Brandul "Becali" a atins apogeul. Incepe declinul?

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Marti, 28 Iulie 2009, ora 10:14
7642 citiri
Brandul "Becali" a atins apogeul. Incepe declinul?

Multi romani cred ca firma Euroest este a faimosului Gigi Becali. Eroare. Sutele de panouri publicitare cu "Euroest - terenuri de vanzare" au nascut o legenda. Cel care scrie aceste randuri se afla in spatele si in fata EUROEST inca din 1994.

L-am intalnit o singura data in viata pe George Becali, acum vreo doua luni, la o negociere de 30 de minute, pentru intermedierea unui teren, afacere care nu a iesit.

Nu m-a surprins deloc sa observ ca numarul injuraturilor rostite de el in acel interval de timp a fost mai mare decat numarul icoanelor de pe pereti, care erau cu zecile.

Mi-am dat seama de un singur lucru: brandul Becali a atins apogeul. Daca Nadia Comaneci, Gheorghe Hagi sau Ilie Nastase sunt branduri romanesti cunoscute pe plan international, Gigi este un brand pe plan intern. Ne place, nu ne place, brandul Becali exista. Este un brand in toata puterea cuvantului, cu tot ce inseamna si genereaza acest termen. E rostit mult mai des decat alte nume sau firme care sunt recunoscute pe piata romaneasca ca branduri consacrate!

Cine din neamul lui si-ar fi inchipuit vreodata ca de la crescutul oilor, Gigi poate sa ajunga in Parlamentul European. E incredibil, dar adevarat! Oricine poate reusi in Romania. Victor si Giovani Becali sunt second-hand, sunt eclipsati de faima varului Gigi. Nu mai vorbesc de alti machidoni cu numele de familie Becali care practic nu exista!

Cine era Becali inainte de 1989? Cati au auzit acest nume pana atunci? Hai sa fim seriosi! Faceti astazi comparatie cu ce inseamna "clanul Becali" si veti constata fara doar si poate ca rostirea acestui nume provoaca cele mai contradictorii sentimente: de la respect la repulsie, de la invidie la admiratie, de la un clovn la un tip serios, de la un credincios convins la un pacatos ordinar, de la un prost la un tip descurcaret, de la un oligofren la o persoana care a evoluat enorm! Totul de la A la Z si invers...

Eu, Dragos Dragoteanu, construind o firma de la zero, am ajutat, prin Euroest si folclorul romanesc, ca numele Becali sa fie si mai faimos. Nu-mi pare rau, desi stiu ca am pierdut clienti din cauza falsei asocieri a Euroest cu numele lui Becali. Ii inteleg pe cei care nu vor sa aiba tangenta cu el, dar trebuie sa stie adevarul in privinta firmei mele.

Oricum, nu-mi iese din minte ce a declarat proaspatul europarlamentar cu cativa ani in urma la televizor: "Sa nu credeti ca sunt vreun destept. Dupa Revolutie, am cumparat terenuri in afara Bucurestiului ca sa cresc oi. Cand am vazut ca a venit cineva sa-mi cumpere un teren si mi-a dat un camion de bani, construind ulterior vile pe parcela respectiva, am continuat sa cumpar terenuri...".

Doar si pentru acest lucru am un respect pentru originalitatea lui Gigi Becali. El nu vrea sa para ceea ce nu este. Comparativ cu impostori gen Copos si multi altii ca el - fie oameni de afaceri, fie politicieni - Becali spune ceea ce gandeste si nu va purta niciodata o masca. Nu va fi niciodata un politician pentru ca spune ce gandeste, fara cenzura, fara sa fie sluga cuiva sau inregimentat in doctrina vreunui partid.

Are o personalitate primara iesita din comun, care creeaza simpatii pentru unii si dispret pentru altii. Oricum, ascultandu-l la televizor nu schimbi canalul atat de repede ca atunci cand vezi politicienii vremurilor noastre. El nu a creat nimic, in afara de brandul lui.

De ce cred eu ca e apogeul lui Becali? El nu va ajunge niciodata presedinte, prim-ministru sau ceva mai mult decat este acum. Personal, cred ca brandul Becali se va dilua incet-incet, ramanand in istorie ca o figura ce a eclipsat sute de ministri, senatori, deputati, care s-au perindat pe scena politica din Romania si au crezut ca sunt cineva.

Cred ca exista un singur mod in care Gigi ar putea sa dispara subit din cotidianul mioritic: sa-si vanda business-ul sportiv care l-a facut celebru. Daca va ceda clubul Steaua, poate asa va disparea si mitul care spune ca EUROEST ii apartine.

Lumea e un sat mic, in care fiecare are dreptul sa creada ce vrea. Pana una-alta, Euroest e a mea!

Dragos Dragoteanu, patron EUROEST

Citeste si:
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocat, despre cererea de azil politic a lui Oprescu în Grecia: ”Cum e posibil să spună că România îl persecută politic?”
Avocatul Adrian Cuculis a dat detalii referitoare la cererea controversată a lui Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei, prin care a solicitat azil politic în Grecia. "Cum credeți că este...
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu surprins în imagini la instanța din Atena. Ce le-a răspuns judecătorilor, întrebat dacă vrea să se întoarcă în România
Sorin Oprescu, fost primar al Bucureștiului, rămâne în arest în Grecia până când va fi luată o decizie în privința extrădării în România, unde a fost condamnat la 10 ani de...