Cât de necesară este a patra doză a vaccinului contra COVID-19. Medic: ”Trei doze reprezintă maximum de protecție”

Joi, 03 Februarie 2022, ora 03:45
7810 citiri
Cât de necesară este a patra doză a vaccinului contra COVID-19. Medic: ”Trei doze reprezintă maximum de protecție”
Israelul a început deja administrarea dozei 4 de la sfârșitul anului trecut FOTO Unsplash

Necesitatea celei de-a patra doze a vaccinului contra COVID-19 încă este discutată și nu s-a ajuns la un numitor comun în această privință. Răspândirea masivă a tulpinii Omicron și amploarea valului cinci au determinat anumite țări, precum Israelul, să înceapă deja administrarea, iar alte state europene se pregătesc pentru acest moment.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, le-a transmis, în 21 ianuarie, miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană să se pregătească pentru administrarea celei de-a patra doze a vaccinului anti-COVID, în cazul în care datele vor arăta că este necesară.

Pe de altă parte, cu doar câteva zile înainte de aceasta declarație, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis că are îndoieli în privința administrării acestei doze întregii populații și că ar putea fi utilă în cazul persoanelor imunocompromise.

Israel a fost prima țară din lume care a început administrarea dozei patru la sfârșitul anului 2021, pe când guvernele din Danemarca și Ungaria au decis să demareze campania de vaccinare cu a patra doză. Autoritățile daneze au anunțat că va fi disponibilă persoanelor vulnerabile, în timp ce guvernul ungar a spus că toată lumea se va putea vaccina cu doza patru după o consultație medicală.

Doza patru a vaccinului contra COVID-19 - fără sens medical

Medicul Marius Geantă, fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat pentru Ziare.com de ce o a patra doză a vaccinului contra COVI-19, în forma pe care o are în prezent, nu ar fi utilă nici la nivel individual, nici din punct de vedere al sănătății publice.

Medicul susține că serurile ar trebui să fie actualizate în funcție de noile variante și că sunt necesare vaccinurile 2.0.

”În primul rând, nu poate fi acceptată de marea majoritate a populației o schemă de vaccinare care ar presupune administrarea a patru doze identice într-un an de zile cum ar putea să fie cazul. În plus, diferențele între doza a treia și a patra, din punct de vedere al impactului pe sănătatea publică, sunt foarte mici și aproape că nu există. La fel sunt și diferențele în legătură cu protecția asigurată la nivel individual față de formele grave de boală. Cu alte cuvinte, dacă vorbim strict de situația actuală cu varianta Omicron care circulă, trei doze reprezintă maximum de protecție față de formele grave ce poate să fie obținut prin vaccinare.

Doza a patra probabil că ar adăuga doar ceva efecte adverse. În plus, nu ar aduce nimic semnificativ nici la nivel individual și mai ales din perspectiva sănătății publice. Noi suntem acum în punctul în care avem nevoie de o generație nouă de vaccinuri care să fie actualizată, care să poată fi folosită pentru viitoarele variante ale virusului ce vor circula.

Deci cu alte cuvinte, cred că s-a epuizat etapa inițială a vaccinurilor, trei doze sunt suficiente, acum avem nevoie de versiuni 2.0”, explică Marius Geantă.

Variantele noi ale COVID-19, anticipate cu ajutorul tehnologiei

Ținând cont de rapiditatea cu care apar noi mutații și tulpini, ar putea părea o misiune imposibilă ca vaccinurile să fie actualizate în permanență, astfel încât să fie eficiente. Marius Geantă susține că acest lucru este posibil datorită tehnologiei actuale și că întreg procesul ar putea dura numai 3-4 luni.

”Aici ne ajută mult tehnologia. Cu secvențierea genomului și cu ajutorul inteligenței artificiale, pot fi făcute predicții despre viitoare posibile variante ale virusului, care nu doar că pot să devină dominante, dar pot să pună probleme din perspectiva sănătății publice, sau pot să provoace forme mai grave de boală, forme diferite de boală, care pot să afecteze mai mult sau mai puțin anumite categorii de vârstă, cum ar fi copiii. O astfel de soluție pune în evidență variantele virusului de îngrijorare înainte de a fi declarate ca atare de Organizația Mondială a Sănătății.

Apoi, cealaltă tehnologie care ne va ajuta să și avem vaccinurile în timp util este cea bazată pe ARN Mesager, care permite o adaptare foarte rapidă a vaccinurilor la variantele care pot pune probleme.

Deci dacă soluțiile de inteligență artificială spun cu o probabilitate foarte mare că peste patru luni aceste 5 variante ale virusului ar putea să pună probleme, din acel moment și până când chiar se va întâmpla, va fi timp suficient pentru conceperea și testarea unui vaccin actualizat pentru variantele respective.

Acest proces ar trebui să fie scurtat undeva la 3-4 luni de zile pentru că deja noi avem experiență din primul an al pandemiei când s-au dezvoltat foarte repede vaccinurile fără a face rabat nici de la eficacitate, nici de la siguranță. Iar acum, cu experiența aceea, acești timpi pot fi optimizați și mai mult”, explică Marius Geantă.

Mai mult, medicul spune că acest lucru se întâmplă deja cu vaccinurile pentru gripă, care sunt actualizate anual în funcție de modificările virusului.

”E ceea ce se întâmplă deja în zona gripei. În acest moment, în sezonul din această toamnă, de gripă, noi ne vom vaccina cu un ser care a fost conceput pe baza unor date colectate cu aproximativ un an înainte de 100 de centre ale Organizației Mondiale a Sănătății. Este evident că între acel moment și cel în care se administrează vaccinul, un an de zile, nouă luni, virusul se poate modifica. De aceea și eficacitatea vaccinurilor antigripale este undeva la 50%”, concluzionează Marius Geantă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#doza 4 vaccin, #vaccin COVID 19, #tulpina omicron , #vaccin covid