Cum ar fi putut evita Forțele Navale Române avarierea dragorului în acțiunea de neutralizare a minei de război din Marea Neagră

Vineri, 09 Septembrie 2022, ora 23:45
4237 citiri
Cum ar fi putut evita Forțele Navale Române avarierea dragorului în acțiunea de neutralizare a minei de război din Marea Neagră
Dragorul a fost avariat de o mină

Avarierea dragorului maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” în timp ce încerca să neutralizeze o mină de război, a stârnit controverse în spațiul public. Mulți se întreabă ce s-ar fi putut întâmpla dacă militarii ar fi fost nevoiți să acționeze sub presiunea unor evenimente similare cu cele din Ucraina.

Sunt multe întrebări la care cetățenii de rând ar vrea un răspuns, fiind îndreptățiți să afle dacă putem fi cu adevărat protejați în cazul unui război.

Sunt oamenii mai puțin pregătiți, nu fac destule exerciții sau se gândesc deja la pensia de care pot beneficia încă de la vârsta de 45 de ani.

De această dată nu s-au înregistrat victime însă, dacă ne amintim incidentul aviatic din luna martie, când un Mig 21 Lancer s-a prăbușit, iar la scurt timp un echipaj de salvare trimis cu un elicopter IAR 330 a picat, cauza declarată fiind condițiile meteo, atunci au murit șapte oameni. Adică ambele echipaje. Și atunci erau aceleași semne de întrebare cu privire la pregătirea militarilor.

De ce nu s-au dus geniștii să dezamorseze mina

Generalul (r.) Virgil Bălăceanu a spus, într-un interviu pentru Ziare.com de ce consideră, din punct de vedere al unui militar că avarierea dragorului nu putea evitată. Iar geniștii nu puteau ajunge la mina respectivă din cauza condițiilor meteo

Expertul militar spune că este greșit să considerăm că militarii care au fost în misiunea de neutralizare a minei nu erau bine antrenați.

”Dacă plecăm de la o asemenea judecată greșim pentru că ea nu are o fundamentare. Ar fi o analiză superficială. Noi am mai avut o asemenea situație, în luna martie, și atunci a fost un număr mare de militari care au murit. Atunci au căzut două aeronave, un MIG 21 Lancer și elicopterul cu echipele de salvare, la începutul anului, tot în Dobrogea.

Și atunci a fost un factor de care trebuie să ținem seama: condițiile meteo. Tot acestea au fost un factor important și de această dată numai că, din cauza condițiilor meteo nefavorabile s-a decis să nu fie lansată la apă ambarcațiunea pentru transportul echipei EOD – echipa de geniști specializați în deminare - care să distrugă mina prin explodare.

Dacă ne-am pus semne de întrebare, în luna martie, de ce în condiții meteo totuși nefavorabile s-a trimis echipa de salvare cu un IAR 330 H în cazul incidentului din Dobrogea, acum iată că măsura a fost valabilă.

Dragorul a executat o misiune. Nu vorbim despre o navă de mare viteză. I-a trebuit un timp din momentul în care a primit coordonatele minei în derivă până la ajungerea în zona acțiunii, a reușit să identifice mina. Condițiile meteo dar și cele legate de luminozitate nu au mai fost favorabile pentru că s-a acționat după orele 20.00.

Vizibilitatea a început să fie redusă. În condiții de mare agitată cu valuri de 1,5 și 2 m, eu consider că a fost o decizie înțeleaptă să nu se lanseze barca pentru că puteam să avem situația de a pierde oameni dacă aceasta s-ar fi răsturnat din cauza valurilor. Ce alegem între victime umane și o daună care s-a produs unui mijloc de luptă. Dragorul este un mijloc de protecție de luptă dacă îi putem spune așa”, a comentat generalul Virgil Bălăceanu.

Generalul Virgil Bălăceanu: ”Dacă plecau de acolo, nu mai îndeplineau misiunea. Ar fi pus în pericol navele comerciale”

Cu toate acestea echipajul dragorului nu puteau părăsi misiunea pur și simplu, a mai explicat militarul, deoarece mina ar fi putut oricând ajunge în porturile unde erau ancorate nave comerciale, putând duce la o catastrofă.

”Eu consider că s-a ales înțelept. Există și partea de hazard și partea de asumare pe care și-o iau militarii. Noi am mai avut pierderi, însă opinia publică nu era atât de interesată de ce s-a murit la tragerea ”X”. Atunci când lucrezi cu armament și muniție îți asumi un risc pe care ți-l asumi: acela de îndeplinirea misiunii. Iar îndeplinirea misiunii trebuie executată în niște condiții în care în primul rând îți protejezi oamenii apoi încerci să-ți protejezi tehnica.

Este foarte dificil să observi o mină atât de mică, în definitiv, în condițiile unei mări agitate și a începerii perioadei de întuneric.

Dacă plecau de acolo acest lucru însemna neîndeplinirea misiunii. În momentul în care nu puteam să lansez barca cu echipa EOD, vizibilitatea era redusă. Exista o probabilitate de impact cu mina, însă dacă spuneam ”dragorul înapoi în radă”, mina putea ajunge la Sf. Gheorghe în port sau în rada din Sulina, pentru că era o determinare anterioară aprobabilității de deplasare a acesteia și putea lovi o navă comercială.

