Ministrul Muncii, despre majorarea salariilor: Este cumparare de voturi, precum acordarea de galeti si pui

Marti, 01 Noiembrie 2016, ora 14:17
9069 citiri
Ministrul Muncii, despre majorarea salariilor: Este cumparare de voturi, precum acordarea de galeti si pui
Foto: Guvernul Romaniei

Intentia parlamentarilor de a aproba majorari salariale inainte de alegeri reprezinta un act iresponsabil, echivalent cu cumpararea de voturi si cu promisiuni electorale care nu vor putea fi onorate, afirma ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

Declaratia lui vine dupa ce comisiile de Munca si Buget din Camera Deputatilor au adoptat, marti, majorari salariale in medie de 15% pentru intreg sectorul sanitar si in Educatie.

"Riscam sa nu intelegem un lucru elementar si anume faptul ca banii acestia sunt bani pe care ii dau toti romanii pentru a putea sa avem o tara guvernata mai bine. Daca tu iei banii acestia si ii dai discretionar, cum iti trece tie prin cap, fara niciun fel de analiza, vei avea niste bani care sunt luati din alta parte, adica drumuri mai putine, spre exemplu", a spus Pislaru, pentru Agerpres.

El a sustinut ca o astfel de decizie ar crea inechitati pentru celelalte categorii de populatie care nu vor beneficia de aceste sume.

"Iar in momentul in care iti asumi discretionar lucrul acesta, fara sa te intereseze care este impactul pe care il poti crea pe buget si fara sa te intereseze faptul ca, in acest moment, Romania este o tara stabila economic si pentru ca a avut o politica precauta de cheltuire a banului public, atunci inseamna ca esti iresponsabil. Acesta este cuvantul: iresponsabil.

Eu am crezut totusi ca in Romania anului 2016 suntem un pic mai evoluati. Nu ma asteptam ca toti sa fie sfinti in campania electorala, nu am ajuns la acest grad de poezie, dar ma asteptam la un pic de decenta. Dar nu s-a invatat nimic, nimic. Acestea sunt galetile, sunt puii, este exact acelasi lucru la o alta scara. Este cumparare de voturi in prag de alegeri, prin niste dealuri pe care tu aproape ca stii sigur ca nu poti sa le livrezi", a subliniat ministrul Muncii.

In prag de campanie electorala, comisiile de Munca si Buget din Camera Deputatilor au adoptat, marti, majorari salariale in medie de 15% pentru intreg sectorul sanitar si in Educatie.

Raportul comisiilor a fost adoptat in unanimitate, in conditiile in care la sedinta au participat doar parlamentari de la PSD, ALDE si minoritati, informeaza News.ro.

Ciolos anunta ca pomenile electorale date de Parlament ne costa 9 miliarde de lei, peste 1% din PIB: Am vrut sa facem mariri de salarii cu cap

PSD mareste salariile in baza cresterii economice prognozate

Rovana Plumb, senator PSD si fost ministru al Muncii, a declarat, marti, la finalul sedintei comisiilor parlamentare de specialitate, ca "nu poate constitui o problema in ceea ce priveste sustenabilitatea" masurilor de crestere a salariilor in Sanatate si Educatie cu circa 15% in medie, pentru ca Guvernul a anuntat o crestere a PIB-ului in anul viitor de la 758 la 807 miliarde de lei.

Intrebata insistent de jurnalisti, Rovana Plumb a subliniat faptul ca amendamentele adoptate prevad o medie de 15% de crestere a salariilor a tuturor angajatilor, in ambele domenii, dar diferentiat.

"De exemplu, la asistenti poate fi mai mare. Tot ceea ce inseamna 220.000 de angajati in sistemul de sanatate poate avea o crestere pe medie de 15%, dar diferentiat", a subliniat senatorul PSD.

Intrebata de ce s-au adoptat aceste cresteri salariale tocmai acum, in pre-campania electorala, Rovana Plumb a spus ca acum a ajuns Ordonanta de Guvern 20/2016 in dezbaterea comisiilor.

"Acum a venit momentul. Era necesar pentru ca in sistemul de sanatate si in educatie erau multe inechitati, adancite prin OUG 20 si am procedat la amendarea ei. (...) Legea salarizarii unitare a fost finalizata la sfarsitul anului 2015, asa cum v-am spus, dar nu a putut fi pusa in aplicare, deoarece guvernul tehnocrat nu a dorit acest lucru (...) A existat o alocare de la buget pentru salarizare, ea trebuia sa fie folosita in aplicarea legii salarizarii unitare", a sustinut fostul ministru al Muncii in Guvernul Ponta.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#majorare salarii educatie sanatate, #ministrul Muncii majorare salarii , #ministrul Muncii