu s-a prezentat si el, miercuri, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, el spunand, la intrarea in sediu, ca a fost citat in calitate de supect in dosarul Mineriadei.

Ion Iliescu, urmarit penal in dosarul Mineriadei - ce spun Constantinescu, Nastase si Roman

Oficiali ai Parchetului instantei supreme au declarat ca in cazul lui Victor Athanasie Stanculescu procurorii Sectiei Parchetelor Militare i-au adus la cunostinta, miercuri, ca s-a redeschis urmarirea penala in dosarul Mineriadei, iar in cazul sau se va declansa procedura speciala. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca in cazul lui Victor Athanasie Stanculescu procurorii urmeaza sa faca un referat prin care sa solicite avizul pentru inceperea urmaririi penale, intrucat acesta era, in iunie 1990, ministru al Apararii.

In 5 februarie, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale in cazul evenimentelor din iunie 1990. Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a confirmat, pe 9 martie, decizia procurorilor de redeschidere a urmaririi penale in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Cercetarile in cazul Mineriadei din 13 - 15 iunie 1990 au fost, astfel, reluate dupa 25 de ani de la evenimente, perioada in care au fost emise mai multe decizii de neincepere a urmarii penale, mai multe victime ajungand sa fie despagubite la CEDO in absenta unei hotarari judecatoresti in tara.

Evenimentele de la mineriada 13-15 iunie 1990 au fost anchetate din 1997 de procurori miliari si civili, sute de persoane fiind audiate ca martori si alte cateva zeci, printre care mai multi oficiali, fiind puse sub invinuire.

Initial, in dosarul Mineriadei au fost in atentia procurorilor militari, printre altii, fostul presedinte Ion Iliescu, amiralul in rezerva Emil Cico Dumitrescu, Dan Iosif, Gelu Voican Voiculescu, fostul ministru de Interne Mihai Chitac (decedat -n.r.), Victor Athanasie Stanculescu, fostul sef al Politiei Corneliu Diamandescu, fostul secretar de stat in Ministerul de Interne Dumitru Penciuc, fostul consilier pe probleme de aparare si fost sef al Statului Major General din Ministerul Apararii Vasile Ionel, Miron Cozma, fostul premier Petre Roman si fostul sef al Serviciului de Protectie si Paza, generalul Dumitru Iliescu.

Intr-o decizie din 17 septembrie 2014, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a stipulat ca Romania este obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei si sa faca dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora.

Citeste si:
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Secretarul general adjunct al PNL, după ce a „cercetat povestea demisiilor” din filiala Sectorului 3: „Pare să fie o furtună într-un pahar cu apă”
Deputatul liberal Gheorghe Pecingină şi secretar general adjunct al PNL a anunţat sâmbătă, 27 noiembrie, că va prelua patrimoniul organizaţiei PNL Sector 3. El a adăugat că povestea...
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR, acuzații la adresa guvernului după ce furnizorii de energie electrică au anunţat o creştere a preţurilor de la 1 ianuarie 2022 pentru clienţii casnici
AUR acuză că, a doua zi după învestirea Guvernului Ciucă, cel mai mare furnizor de energie electrică pentru clienţii casnici din România, ELECTRICA SA, a anunţat creşterea substanţială,...