Măsura a fost bună de rămânerea navei în zonă, cu toate riscurile. Și iată că riscul s-a întâmplat: mina a produs o spărtură în corpul navei. Echipajul a acționat nu ca la un exercițiu ci într-o situație reală.

Dar echipajul a fost antrenat să scoată apa astfel încât să se menține flotabilitatea dragorului, să se acopere spărtura și să se pregătească nava pentru tractare de către un remorcher care a sosit în zonă.

S-a apelat la proceduri. Și de data aceasta nu am pierdut niciun om, a fost o avarie a navei care va fi rezolvată într-un șantier naval. Pe de altă parte, misiunea a fost îndeplinită: mina nu a ajuns într-o zonă care ar fi pus în pericol navele comerciale”, a mai spus expertul.

A greșit sau nu echipajul de pe dragor

Jurnalistul Lucian Mândruță a postat la scurt timp după incidentul din Marea Neagră, un comentariu pe pagina sa de Facebook, încheiat cu o serie de întrebări pe care oricine și le-ar fi pus, având în vedere că militarii au mers să neutralizeze o mină aflată în derivă.

”Ce se întâmplă cu echipa asta? Ies oamenii prea puțin pe mare? Sunt prea puțin antrenați? Așteaptă să se facă 45 de ani să iasă la pensie?

Oricum, e ridicol, și cineva trebuie s-o spună. Asta nu e pregătire de luptă. Nu e posibil să nu te descurci cu o singură mină, și aia în derivă!

Ce ne facem în caz de război, dacă, doamne ferește, inamicul mai și trage INTENTIONAT în noi, nu așa, când a pierdut o mină...?”, se arată în postarea lui Lucian Mândruță.

”Noi, cei din civilie, ne dorim ca totul să fie îndeplinit ca la carte, indiferent de condițiile meteo, indiferent de dotare”, a comentat generalul (r.) Virgil Bălăceanu.

”Lucrul acesta se putea întâmpla și cu alte nave performante.

În condiții meteo dificile este foarte greu să-ți folosești tehnica pentru a semnala mina.

Nava nu a putut să adopte o poziție favorabilă, din cauza tangajului și a valurilor, ca să lovească mina cu armamentul de la bord.

Era a doua posibilitate de neutralizare a acesteia. Dar condițiile au fost foarte dificile. Nu există tehnică infailibilă. Este un hazard împotriva căruia nu putem lupta.

Noi spunem că Forțele Navale nu și-au făcut datoria dar iată că, printr-o întâmplare nefericită, pentru că nu s-a reușit neutralizarea nici cu echipa de geniști nici cu armamentul de la bordul navei, mina a lovit corpul dragorului”, a mai spus expertul militar.

Generalul a asemănat întâmplarea din 8 septembrie, cu legenda eroului pontonier Eftimie Croitoru. Când a lovit o mină ce nu fusese văzută la timp, cu canja, salvând podul peste Tisa, deși știa că moare.

”În cazul nostru, nava nu a părăsit zona, simțind că este un pericol de lovire. Sunt convins că marinarii erau pregătiți cu privire la probabilitatea foarte mare ca mina să lovească corpul navei”, a mai spus generalul.

Ce s-ar fi întâmplat dacă mina ar fi produs un accident mai grav?

”În aceste condiții nu putea să fie un accident mai grav. Eventual putea să fie o lipsă de instruire iar echipajul să nu fie în măsură să evacueze apa să nu fie în măsură să acopere gaura în mode corespunzător, apa întra în navă, nu se mai putea asigura flotabilitatea, iar nava se scufunda. Atunci, da, era o problemă.

Misiunea dragorului era să neutralizeze mina și să nu pună în pericol navele civile care erau ancorate în porturi pe direcția în care se deplasa mina din cauza curenților și a valurilor”, a mai explicat expertul.

Dragorul maritim 29 a suferit avarii ușoare în urma exploziei unei mine marine

Forțele Navale au explicat, joi seara, cum s-a produs accidentul.

”Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ajuns în jurul orei 17.45, în raionul în care se afla, în derivă, mina marină raportată de nava GSP „Falcon”.

”Conform procedurilor operaționale pentru aceste intervenții, la bordul navei a fost ambarcată o echipă de scafandri EOD, cu o șalupă specializată în cercetarea și colectarea de informații despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigație, în scopul neutralizării acestuia.

Condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutățit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălțimea de 1,5 – 2 m). Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD la apă și executarea misiunii.

Deși au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei).

Nu sunt victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore.

Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa. Din ordinul șefului Statului Major al Forțelor Navale, nava maritimă cu scafandri „Grozavul” a plecat din portul Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța.

Reamintim că Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieșit din portul Constanța, joi, 8 septembrie, în jurul orei 13.15, pentru a executa o misiune de intervenție asupra unei mine de război, care se afla în derivă, la o distanță de aproximativ 25 mile marine (46 km), în direcție NE față de intrarea în portul Constanța.

După declanșarea agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria și 22 de Ucraina” se arată în comunicatul instituției.

Vineri, 9 septembrie, dragorul a acostat în siguranţă, în portul militar Constanţa, iar cei 75 de membrii ai echipajului s-au întors acasă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#dragor avariat mina, #mina razboi Marea Neagra, #cauze incident mina marea neagra, #virgil balaceanu , #armata