Ziare.com

Ministrul Muncii, despre noile salarii ale bugetarilor si schimbarile majore ale ajutoarelor sociale: Avem rachete care ne destabilizeaza proiectul Interviu video

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 04 Noiembrie 2016, ora 08:05

   

Ministrul Muncii, despre noile salarii ale bugetarilor si schimbarile majore ale ajutoarelor sociale: Avem rachete care ne destabilizeaza proiectul Interviu video
Legea salarizarii bugetarilor ar trebui sa fie gata in decembrie si sa prevada o crestere medie cu 30% a salariilor, cu un raport de 1 la 13 intre minimum si maximum, spune ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul a explicat de ce acest proiect a intarziat atat de mult: "Am gasit 330 de mii de salarii pe care stiam cum se formeaza de la salariul de baza cu gradatii, cu sporuri din 1,2 milioane de salarii."

Ministrul Pislaru a detaliat si reformarea sistemului de ajutoare sociale: "am dat subventii oamenilor, pe care sa-i scoatem din ispita de a sta pe beneficii, si subventii angajatorilor care sa fie tentati sa le creeze oportunitati", dar am stabilit si riscurile la care se vor expune cei care vor refuza sa munceasca.

Pe de alta parte, Dragos Pislaru spune ca s-ar fi considerat un dezertor daca ar fi ales sa abandoneze mandatul pentru a intra in politica. "Daca voiam sa imi securizez continuarea aveam sanse mai mari daca intram in politica. Ajungeam in Parlament si, dupa aceea, puteam sa intru in calculele partinice care dau legitimitate democratica."

Citeste si Ministrul Muncii, despre pomenile electorale: Urmeaza inca un val! Nu mai e iresponsabilitate, e dezastru neasumat

Guvernul se opune acum majorarii suplimentare a salariilor in educatie si sanatate prin amendamentele la OUG 20. Dar nu s-a opus si majorarii salariilor tuturor bugetarilor cu 10%, decisa la sfarsitul anului trecut. Nu e o dubla masura aici?

Cu totii agream ca salariile in sanatate, educatie si alte domenii trebuie sa creasca. Si pentru noi e important, daca vrei sa faci reforma, trebuie sa motivezi oamenii. In acel moment, premierul a judecat asa: am fost numit de un Parlament pe care un guvern tehnocrat il respecta ab initio, daca el a decis ca trebuie sa existe aceste majorari, atunci eu, in calitate de premier, mai ales unul care nu reprezinta o forta politica, trebuie sa respect aceasta decizie.

Intre timp, am vazut o deviere de la principiile initiale, in ceva care a denaturat intr-un joc de contre, iar manevre total non-etice au dus la o fracturare de incredere.

Principial, si cresterea aceea era nefundamentata si chiar asociata cu o reducere serioasa de fiscalitate si pe argumentele de acum ar fi trebuit respinsa.

Da, motivul pentru care ar fi trebuit poate sa avem o atitudine mai ferma in acel moment era legat de faptul ca se incalca un principiu de prudentialitate. Dar nu depaseam 3% deficit, nu eram in zona de risc de a incalca o tinta care era parte a angajamentelor internationale.

Principial e acelasi lucru, dar pe fond acum suntem la linia rosie, stim ca, daca asumam aceste noi cheltuieli, vom iesi din 3% sau vom avea decizii inspaimantatoare precum renuntarea la investitii, diminuarea posibilitatii de a mentine o crestere sustenabila sau schimbarea sistemului de fiscalitate.

Problema aceasta ar fi fost poate evitata daca aveam o noua lege a salarizarii bugetarilor, un obiectiv asumat atat de fostul ministru Ana Costea, cat si de premier. De ce nu o avem inca?

Proiectul legii de salarizare unitara nu a fost o prioritate in programul de guvernare. A aparut pentru ca dna Costea l-a introdus in agenda dumneaei si apoi, da, a fost agreat si de prim-ministru.

Dar ceea ce s-a intamplat este ca dna Costea a preluat un mar otravit. A plecat de la ideea ca in 2015 se lucrase la un proiect de lege de salarizare, condus de fostul ministru Plumb, care, ca nivel de salarizare, nu era neaparat rea. Era o suma de deziderate frumoase, dar impactul pe net era de 42 de miliarde de lei. Masa salariala totala la momentul in care discutam de acea lege era de 56 de miliarde de lei.

Imi cer scuze, dar daca as promite cuiva ca ii dublez salariul, cine sa mai critice un aspect dintr-o lege?

Dna Costea a prezentat o varianta care costa 28 de miliarde de lei. A urmat blocajul, o lipsa de comunicare intre Finante si Munca. Atunci cand am venit am constatat ca toate discutiile se purtau pe familii ocupationale si institutii pe totalul cheltuielilor salariale in domeniu. Nu era o discutie in care eu sa stiu salariile in plata la momentul respectiv, ca sa stiu la ce le cresc si care e modul in care rezolv inechitatile din sistem.

