Klaus Iohannis: ”Lipsa unui deznodământ în Dosarul Revoluției pătează memoria celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră”

Vineri, 22 Decembrie 2023, ora 10:28
1778 citiri
Klaus Iohannis: ”Lipsa unui deznodământ în Dosarul Revoluției pătează memoria celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră”
Președintele Klaus Iohannis FOTO Facebook/Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, 22 decembrie, într-un mesaj cu ocazia Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii, că faptul că Dosarul Revoluţiei nu are încă un deznodământ împiedică ”deplina reconciliere cu trecutul dureros”.

”Din păcate, Dosarul Revoluţiei nu are încă un deznodământ, iar această situaţie pătează memoria celor care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră. Până când justiţia nu va fi înfăptuită, în lipsa unei concluzii clare şi concise asupra vinovaţilor şi a asumării răspunderii faţă de victime, nu putem discuta despre deplina reconciliere cu trecutul dureros”, a arătat şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, ”cele patru runde de alegeri de anul viitor reprezintă un veritabil exerciţiu democratic”.

”În urmă cu 34 de ani, fii şi fiice, fraţi, surori, părinţi, bunici şi prieteni şi-au pierdut viaţa în luptele crâncene pentru a câştiga libertăţi şi drepturi, inclusiv acela de a vota. Datorită jertfei lor supreme, astăzi avem posibilitatea de a participa activ şi fără constrângeri la procesul democratic. Exercitarea dreptului de vot este o datorie faţă de memoria celor care şi-au riscat propriile vieţi pentru idealurile naţionale, dar şi o responsabilitate pentru asigurarea unui viitor prosper pentru ţara noastră”, a completat Iohannis.

El aminteşte că Revoluţia din Decembrie 1989 ”reprezintă momentul în care aspiraţia de zeci de ani a românilor pentru libertate a reuşit să doboare comunismul, dezvăluindu-i barbaria în faţa întregii lumi”.

Regimul comunist a însemnat frică, înfometare, deziluzie, cenzură, dispreţ total pentru viaţă şi demnitate, minciună şi teroare. În Decembrie 1989, românii au reuşit să învingă acest monstru care îi ţinuse timp de patru decenii şi jumătate în beznă socială, economică şi intelectuală. Această lungă perioadă de suferinţă însă a generat o energie uriaşă, care a fost transpusă în curaj, hotărâre şi putere, dorinţa de libertate fiind, pentru foarte mulţi români, mai presus decât propria lor viaţă”, a spus preşedintele.

Klaus Iohannis îi îndeamnă pe români să nu îi uite pe eroii ”care s-au opus dictaturii pentru a reda întregii naţiuni române drepturile şi libertăţile de care a fost privată atâtea decenii”.

”Datorită lor, generaţiile care au urmat anului 1989 s-au născut şi au crescut în democraţie, ferite de cruzimea totalitarismelor. Ororile comunismului, deşi sunt dificil de rememorat sau chiar imposibil de imaginat pentru cei tineri, nu trebuie să fie date uitării odată cu trecerea timpului. Este esenţial ca tinerele generaţii să cunoască şi să înţeleagă adevărata amploare a dramelor şi a suferinţelor îndurate de români până acum trei decenii şi jumătate”, a spus preşedintele Iohannis.

El face referire în mesaj şi la provocările actuale, care ”scot în evidenţă anumite fragilităţi şi vulnerabilităţi ale regimurilor democratice, ceea ce poate genera un sentiment de nostalgie cu privire la perioada comunistă”.

”Impactul actualelor crize succesive, ameninţările generate de conflictele militare, unele chiar în apropierea graniţelor noastre, generează frustrări şi resentimente care fac ca trecutul să capete valenţe pozitive pe care nu le-a avut în realitate. Nu putem permite ca trecerea timpului să dea naştere unei false cosmetizări a trecutului comunist, care trebuie păstrat în memoria colectivă exact aşa cum a fost, dur şi detestabil. Doar în acest mod putem proteja tot ce am reuşit să construim în aceşti ani de democraţie”, a afirmat Klaus Iohannis.

Preşedintele a evocat mărturiile ororilor comunismului, crucile de la închisorile de la Sighet şi Aiud, gratiile închisorilor de la Piteşti sau Jilava, ”vieţile frânte abrupt de dictatură, lacrimile mamelor care-şi plâng copiii în Cimitirele Eroilor Revoluţiei”.

”Libertatea pe care suntem datori să o preţuim a izvorât din suferinţele ţăranilor colectivizaţi cu forţa, din chinurile celor din beciurile Securităţii şi din rugăciunile milioanelor de oameni privaţi de cele mai elementare condiţii de trai în iernile reci ale comunismului. Apărarea democraţiei în fiecare zi este cel mai potrivit mod de a onora memoria celor care au visat o Românie europeană, prin valori şi prosperitate, şi au pătimit pentru acest ideal”, a spus Klaus Iohannis.

El a susţinut că sunt necesare eforturi constante la nivelul autorităţilor, al societăţii civile şi al cetăţenilor deopotrivă pentru a combate eficient manifestările nedemocratice.

”Indiferenţa şi lipsa de acţiune în faţa ameninţării populismului şi a extremismului sunt un real pericol pentru orice societate democratică. Instituţii puternic ataşate statului de drept, respectării legii şi protejării cetăţenilor nu sunt doar idealuri şi aşteptări legitime, ci drepturi pe care le-au câştigat românii pentru români”, a afirmat Iohannis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
Execuție la vârful AUR. George Simion anunță că-l suspendă pe Marius Lulea după scandalul cu Cosmin Gușă la Primăria Capitalei
George Simion a anunțat duminică seara, 14 aprilie, la Realitatea Plus, că-l va suspenda pe prim-vicepreședintele AUR Marius Lulea după ce s-a opus unei candidaturi a lui Cozmin Gușă la...
Marcel Ciolacu explică de ce a fost creată coaliția PSD-PNL: ”Sunt convins că românii vor înţelege”
Marcel Ciolacu explică de ce a fost creată coaliția PSD-PNL: ”Sunt convins că românii vor înţelege”
Alianţa electorală PSD-PNL pentru alegerile pentru Parlamentul European are rolul de a crea stabilitate politică României şi de a bloca ascensiunea partidelor extremiste, a declarat șeful PSD...
#dosarul Revolutiei, #Klaus Iohannis presedinte, #comunism, #alegeri 2024 romania , #stiri Klaus Iohannis