Ministrul Muncii, despre pomenile electorale: Urmeaza inca un val! Nu mai e iresponsabilitate, e dezastru neasumat

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 19:50
21866 citiri
Ministrul Muncii, despre pomenile electorale: Urmeaza inca un val! Nu mai e iresponsabilitate, e dezastru neasumat

Ministrul Muncii, Dragos Pislaru, avertizeaza ca pomenile electorale votate pana acum de politicieni au fost doar o parte si ca urmeaza ca si alte miliarde sa fie date pentru cresteri si sporuri in alte domenii.

"Ma gandeam ca e un act de iresponsablitate. Nu mai e iresposabilitate, este un dezastru pe care nu si-l asuma cei care initiaza asa ceva", sustine Pislaru, intr-un interviu acordat Ziare.com.

"Saptamana viitoare am fost chemati in Palament pentru tura a doua: OUG 43 din august. Noi am crezut ca e o gluma. Ni s-au impartit amedamentele, din ratiuni de timp, dupa sase ore, intre cele care trec luni si marti, pe educatie si sanatate, si cele pe armata, ordine publica si administratie publica locala, sporuri din zona de securitate lasate pentru dezbaterea de saptamana vitoare. Si vom discuta din nou de miliarde", a declarat ministrul.

Dragos Pislaru spune ca este vorba despre o ilegalitate: "A existat o lege pe vremea cand Parlamentul era mai normal la cap si care spunea ca 180 de zile inainte de alegeri nu se pot adopta masuri cu impact asupra cresterii salariilor. Nu e vorba numai despre Guvern, asa cum am auzit o interpretare halucinanta a dnei Plumb, este vorba despre toate institutiile publice, inclusiv Parlamentul".

In al doilea rand, afirma ministrul, este vorba despre procedura: "Cand in doua zile condensezi Comisia de Munca, de Buget-Finante, scoti niste amendamente, le treci intr-un maraton de 6 ore, cand termini discutia, constati ca grilele sunt incorecte, te intorci din nou in Comisia Juridica, se termina dezbaterea si tot nu ai grilele ca sa se poata calcula impactul final, asta denota fusereala, incompetenta si o agenda care nu e orientata catre oameni, ci catre intentii electorale".

O a treia mare problema in opinia lui Dragos Pislaru este atitudinea: "Cand esti zeflemitor cu reprezentantii altei puteri in stat, badaran cu persoane extrem de respectabile, cand insulti in public, aceste lucruri denota o atitudine pe care sper cu toata taria ca am parasit-o, ca nu vom mai avea in zona publica oameni care sa faca asa ceva. Toata tara ne dorim un Parlament care sa respecte oamenii".

Ministrul Muncii spune ca impactul total al amendamentelor la OUG 20 este de 4,85 miliarde suma bruta, crestere de masa salariala. 40% se returneaza prin taxele asociate Muncii si se ajunge la 2,9 miliarde la care se aduga cele 2,6 miliarde pentru OUG 20 initiala, adica un total de 5,5 miliarde de lei net.

"Noi suntem la 2,9 spre 3% deficit in anul viitor, daca adaugi aceasta suma, deja depasesti. Daca mai pui pensiile speciale si altele deja adoptate, ajungi la 9 miliarde, adica mai mult de un procent din PIB".

Dragos Pislaru a explicat si de ce nu ne permitem asa ceva, in pofida cresterii economice: "PIB-ul nu e facut de stat. Lucrurile pe care le realizam, oameni care muncesc, firme private, puse cap la cap dau PIB-ul.

Daca tu reduci taxe, cum e valul din 2015, care va avea o continuare in 2017 - cand trebuie sa mai scada un procent TVA, sa dispara taxa pe stalp, acciza, un pachet care cumulat duce la peste 7 miliarde, peste un procent din PIB - degeaba ai crestere economica. O crestere economica poate sa nu aiba impact bugetar, atunci cand tu ai o modificare a structurii de fiscalitate".

Cititi maine pe Ziare.com un amplu interviu cu ministrul Muncii despre noua lege a salarizarii bugetarilor. Cine castiga, cine nu, cand s-ar putea aplica? Si despre reforma ajutoarelor sociale - cum luptam cu saracia, dar si cu lenea?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ministrul muncii Dragos Pislaru salarii cresteri, #Ministrul Muncii Pislaru pomeni electorale , #ministrul Muncii