Grilele erau facute atat de sus incat sa fie sigur ca sunt mai mari decat varfurile din sistemul haotic. Am gasit 330 de mii de salarii despre care stiam cum se formeaza de la salariul de baza cu gradatii, cu sporuri din 1,2 milioane de salarii. Am reusit sa strang cu o echipa de soc salariile din educatie si sanatate si am mai adaugat inca aproape 400 de mii.

Deci ministerul nu stie cum se formeaza salariile unor bugetari?

Noi stim care e legislatia, dar in practica, dupa atatea legi succesive date discretionar, ajungem ca intr-o familie ocupationala, o persoana care ar trebui platita mai putin conform grilei e platita mai mult, pentru ca s-a mutat de la o alta institutie, pentru ca seful a zis ca asa vrea el, pentru ca sporuri etc. Daca dai mariri salariale procentuale pe structura inechitabila, nu faci decat sa cresti inechitatile.

In educatie am renuntat la legea speciala si am implementat o grila care sa niveleze sistemul, iar la sanatate unde era un haos total am lucrat cot la cot cu sindicatele, dintre care cel mai fericit a fost chiar Sanitas.

Asa ati rezolvat doua sectoare. Si restul?

Planul a fost sa strangem salariile de la celelalte institutii publice pe acelasi principiu pe care am lucrat cu doua familii ocupationale. Pentru mine au fost lectii importante: sa nu incep constructia unei legi de salarizare fara sa stiu care e bugetul. Am aflat ca putem miza pe 14 miliarde de lei pana in 2021.

30% crestere in medie este decenta. Asta inseamna ca oamenii din administratie care au ramas mai jos vor primi mai mult, cei care deja au crescut raman acolo. Este o reasezare a sistemului.

Care va fi raportul intre minim si maxim?

Am zis 1 la 15, fata de 1 la 17 acum. Dar va pot anunta ca ne apropiem de 1 la 13.

Si se asaza piramida salariala fara sa va iasa varfurile pe afara?

Da. Si paradoxul e ca intr-o perioada in care lucram de rupem ca sa facem un proiect coerent cu fazare implementabila avem rachete care ne destabilizeaza proiectul.

Deci ca sa asezati piramida nu veti fi nevoit sa scadeti unele venituri care au crescut foarte mult din cauza transferului, a sefului, a sporurilor etc?

In acest moment strangem ultimele date publice cu privire la salarii si vom avea un sistem in care varfurile vor fi ingropate. Cei care au varfurile vor stagna si, daca totusi vor fi varfuri si peste cresterea de 30%, in ultimul an in care se vor face incadrarile succesive, 2021, sa luam in calcul pentru echitate sa nivelam complet si restul piramidei.

Cand terminati proiectul?

La cum stam in Parlament ore in sir ca sa facem apararea pe alte proiecte, am fost intarziati. Eu spun ca pana la sfarsitul lunii noiembrie vom avea toate datele care ne trebuie si la inceputul lui decembrie...

Noi am creat un soft in care daca introducem grila de coeficienti si salariile in plata ne genereaza tot sistemul de salarizare. E o diferenta enorma fata de scribaria care era. Creionul era de baza.

Daca il terminati in decembrie il lasati pentru viitorul Parlament. Ce va face sa credeti ca nu va ajunge la cos?

Am avut sute de ore de discutii cu toate familiile ocupationale, cu sindicatele, cu institutiile, iar principiile si baza de date pe care le vom lasa sunt fundamente pentru oricine va vrea sa puna problema unei salarizari unitare. Am facut o constructie logica de sistem de salarizare plecand de la date concrete.

Va fi un registru public in care vom avea asternuti toti oamenii de acolo.

Daca vorbiti cu fermierii, de exemplu, va vor spune ca nu gasesti oameni la munca, mai ales la tara, din cauza ajutoarelor sociale. E mai rentabil sa stai acasa, deci nemunca. Cum reformati ajutoarele sociale ca sa stimulati munca?

In domeniul asistentei sociale, am impins o schimbare de paradigma. Am gasit un dispecer de ajutoare, fiecare directie dadea ajutoare cu legislatia ei. Revelatia pe care am avut-o e ca noi nu stim cine sunt oamenii aceia si ce nevoi au. Ajutoarele nu se dadeau pe anchete sociale, ci pe documente semnate de primar.

Si sunt un instrument electoral forte al primarului.

Este o masa dependenta pe care o misti cum vrei. Teoretic, ei trebuie sa faca si munca in folosul comunitatii. Sa fim seriosi! Munca lor e sa voteze cum trebuie. Macar daca ar vota bine.

