Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Marja de nesimtire a bancilor

Autor: Dragos Dragoteanu - antreprenor
Luni, 03 August 2009, ora 11:56
4791 citiri
Marja de nesimtire a bancilor

In Romania, bancile sunt niste camatari cu acte in regula... Nu stiu cati dintre dumneavoastra cunoasteti ca multe banci straine "plantate" pe malul Dambovitei au un profit fabulos!?

Comparativ cu tari civilizate, aici se practica niste comisioane care in cadrul unui sistem bancar normal nu exista. De exemplu, la noi exista comision pentru oferirea unui extras de cont, comision la depunere, comision de transfer in cadrul aceleiasi banci etc.!!!

Zilele trecute, am primit o oferta din partea unei banci grecesti, nu-i dau numele inca, prin care mi se propunea o oferta "superatractiva": un credit cu dobanda de 8,75% - egala cu suma dintre 0,54% LIBOR (franci elvetieni) la 6 luni si 8,21% Marja Bancii (chiar asa e facuta oferta, cu "M" si "B" cu majuscule)! Eu as fi scris ambele cuvinte integral cu litere de tipar, ca sa iasa in evidenta mai bine "generozitatea" bancii! Cu alte "mici" comisioane aferente - comision de acordare, comision de retragere etc - DAE ajunge la 9,25%!

Cat tupeu poate sa aiba o banca e greu de masurat, dar cata nesimtire zace in caracterul celor care o conduc e lesne de simtit! In tara de origine a bancii respective, dupa ce am verificat pe Internet, am observat ca acelasi gen de credit este oferit cu o dobanda la jumatate.

Dar, nu-i asa, romanii trebuie "mulsi" bine pentru ca au sistem bancar primitiv, bine exploatat de smecheri straini in domeniu. Uite asa, expatii - mai ales cei din top management - care s-au "cuibarit" in "tara asta de doi lei", cum a numit-o "prostancul" de Geoana, traiesc ca in paradis in Romania si au salarii si conditii de trai infinit mai bune decat in propria lor tara, pe "cocoasa" si prostia noastra!

Dragi romani, actuali sau viitori slugarnici la banci, pe termen mediu sau pe viata, urmare a unui credit luat sau pe care urmeaza sa-l luati, va informez ca: bancile straine din Romania practica o marja de nesimtire totala, dusa la extrem, astfel incat profitul lor sa fie cat mai mare si indatorarea "enoriasilor" cat mai lunga si grea. Lacomia capitalista nu are limita.

Daca lucrati in sistemul bancar, nu trebuie sa va suparati ca scriu aceste randuri, pentru ca voi, romanii de la ghiseu si pana la directorii de filiale/sucursale, stiti adevarul cel mai bine... Sunteti platiti cu bani putini comparativ cu munca depusa si stresul pe care il traiti zi de zi. Aveti salarii mici din acelasi motiv: profitul care trebuie obtinut de actionarii straini ai bancilor trebuie sa fie cat mai mare! Asta e politica bancilor respective, ar fi un raspuns simplu si tipic capitalist.

Sunt foarte suparat pe statul roman, adica pe nimeni, fiindca nu vrea, nu poate sau nu indrazneste sa le faca o concurenta acerba exploatatorilor straini. Ia imaginati-va, daca programul "Prima casa" s-ar fi derulat doar prin doua banci, ambele cu capital majoritar de stat: Eximbank si CEC Bank, cu dobanzi de maximum 5%.

Adica de ce statul roman trebuie sa le garanteze bancilor straine creditele acordate? Bancile respective ce garantii au dat statului sau clientilor?

Ce-ar fi facut bancile straine in cazul excluderii din programul guvernamental? S-ar fi uitat unele la altele, iar daca voiau sa mai existe pe cuprinsul Romaniei ar fi avut o singura sansa: sa scada marja de nesimtire!

Guvernul, in prostia lui, s-a imprumutat cu miliarde de euro de la straini ca sa garanteze creditele acordate tot de straini romanilor. Halal strategie! Ca simplu antreprenor, ma intreb unde se regaseste diferenta procentuala dintre dobanda de 3% la creditul luat de Romania de la FMI si dobanda la creditele bancilor straine, care nu este sub 9% la euro. Raspunsul meu il regasiti in titlu.

Dragos Dragoteanu, patronul EUROEST

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#marja dobanzi banci Romania, #politica creditare banci, #Dragos Dragoteanu patron Euroest , #stiri Dragos Dragoteanu
Comentarii