Ce test trebuie sa treaca Romania daca vrea functia de secretar general al NATO

Luni, 24 Iunie 2013, ora 20:24
4140 citiri
Ce test trebuie sa treaca Romania daca vrea functia de secretar general al NATO

Romania continua sa aiba sanse sa ocupe functia de secretar general al NATO cu conditia ca institutiile sale sa treaca un prim test, considera Dan Dungaciu, directorul Institutului de Stiinte Politice si Relatii Internationale al Academiei Romane (ISPRI).

Dupa ce diplomatul roman Sorin Ducaru a castigat recent concursul pentru sefia uneia dintre cele sapte divizii ale Aliantei Nord-Atlantice (NATO), au existat voci care au sustinut ca Romania nu mai poate emite pretentii si pentru functia de secretar general al NATO, dupa expirarea mandatului lui Anders Fogh Rasmussen.

"Eu sper ca numirea lui Sorin Ducaru in acea pozitie strategica a NATO, unde are la dispozitie si echipe de consilieri si expertiza si evaluare (cum s-ar spune are acces la pericolele si punctele fierbinti pe harta strategica a lumii), sa fie bine fructificata in asa fel incat si pozitionarea Romaniei sa fie alta. Daca se va intampla asta, Romania va reusi sa urce la un nivel NATO la care nu s-a aflat pana acum.

Acesta va fi primul test al Romaniei. Atunci vom putea sa discutam in ce masura mai e nevoie si de o pozitie de secretar general al NATO. Daca nu se va reusi ca pozitionarea lui Sorin Ducaru sa fie fructificata, din varii motive, cred ca ar fi complet inutil sa mai vorbim de pozitia de secretar general", a declarat Dan Dungaciu pentru Ziare.com.

In opinia directorului ISPRI, testul nu va fi dat de Sorin Ducaru, ci de Romania, care va trebui sa demonstreze ca are "capacitatea institutionala a Romaniei de a fructifica aceasta pozitionare in cadrul NATO".

"Abia dupa aceea vom putea sa redeschidem discutia despre functia de secretar general. Si eu as spune ca aceasta chestiune poate fi un test si pentru altii, care vor privi cu interes nu doar cum se misca domnul Ducaru, ci chiar si Romania, in noua postura pe care o are", a completat Dan Dungaciu.

Cel mai mare deserviciu care i se poate face unui presedinte al Romaniei

Intrebat pe cine are in vedere atunci cand se refera la Romania, presedintele, premierul, clasa politica in ansamblu, Directorul ISPRI a raspuns ca se refera la institutii in ansamlul lor si la capacitatea lor de reactie.

"Vedeti, s-a spus chiar in campania pentru referendumul de demitere a presedintelui ca daca pleaca un anumit presedinte, totul se va schimba si vectorul de reorientare geostrategica a Romaniei se va modifica. Este cel mai mare deserviciu care i se poate face unui presedinte al Romaniei, pentru ca in momentul in care spui 'Daca eu plec, totul se va schimba' insemana ca, in realitate, nu ai construit nimic. Inseamna ca nu ai institutii in spatele tau, ci doar optiuni personale, simpatii private, care urmeaza un vector doar pentru ca tu esti acolo.

A functiona in Romania din punct de vedere institutional inseamna a functiona indiferent cine sunt liderii politici care conduc intr-un anumit moment. Ca unul merge intr-o directie mai repede sau mai incet, mai eficient sau mai putin eficient, asta e altceva. Dar daca se schimba directiile mari strategice odata cu schimbarea unor lideri politici, atunci inseamna ca Romania nu e foarte departe de Ucraina sau R.Moldova", a argumentat acesta.

Dan Dungaciu spune totusi ca in Romania nu se intampla asa ceva, ci mai degraba "au fost foarte multe excese, inclusiv cand s-a transformat batalia din referendum in batalia intre tabara pro-americana si tabara chino-rusa".

"Cred ca a fost un exces de discurs, care, in opinia mea, nu a fost cel mai fericit posibil. Dar revenind la subiectul NATO, eu ma refer la Romania institutionalizata, ea va face testul acesta, adica institutiile care se ocupa de securitate, armata, serviciile de informatii etc., aceasta zona pe care sper ca nu o afecteaza intr-o masura radicala schimbarea la varf la nivel politic", a concluzionat Dan Dungaciu.

Sorin Ducaru, care a fost ambasador al Romaniei la Washington intre 2001 si 2006, cand a fost numit reprezentantul permanent al Romaniei la Consiliul Nord-Atlantic, isi va prelua mandatul in luna octombrie. El dureaza trei ani si e posibil sa fie prelungit. Diplomatul roman va coordona divizia care acopera, printre altele, securitatea energetica, apararea cibernetica, lupta antitero, politica nuclear a NATO si lupta impotriva proliferarii armelor de distrugere in masa.

"Calea Romaniei spre pozitia de secretar general al NATO este si ramane deschisa (...) Anul 2014 este si anul schimbarilor la conducerea UE, iar deciziile politice ale statelor membre in legatura cu ocuparea functiilor de varf din NATO, respectiv UE se vor lua in stransa corelare", a declarat Sorin Ducaru la putin timp dupa ce a castigat concursul.

Intr-adevar, vara viitoare, cand expira mandatul actualului secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, vor avea loc si alegeri europarlamentare, urmate de alegerea unui nou presedinte al Comisiei Europene.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Romania secretar general NATO, #Dungaciu Romania secretar NATO, #Sorin Ducaru NATO , #guvern