Ziare.com

"Prima casa" - ultima casa! Cine pierde, cine castiga?

de Dragos Dragoteanu, antreprenor
Luni, 20 Februarie 2012, ora 08:22

   

"Prima casa" - ultima casa! Cine pierde, cine castiga?
Ceea ce era previzibil la aparitia programului "Prima casa" incepe sa se adevereasca. Dupa 4 editii, revizuite si adaugite, se doresc noi modificari. Foarte interesante sunt insa noile reglementari cerute de publicul beneficiar.

Vor mai exista clienti fericiti in noile conditii imobiliare? Pentru a afla perspectiva, analizam concret care mai este situatia pentru acest produs imobiliar.

1. Unii din cei care au cumparat un apartament au constatat vicii ascunse! Adica, achizitionezi, renovezi, te muti si apoi constati. Ce? Ca peretii se crapa, ca apare igrasie, ca instalatiile sanitare sau electrice sunt vraiste etc.

Intretinerea este mult mai mare decat te asteptai. Pentru ca apartamentul este ipotecat in favoarea Ministerului Finantelor, nu ai dreptul sa faci nicio modificare fara acordul acestei institutii.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Cum functionarii publici se feresc ca de dracu' sa dea orice aprobare scrisa de frica interpretarilor ulterioare, beneficiarii imobilelor cumparate prin acest program guvernamental sunt blocati in orice demers legal in acest sens. Viciu de procedura! Oare?

2. De la aparitia Primei case in 2009, valoarea de piata a apartamentelor cumparate a scazut permanent. In continuare trendul descrescator se mentine mai ales la apartamentele vechi, la care s-au inregistrat deja corectii negative intre 5% si 20%.

Cine vrea sa foloseasca acest program in continuare e clar ca e disperat. Nu mai vrea sa stea cu parintii, cu chirie. Nu are alta alternativa. S-a saturat de "promotiile" bancilor si vede in avansul de 5% luminita de la capatul crizei imobiliare. Sau, de ce nu, existentiale!

3. Din diverse motive, bancile din program au inceput sa primeasca cereri de rambursare anticipata a creditelor! Acest lucru nu este permis in acest moment timp de 5 ani de la achizitia imobilului. Adica, beneficiezi de cea mai buna dobanda de creditare din Romania, ai dat din buzunar maximum 3.000 euro din valoarea de achizitie si, dintr-o data, vrei sa inchizi creditul ca sa poti vinde apartamentul. Oare de ce?

Sigur au fost si clienti care aveau banii integral, dar au preferat sa cumpere prin "Prima casa". O afacere evreiasca, corecta. Dar ce motive serioase ar avea acum sa vanda in pierdere imobilul, folosind propriii bani, si sa riste sa nu mai prinda niciodata o dobanda la fel de buna?

Cine castiga?

1. Bancile nu pierd niciodata printr-un program imobiliar garantat de stat. Hai sa fim seriosi, pentru orice banca acceptata in program, acest fenomen imobiliar a fost "mana cereasca". Dai bani cu imprumut si nu risti nimic! Ce vreti mai mult de atat? Traiasca politica bancara din Romania!

Chiar si dupa ce statul a anuntat ca nu mai garanteaza decat 50% din creditul acordat prin acest program, bancile nu risca absolut nimic! Preturile au scazut deja si e aproape imposibil sa mai sufere o corectie in timp mai mare de 50%!

2. Paradoxal, nici statul nu pierde. Nimic! Clientii dau un avans de 5%. Daca nu mai platesc ratele, sunt evacuati, pierd avansul si toate ratele platite pana atunci. Daca ulterior statul vrea sa revanda imobilul respectiv, va inventa o noua procedura. Mii de apartamente marca "Prima casa" vor fi intr-un circuit permanent ca imobile apartinand portofoliului statului. Acestea vor fi revandute ori inchiriate ca locuinte sociale sau de serviciu.

Asa se va constitui un nou ICRAL sau ROMCONFORT. Va aduceti aminte cum se repartizau apartamentele pe vremea raposatului? Cine credeti ca va sti cel mai bine sa manuiasca activele imobiliare scapate din programul "Prima casa"? Tot ei.

Aceiasi care acum gestioneaza acest produs guvernamental, prin care s-a evitat prabusirea creditarii din sistemul bancar si a pietei rezidentiale din 2009 incoace.

3. Culmea culmilor!... Nici beneficiarii actuali nu pierd mare lucru. Pai, in afara de maximum 3.000 euro pe care i-au scos din buzunar, beneficiarii acestui program ar fi fost oricum clienti pe piata imobiliara si ar fi avut nevoie sa inchirieze/cumpere un imobil.

In conditiile in care, in majoritatea cazurilor, rata la banca a devenit mai mica decat chiria lunara, printr-o mica compensare in timp, iata ca nici cei care vor "pierde" prima casa nu prea au ce regreta. Desi, poate, aceasta va fi ultima lor casa.

Cine pierde?

Totusi, cineva trebuie sa piarda! Doar e o afacere cu statul!

Aici, toate locurile de pe podium, 1, 2, 3, sunt ocupate de popor! Toti cei care contribuie cu taxe si impozite la stat sunt actionari indirecti la programul "Prima casa". Ei sunt, de fapt, pagubitii sistemului creat de stat. Ca de obicei.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Citeste mai multe despre Prima Casa 2012 conditii Prima Casa
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8920 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

alt pafarist care se da expert...

unde ai vazut tu stimabile rata la banca mai mica decat chiria lunara..poate in visele tale, eu platesc 315 euro/luna la banca pt un ap de 2 cam luat prin prima casa, iar in cartierul unde stau mai mult de 200 nu se ia chirie la un ap cu 2 cam...mai spui ca beneficiarii, chair daca sunt evacuati nu pierd mare lucru...sa mori tu, dar investitiile intre 6000-8000 Euro pe care le faci ca sa transformi un cotet luat de la un pensionar intr-un ap. locuibil aia nu se pun...habarnistule!!!

 

De fapt plinge după...

...comisioanele pe care nu le mai incasează sau nu le va mai incasa el.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor