Bătălia pentru „Dracula Land”. Cum s-au judecat două firme românești pentru moștenirea contelui care a făcut Transilvania celebră în lume

Sambata, 02 Iulie 2022, ora 03:04
4425 citiri
Bătălia pentru „Dracula Land”. Cum s-au judecat două firme românești pentru moștenirea contelui care a făcut Transilvania celebră în lume
Două firme românești s-au judecat ani de zile pentru „ținutul lui Dracula” FOTO Pixabay

Curtea de Apel București a pronunțat recent o a doua sentință în bătălia dintre două firme românești care s-au judecat pentru brandul „Dracula Land”. Procesul a început după ce una dintre firme a încercat să înregistreze la OSIM „Dracula land”, iar firma care deținea brandul „The land of Dracula” s-a opus.

„Dracula”, personajul din romanul lui Bram Stoker, a făcut din Transilvania unul dintre cele mai vizitate locuri din România. Foarte mulți străini vin să vadă „țara lui Dracula”. Unele firme au încercat să profite de faima lui Dracula. Pe acest fond a fost înregistrat la OSIM si brandul „The Land of Dracula”.

În momentul în care o altă firmă a cerut la OSIM înregistrarea mărcii „Dacula Land”, deținătoarea brandului „The Land of Dracula” s-a opus. OSIM a decis că „mărcile „The land of Dracula” și „Dracula Land” nu sunt similare din punct de vedere vizual si fonetic (auditiv), motiv pentru care diferențele vizuale si fonetice constatate nu pot genera risc de confuzie pentru consumatorul mediu rezonabil de atent, bine informat si circumspect”.

Decizia OSIM a fost contestată în instanță de deținătorul brandului „The Land of Dracula”, iar judecătorii au decis că „ambele mărci prin elementele lor verbale exprimă același concept de tărâm/ținut/teritoriu al lui Dracula”.

„Este mai mult decât evident că, dacă reclamantei i s-a recunoscut exclusivitatea exploatării acestui concept prin intermediul mărcii sale înregistrate, nu i se poate permite pârâtei să facă același lucru încălcând această exclusivitate prin înregistrarea unei mărci verbale care nu face altceva decât să calchieze prima marcă înregistrată”, au decis judecătorii.

Totuși, pentru că deținătorii mărcii au obținut înregistrarea la OSIM doare pentru clasele 41 (Educație, instruire; divertisment; activități sportive și culturale) și 43 (Servicii de Alimentație Publica; servicii de cazare temporară), firmei care a cerut înregistrarea mărcii „Dracula Land” i s-a permis să folosească brandul pentru clasa 42 (Servicii științifice si tehnologice, precum și servicii de cercetare si creație referitoare la acestea; servicii de analiza si cercetare industriala, crearea si dezvoltarea calculatoarelor și a programelor de calculator).

„Luând în considerare faptul că reclamanta nu și-a înregistrat marca „THE LAND OF DRACULA” și pentru clasa de servicii 42, aceasta nu poate să îi opună pârâtei monopolul utilizării acestor servicii”, au mai decis judecătorii.

Al doilea proces

Într-un alt proces, firma care a cerut la OSIM înregistrarea mărcii „Dracula Land” a dat în judecată deținătoarea „The Land of Dracula” cerând anularea parțială a înregistrării mărcii naționale „The Land of Dracula”, motivând, printre altele, că „înregistrarea mărcii pârâtei s-a realizat cu rea-credință”.

Tribunalul București în prima instanță și Curtea de Apel București în apel au respins cererea reclamantei arătând că „nu poate fi primită în sine, ca dovadă a relei credinţe, alegaţia că solicitantul a avut intenţia de a împiedica terţii de bună credinţă să mai utilizeze semnul”.

„Prin natura sa, o marcă tinde să aproprieze titularului semnul înregistrat şi să interzică altora utilizarea; aceasta este însăşi definiţia dreptului la marcă. Ideea este ca această blocare a utilizării semnului să nu fie una abuzivă, respectiv să nu tindă la deposedarea, prin fraudă, a unui alt utilizator legitim, cu intenţia de a-l bloca fără drept sau de a-l parazita”, se arată în sentința Curții de Apel București, care poate fi atacată cu recurs.

Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. ÎCCJ va judeca conflictul de competență
ÎCCJ va judeca, marţi, 23 aprilie, conflictul între instanţe privind competenţa de soluţionare a cererii DNA de redeschidere a urmăririi penale în legătură cu modul în care...
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
#Dracula, #proces, #OSIM, #brand, #Transilvania , #justitie