Un sistem de protectie sociala trebuie sa aiba un echilibru intre beneficii, care scot lumea din saracia extrema, si servicii sociale, prin care statul si sectorul privat inteleg nevoile persoanelor si comunitatilor, fac management de caz, adica previn vulnerabilizarea si creeaza un sistem care sa ajute persoanele sa iasa din starea in care sunt. Asta e cheia reformei.

In primul rand, ma duc in comunitatile vulnerabile si nu prin politici separate ale ministerelor, ci integrat, prin servicii comunitare integrate: asistent social, sistem medical, consilierul scolar, eventual politistul, in relatie cu autoritatea locala. Acest tip de abordare incercam sa il introducem la nivel national, cum am facut in pachetul antisaracie.

Pe de alta parte, am spus ca pentru a integra persoanele vulnerabile trebuie sa le gasim locuri de munca. Si pentru asta am spus ca rolul ANOFM nu e sa plaseze IT-isti, ci sa se duca spre grupurile care au cel mai greu acces pe piata muncii: tinerii 15-24 de ani, somerii de lunga durata, persoane cu dizabilitati, adica grupurile tinute acum pe beneficii si marginalizate.

Am dat subventii oamenilor, pe care sa-i scoatem din ispita de a sta pe beneficii, si subventii angajatorilor care sa fie tentati sa le creeze oportunitati. Si asta am facut intr-un pachet de masuri active. Daca semneaza un contract de munca pe 3 luni, cel putin primesc la semnare 500 de lei.

Si daca dupa o saptamana abandoneaza?

Li se vor cere inapoi cei 500 de lei, inclusiv prin oprirea din indemnizatia pe care o primesc.

Apoi, avem masuri de mobilitate: subventii pentru oameni sa se deplaseze pentru cautarea unui loc de munca si chiar sa se mute unde sunt oportunitati sau sa vina investitorii in zonele cu forta de munca necalificata.

Antreprenorii care angajeaza oameni din grupuri vulnerabile primesc 900 de lei pe luna timp de un an. Am reusit sa triplam bugetul de masuri active si punand impreuna ce aveam in bugetul national cu banii europeni.

La un capat e zaharul, subventia, la celalalt nu ar trebui sa fie si batul, sanctiunea? Ce se intampla daca refuzi oportunitatile si preferi sa ramai pe beneficii?

Batul e mai usurel deocamdata, dar se poate transforma in toiag, daca vom constata ca e cazul. In urma cu doua saptamani, Parlamentul a promulgat o lege prin care din 2018 strange la un loc venitul minim garantat, ajutorul de sprijin pentru familie si ajutorul pentru incalzire si creeaza un sistem in care cel asistat nu pierde complet ajutorul social, daca se angajeaza pe salariu foarte mic.

Asta e tot zaharel.

Si in acelasi pachet se intareste prevederea care spune ca, daca tu refuzi locurile de munca oferite, ajungi in situatia in care sa trebuiasca sa fie reanalizat modul de acordare a ajutorului.

Si poti sa il pierzi?

Nu e foarte puternic mentionat lucrul acesta. De asta spun ca e doar un betigas. Dar e foarte bine ca incepem cu motivatia pozitiva.

De ce nu ati candidat, fiind unul dintre ministrii care a spus deschis ca este tentat sa faca pasul?

Am fost ispitit, dar daca plecam, lasam multe lucruri nefinalizate.

Daca le finalizati, cum le veti putea apara apoi din afara sistemului politic?

Lucrurile sunt discutabile. Purgatoriul prin care trec, mai ales pe partea de salarizare, e motivul pentru care am ramas. Cum m-as fi simtit daca as fi intrat in politica, in campanie si s-ar fi discutat lucrurile acestea in Parlament? As fi fost extraordinar de rusinat, as fi dezertat. Tehnocratie inseamna ca esti profesionist, iti pasa si faci ce poti mai bine. Voi duce pana la capat mandatul care mi s-a dat.

Care e capatul? Daca dl Ciolos va ramane premier, va ganditi sa continuati si dvs?

Daca voiam sa imi securizez continuarea, aveam sanse mai mari daca intram in politica. Ajungeam in Parlament si, dupa aceea, puteam sa intru in calculele partinice care dau legitimitate democratica. Din aceasta pozitie nu prea am de comentat.

Daca va exista un scenariu in care se va considera ca ceea ce am facut a fost bun, nu am pretentia ca a fost perfect, voi vedea si daca sotia ma va mai rabda plecat de acasa 14 ore/zi, o sa ma uit in ochii celor 4 baieti sa imi dau seama ca voi mai rata o perioada de crestere. Sunt intrebari la care nu am raspuns, dar sunt suficient de nebun si idealist incat sa accept o astfel de responsabilitate si in viitor.

Cand tara te cheama nu poti sa te uiti la lucruri personale daca iti pasa. Stiu ca suna politicianist, par cuvinte mari, dar asta v-as fi spus si acum un an de zile si cand am inceput mandatul de ministru.

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 29744 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
44 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cetatenu p@ !! Chiar ataita NU te duce capul ,,, ca sa maresi

salariile ai si nevoie de o crestere corespunzatore
proportionala.....sau producu o inflatie de te saraceste mai tare ca si gandirea ta !!!

 

Ciudatene,,Tu ce crezi!! nea DraKnea frizerul nostru

impreună cu sparlamentari iși i-a răspundere
cu semnătură pentru noi le mariri de salarizare??
Aștept părere ta cu mana pe biblie!

 

cresterea veniturilor-o necesitate obiectiva peste tot in lume,

atunci cand bugetul familiei nu este suficient pentru un trai decent!
la noi ramane un subiect vesnic care bate pasul pe loc,reincalzit in precampanii!
niste profesionisti,matematicieni,neafiliati politic,care se ocupa de capitolul buget, ar trebui crezuti si respectati!
oricum nu s-a vazut pe mapamond sa maresti salariile din nimic,cu alte cuvinte sa faci din *** bici si mai ales sa pocneasca,desi ar fi fabulos si binevenit!!

 

Pesede mareste salariile in campanie

In 17ani de guvernare hotii din psd nu au facut nici un proiect de autostrada,au taiat panglici.Au creat o casta dependenta de ajutoare,de cateva mil.de saraci.Ne-au jignit pe cei plecati din vina lor,doar pentru ca nu suntem saraci- deci nu-i votam.Au dezbinat poporul pentru a stapanii si a prospera-ei si familiile lor,inclusiv amante si parteneri la jaf. Norocul nostru este ca suntem in Europa ,altfel cu pesede la guvernare eram mai rau decat Venezuela.Trompetistii lui ponta au de lucru pentru a mitui inca o data cu promisiuni si galeti pe cei saraci so disperati.
Am mai spus-o si o repet:sansa Romaniei este intoarcerea diasporei care cu ganduri curate si cunostintele capatate,sa repare dezastrul guvernarii pesede.
Patrioti sunt cei care pun interesul tarii inaintea celui personal si nu talharii ajunsi milionari prin jaf,minciuna si ura .

 

NOAPTEA MINTII: tehnocracii au proiect... au si ra

chete destabilizatoare... asta asa, in general... in particular "Cand tara te cheama nu poti sa te uiti la lucruri personale"... mi-a placut... in particular... personal sunt de parere ca acest tehnocrac e bun sa fie ministrul muncii indiferent cine va castiga alegerile si cine va fi primministru... tehnocracule, ai 10 cu coronita de la mine...

Nu aveam

clasa capitalista ca in vest,trebuia sa-i "nastem".Eram toti "hoti" sau "proletari",clasa burgheziei era
inexistenta in anii 90,capitalismul vesteuropean
este o casta sine die,hedonista,cultural rafinata,rapace in care sunt relatii stabile de secole si stiu ce sa faca.Iar capitalistii nostrii inca mai invata,unii la inchisoare,unii in uniunea transatlantica(mai toti).
Daca am luat-o gresit de la inceput nu mai are sens sa tot urlam ca pisderie face rau tarii,problema cred eu ca votantii nu stiu ce sa faca cu votul lor, de aia munca de teren fratiilor dreptaci,mai faceti un partid, pentru amarasteni,gen taranist a la Iuliu Maniu sa prindeti si patura respectiva,asa incit balanta sa fie de 50%.Avem atunci un guvern,o opozitie puternica cu care putem sa spunem pe aici "nu se trece".Tot cu caterinca nu are rost.

Atata timp cat ajutorul social este cat salariul minim nu vom

avea forta de munca in Romania! De ce ar trebui sa munceasca cineva care primeste ajutor de la stat cam cat ar primi salariu de la patron? Mai mult, ajutorul e sigur pe cand salariul nu este! Domnule ministru, mareste salariile ca-n vest, ca preturile sunt mai mari decat in vest si sa vezi atunci cum vor oamenii sa munceasca sau se vor intoarce in tara, daca aici vor castiga mai bine ca acolo! Tot spui ca nu sunt bani? Dar, ii pui la socoteala si banii care sunt furati? De unde se fura bani in Romania? Toti stim ca de la buget. Bugetul acestei tari este facut ca sa aiba hotii de unde sa fure! Nu vezi in ce hal se executa investitiile? 1 leu in investiti si 3 lei in buzunarele celor care le executa! Cine stabileste pretul unei investitii care se prinde in buget? Cine urmareste executarea unei investitii? A ramas celebra afirmatia dnei Udrea, care a fost numita de basila sa sparga 4,5 miliarde de € intr-un an de zile pe fel si fel de investitii care mai de care mai inutila, cand i-a spus lui Topoliceanu cat trebuie sa fie castigul ei din aceste investitii, cam 450 milioane de €! Unde sunt banii aceia? Cine are cheia de la safe-ul unde stau acei bani? Halal ministri, halal democratie, ar fi zis nenea Iancu!

Lasa-ti

Suveica in pace,nu se mai fura ca inainte,decont fiscal la inceput si la sfirsit de actiune,plan lizibil de afaceri,comisii "surprize" fiscale,sa vedeti voi circulatie sanantoasa a baniilor:).Sa nu uitam insa consumul,care este nu-i asa strict capitalist,mai mult salariu,mai mult consum,TVA marit,taxe adiacente marite, feedback capitalist,S.U.A cu industria ei "de peste mari si tari" cam tot asa procedeaza, numai ca nu ridica salariul,oameni au 3-4 joburi ca sa supravietuiasca bine.Acuma bugetarii sunt nu-i asa "crema tarii" birocratii,aia din ministere,aparare,invatamint etc,adica "nervul tarii".Amarastenii care primesc ajutoare "fleosc" fiti siguri ca nu vor primi 30%.

Las-o pe Udrea, ca nu ea a inventat "roata".

Ia vezi mai bine pe unde s-au scurs miliarde, nu milioane de euro. Autostrada Bechtel, afacerea Rompetrol, GFR sau GazMunay si altele. Udrea tot a mai facut si ceva functional, Boc a facut autostrada de la Turda care inca nu s-a surpat, dar ce zici de Sibiu-Orastie? Si multe altele, facute pana la Udrea. Daca Udrea a furat sa plateasca, dar nu inaintea marilor hoti care au "sutit" miliarde. Paradoxul e ca astia iau cel mai putin la pedepse, ba chiar deloc. Si raman si cu banii...

HEHEH

Dragnea a fost mai destept cu 5 minute tehnocrati ar fi vrut sa anunte ei o majorare de salariu pe ultima suta de metri de aia au tot tinut ordonanta prevazuta pentru acest lucru.
Acum ca tov D a venit primul bietii tehnocrati au ramas pe afara ei nu pot plusa ca de ei sunt tehnocrati .
hehe exact ca Base si el tot astepta momentul pana ia disparut guvernul heheheheh

Cu o asemenea catastrofa de ministru al muncii, romanii nu o sa aiba

...parte niciodata de un viitor mai bun. Numai o nulitate ca acesta poate spune ca a mari un salariu e populism.

 

las' ca din decembrie o sa avem o nulitate de la PSD.

va fi exact ce va trebuie voua: un prim-ministru ales dupa chipul si asemanarea voastra. adica, amator de nemunca, incompetent, cu gena de infractor in sange.
va va da salarii mari, pensii speciale, ca doar nu vor da de la ei... apoi, va trebui sa vina un guvern cu creier, care sa repare ce-au stricat hotii de la PSD. numai ca voua nu va pasa ca nu-i momentul de marir de salarii. voi o tineti langa, ca PSD e buni si ailalti e rai. pentru ca atata puteti voi gandi.

Pai acum ce e?

Ca doar nu are Udmr majoritatea parlamentara si a format guvernul?

Salariile

vin din munca, iar marirea salariilor din cresterea productivitatii muncii.
Treaba n-are nicio legatura nici ministerul muncii si nici cu ministrul muncii.
Dumneata din care fundatura a Europei vii ?

probabil esti nou pe aici. cu timpul o sa vezi ca

baieti din astia "dastepti", care cred ca salariul tre' sa fie marit, chiar daca vor fi consecinte asupra tuturor, si care mai cred ca e de datoria statului sa le dea de pomana, sunt cu duiumul pe forum.
si, dupa ce ca ei sunt cum sunt, mai si claxoneaza, ca sa stim cu totii cu cine avem de-a face...

oare cum au crescut

productivitatea parlamentul , bugetarii si chiar johannis de si-au marit salariile? astea le vede oricine si prapastia intre politicieni si popor se adanceste , romanul devenind militant pentru interesul propriu si lasa 'binele' tarii in mana alesilor ca si asa sunt niste gioarse de 26 de ani. vorbe si promisiuni au romanii podul plin a venit timpul pentru 'show me the money'. si asta va fi cel putin la fiecare alegere.

astia de obicei sunt postacii psd ului

care trombonesc la greu tot timpul, dar mai ales in campanie. Ei acum au tema sa dea tare in tehnocrati si sa zica ca psd istii sunt politicieni adevarati si de care avem noi nevoie. Nici nu si dau seama ca noi toti ne am prins demult ca politicienii psd sunt doar amatori, hoti si penali si se ocupa doar cu ciordeala si comisioanele de la firmele clientelare. Cum ar putea cineva sa compare niste hoti si neica nimeni ca ponta, dragnea sau plumb cu absolvenii de harvard sau sorbona sau asemanatoare, asa cum sunt tehnocratii. In plus multi postaci deastia nici nu au capacitatea intelectuala sa inteleaga ceva, asa cum e asta de mai sus. Sunt ageamii de parca sunt loviti cu leuca din nastere.

Au muncit mai bine? Au muncit mai mult?

Nu! Ca numai atunci poti pretinde sa ti se dea. Prin urmare, a cere majorari fara munca sau crestere de calitate a muncii, de eficienta, e populism. Sau pomana, cum vrei. Cand muncesti mai prost si chiulesti mai tare, de ce sa ti se dea? Pe ce motiv? Asta-i santaj, nu drept! Drept era sa ti se ia, dupa cat ai muncit de putin si de pros*t, sau sa te dea afara cand gresesti si sa platesti paguba, ca la privat. Si la cat gresesc parlamentarii, medicii, profesorii, functionarii, judecatorii, politistii etc. trebuiau sa stea demult in somaj si cu agoniselile confiscate, pentru a se recupera pagubele, daunele, generatiile ratate, hotiile, spagile si timpul pierdut de cetateni pe te miri unde si pentru te miri ce tidula...
Aia le trebuia, nu majorari! Intai batul, sa se apuce de treaba si apoi zaharelul, daca chiar s-au tinut de ea sau doar s-au prefacut...
La noi iau intai zaharelul si apoi raman cu banii luati. Iar fraierii trebuie sa munceasca in continuare sa-i tina, ca pe trantori! Si ramanem tot cu tineri analfabeti, medici care ne omoara, politisti care ne fura, functionari care ne tin la coada, judecatori nedrepti, de platim daune la CEDO de ne sar capacele, parlamentari care se capatuiesc in 4 ani, pe trei generatii s.a.

Daca s-au gasit bani ptr cel mai mare serviciu de

securitate din Europa de ce nu s-ar gasi bani si pentru medici si profesori? Vi se pare fiersc ca cei care nu fac decat sa colecteze spagile din Ro si sa afacereasca murdar sa fie platiti oficial mai bine decat cei care ar trebui sa asigure sanatatea si educatia Romanilor? De ce investeste statul in salariile securistilor in detrimentul sanatatii si educatie? Doreste statul roman un popor bolnav si needucat dar supravegheat si oprimat?

legea unitara a salarizarii...

...se va aplica si la Armata, Ministerul de Interne, procurori si magistrati? Si lui Misu Negritoiu?
Daca s-ar aplica raportul 13:1 peste tot, presupunand ca salariul minim bugetar este 1400 de lei (mai mare decat minimul fiscal), ar insemna ca salariul maxim (inclusiv al Presedintelui) sa fie 18200 lei (adica 4050 de euro, in nici un caz 13 mii euro).
O lege unitara de salarizare nu va putea apare niciodata intr-o forma echitabila, pentru ca din start nu se aplica principii de echilibru si echitate. Nici macar nu se intelege la ce se refera cuvantul "unitara". Daca se fac grile de salarizare smecheresti pe ministere sau pentru anumite categorii profesionale, atunci nu mai este vorba de nici o unitaritate. Si ma gandesc in special la Armata, Ministerul de Interne, magistrati si alte categorii privilegiate care au solde sau salarii disproportionate fata de alte categorii cu instruire echivalenta si cu o importanta sociala cel putin la fel de mare. Exista salarii speciale, ca si pensii speciale, ceea ce creaza discriminari si nemultumiri in cadrul celorlalte categorii profesionale si care anuleaza orice principiu de echilibru, echitate si salarizare unitara. Pana nu se anuleaza toate legile speciale de salarizare bugetara si de calcul a pensiilor platite de stat, vorbim degeaba de sistem unitar de salarizare. Nu se va putea face niciodata, nici macar teoretc, pe hartie.
Dau un exemplu: eu, personal, consider ca munca unui medic specialist, chirurg, cu vechime, este mai importanta decat munca unui general sau colonel din Aarmata sau din Ministerul de Interne. La fel munca unui profesor universitar, dar si al unui profesor de liceu cu toate definitivatele si catedrele luate. Atat timp cat nu se face, mai intai, o grila unitara de incadrari prin care sa se echivaleze posturile si functiunile din toate domeniile bugetare, nu se poate vorbi de ceva unitar.
De ce anumite institutii ale statului au grile de salarizare uriase in raport cu altele? De ce anumiti bugetari (dar si aviatorii??!!) primesc pensii de 20 sau 30 de mii de lei pe luna cand se stie ca pentru toti ceilalti salariati (indiferent ca lucreaza la stat sau in sectorul privat) au contributiile la pensie calculate la cel mult 5 salarii medii pe economie? Daca o contribuitie corespunzatoare salariului mediu pe economie aduce un punct de pensie, rezulta, in mod logic, ca pensia de stat nu poate fi mai mare de 5000 de lei (presupunand ca punctul ar fi 1000 de lei, dar acum este mai mic, in jur de 870 de lei). Cum se justifica existenta unor pensii de 4, 5, 6 si chiar 8 ori mai mari decat pensiile cele mai mari rezultate din calculul contributiilor?
Sa raspundem mai intai la aceste intrebari, sa definim niste principii clare si apoi sa ne apucam sa facem legi de salarizare unitara.

 

Legea salarizarii unice, va fi NUMJAI pentru bugetari !

Sectorul privat, face parte din "alta Romanie".

La bugetari m-am referit

Am pomenit de privati numai la modul de calcul al pensiilor pe baza contributiei care este identic pentru toti salariatii care nu beneficiaza de legi speciale (majoritatea bugetarilor si toti privatii).

@info a zis bine, ca s-a referit la...

...armata, politie, profesori, medici, magistrati, aviatori, sef de stat. Categoriile astea sunt bugetare, cu foarte putine exceptii.
Ca tot ai facut referire la sectorul privat, stim cu totii ca acolo majoritatea angajatilor au salarii minime pe economie. Doar sefii, cativa angajati de baza, administratorii si patronii au mai mult, dar oricum, nu intrec un bugetar de lux, de exemplu un magistrat sau Misu Negritoiu, chiar daca munceste de dimineata pana seara, inclusiv noaptea, sambata si duminica.
L-as completa pe info cu remarca: toate salariile sa se raporteze si la mediul privat, aducator de PIB. Nu e normal ca media castigurilor unui functionar in mediul privat sa fie jumatate din cat al unuia de la stat. Dau exemplu. Pot fi si ingineri, economisti, manageri sau functii cu pregatiri echivalente iar prioritate trebuie sa aiba cel din mediul privat. El trebuie sa fie "etalonul" pentru declansarea majorarilor la stat. Daca el nu poate sustine o crestere salariala la oamenii lui, inseamna ca statul nici atat nu poate! Mi se pare ca Boc a vrut sa faca treaba asta, dar i-au sarit "trantorii" in cap, iar rezultatul il vedem. Disproportii si inechitati strigatoare la cer, invers proportionale cu eficienta, munca, corectitudinea si initiativa. Practic platim din greu lenea, incompetenta, coruptia sau reaua vointa.

Legea salarizarii unice implineste curand 7 ani!

Si inca nu este gata! Ea va fi probabil doar unica, prin prostie si incompetenta!

@Cronos, raspunsul e da!

Diriguitorii doresc un popor bolnav si needucat, sa-l poata manevra, ca pe gastele lui Stalin.
Iar faptul ca pentru securitate, militie si justitie se gasesc mereu bani spune multe. De exemplu ca alesii sunt perfect constienti de jafurile si nedreptatile pe care le practica si se apara in caz de nemultumiri populare. De fapt e o masuta indirecta de a-si pune averile la adapost de furia populara. Numai cand te gandesti la enormitatea infiintarii unei garzi nationale pentru apararea parlamentarilor, iti dai seama cat de mare e spaima lor. Nenorocirea e ca ei sunt mereu cu un pas inaintea prostimii. Pana se dezmeticeste lumea, ei au deja riposta...

Cred ca oamenii se asteptau la altceva de la un guvern tehnocrat

Fie el si PSD si PNL. Povara bugetara ar fi trebuit scazuta nu crescuta. Iar asta se face prin disponibilizari nu cresteri de salarii.

 

Guvernul tehnocrat se așteaptau și ei la pitici mici

albaștri,cu caZmaua și tarnăcopul in spate,muncitori puternici ,nu la lenevie si
beție,tigari mentolate si bomboane agricole
pe marginea drumului!!
Am zis pitici....
Dar au găsit mitici😂😂😂😂

Lumea se astepta

ca tehnocratii sa le repare televizorele, sa puna sindrila pe casa, sa le mulga ***.............
Ca d-aia sunt tehnocrati.

30% e o suma decenta

Desigur, insa depinde de punctul de referinta. Depinde daca te raportezi la valorile din iunie 2008, iunie 2010 sau iunie 2016. Dl. ministru este, totusi, om politic, si va alege o valoare de referinta care sa-i sustina punctul de vedere. Acesta va uita insa sa spuna ca se refera doar la salariul de baza, in timp ce sindicalistii se refera la totalul veniturilor salariale. Iar diferentele sunt enorme.

 

SALARII INDECENTE

unuiunea europeana daca avea interesul unitar salarial putea sa le propuna o grila unica de salarizare europeana in euro pentru toate codurile din campul muncii astfel nu existau sincope si convulsii sociale cronic avansate in dcursul ultimilor ani de la adoptarea masurilor de austeritate cu efecte de marginalizare a fortei de munca apta si capabila de exrcitiul munci in favoarea consumatorului prin consum si plus valoare , doctorii astia finantisti facuti la apelul bocancilor d seara s-au uns cu toate cremele posibile la fata pentru epoca in care s-au instalat la locul nepotrivit pe scaune moi si late confortabil

 

fa n-auzi, PSD-ul tau se bate cu pumnu-n piepu-i de alama ca

va vor duce pe cele mai inalte culmi ale progresului. uitati-va la voi ce ati ajuns: stati cu mana intinsa la ajutoare, votati doar pe cei care va ofera bani nemunciti, fugiti de munca mai ceva ca dreaqul de tamaie, pe la scoala nu mai treceti (tu esti un exemplu graitor). asta a facut PSD din voi. de 25 de ani se lauda ca vor face si vor drege, voi i-ati votat ca fraierii, iar ei, au facut si-au dres pentru buzuinarele proprii.

Juliene taci sapa!

Lasa propaganda asta ieftina! Nu traieste nimeni din ajutoare! In afara alora cu 2 de R nu primeste nimeni niciun ajutor! unde te trezesti....in Germania sau UK?

Iar esti crizat ?

Da, ba, desteptu' lu' peste, votam PSD-ul pentru ca sunt singurii care au mai facut ceva in tara asta, pentru noi, opamenii simpli. Sunt penali ? Zi-mi si mie un partid fara penali ! In Romania, bineinteles. Vezi ca si sasul (ca neamt nu pot sa-i spun) tau de la Cotroceni e tot un penal. PSD-ul a reusit in timpul lui Ponta nu numai sa ne refaca salariile taiate de Base, ci si sa ni le mareasca. Si in aceste conditii Romania a avut cea mai mare crestere economica din UE. O spun cifrele. Ce mai vrei, ba, mai mult ?

Albakazapada,

Scaune moi si late?
Dr Viorel n'are nevoie,
Are totu'n in spate :)

30% marile generala a salariilor bugetarilor mi se pare o sinucidere programata a economiei, care nu va mai beneficia de investitii. Birocratia bugeta nu produce nimi in afara de taxe, cozi si stampile. In schimb, economia ar produce salariile pe care vreti sa le mariti fara cea mai mica responsabilitate.

Daca isi dadeau ei cateava sporuri sau pensii speciale nu era fas

Asa daca le da la amarasteni o indexare se clatina bugetul. Chit ca amarasteanu nu face fata cu cheltuielile lunare din leafa de 1000-1500 lei. Ca idee un subofiter din MAI are pensia de 2 ori mai mare decat al unui director de deconcentrata. Aud pe cineva care sa ma contrazica?

 

Ai dreptate.....

....sint cohorte intregi de salariati sau pensionari ai statului politienesc care incaseaza multi bani fara sa fi facut ceva palpabil si durabil pentru tara!

exact ! si, ce sa vezi ? astora le mareste Dragnea

salariile...
vezi cum, pana la urma, incepi sa gandesti ?

un bufon penibil

ca dealtfel tot guvernul asta "superprofesionist".hihihi,ciumpalacul asta de la munca a atras fonduri europene de milioane de euro prin firma sa (adica tot timpul a "castigat " contracte cu statul )si face parte dintr un guvern care a atras fonduri zero barat hihihi,acum dupa ce a atras milioane de euro de la stat acum vrea sa deie afara mii de bugetari si vrea sa taie ajutoare de la familii aflate la limita subzistentei,scarbos si mizerabil,intr un fel e bine, acum ciolos si a pus toti bugetarii pe cap cu aceste afirmatii plus cele referitoare la taxe etc.,cred ca PSD ia fara probleme peste 50 la suta

 

Dumeata

chiar crezi ca fondurile europene se atrag cu magnetul sau cu graunhte.

Dragos da-mi voie sa nu te cred!

Zici raport 1/13. Ar fi bine dar si mai bine ar fi 1/10. Ca sa ma faci sa inteleg ar trebui sa-mi confirmi cu mina pe biblie ca nimeni in Ro nu va mai avea salariu mai mare de 1200 x 13 = 15600 lei. Sa inteleg ca veti taia salariile celor care iau acum un autoturism/luna? Nu prea cred. Daca ati face aceasta treaba ati avea bani sa mariti salariile si la medici si la profesori, ba ar mai ramine si ceva pentru pensionari. Daca faceti aceasta treaba v-as vota si eu pe 11.12. dar am nevoie de garantii. Ma tem ca smecherii republicii Romania vor incasa inainte salariile dodoloate de la stat pentru ca.....era un drept cistigat...etc.

 

Am si eu o nelamurire

Lu' Misu Negritoiu ii maresc salariul?

 

esti acelasi giv de pe vremuri ?

nu mai stiu ce sa cred :)

Eh... ma gandeam

Poate i-o da si lui ceva ca si asa ne-a facut varza.
I-o indexa si lui leafa ca doar e amarastean.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor