Ministrul Muncii explica superoferta de 12.500 de lei pentru somerii angajati departe de casa

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 17:13
8551 citiri
Ministrul Muncii explica superoferta de 12.500 de lei pentru somerii angajati departe de casa
Foto: Facebook/Dragos Pislaru

Guvernul a aprobat un pachet de masuri care presupune acordarea unor sume ce ajung pana la 12.500 de lei pentru somerii care se angajeaza departe de casa, iar vineri ministrul Muncii, Dragos Pislaru, a venit cu explicatii suplimentare.

El ne indeamna sa nu ne uitam doar la primele de relocare, caci in ordonanta Executivului, aprobata miercuri, sunt si alte lucruri care merita atentia noastra, printre care "triplarea bugetului de masuri active prin punerea in comun a banilor nationali cu cei europeni".

"Faptul ca vom avea un cadru unitar de politica de masuri active si vom evita crearea de proiecte fanteziste pe fonduri europene, gandite sa plateasca staff-ul de partid sau rudele apropiate, este un progres evident", a scris pe Facebook Dragos Pislaru.

Prima de instalare de 12.500 de lei

Totusi, suma care a atras atentia cel mai mult e cea acordata sub forma primei de relocare.

Astfel, in cazul in care un investitor doreste sa deschida o afacere intr-o zona defavorizata, dar nu gaseste forta de munca specializata, poate angaja someri, care vor primi de la stat o prima de instalare de 12.500 de lei in doua transe: 50% in momentul semnarii contractului si cealalta jumatate dupa expirarea perioadei de 12 luni de la angajare.

Prima de instalare este valabila si pentru romanii din diaspora care vor sa revina si sa lucreze in tara.

In aceste conditii, Dragos Pislaru a sustinut ca banii vor incuraja mobilitatea, dar vor si ajuta investitorii care "au nevoie de un bazin mai mare de forta de munca sa se duca spre zone marginalizate, beneficiind de prime pentru toti ceilalti angajati de care ar avea nevoie".

Pislaru explica si rationamentul sau.

"Presupunand ca ar avea nevoie de 400 persoane cu calificare redusa si de 100 cu calificare ridicata, ar putea sa mearga la Vaslui sa investeasca, relocand de peste tot din tara personalul calificat si beneficiind de 100 prime de instalare pentru acest scop. Astfel, investitorul poate gandi o solutie de locuire, avand securizate costurile de chirie pentru cele 100 persoane.

Impreuna cu Ministerul Dezvoltarii, urmeaza sa venim cu o strategie si lege pe locuire, prin care autoritatile locale sa fie incurajate de a oferi facilitati investitorilor ce doresc sa construiasca locuinte de serviciu. Mai este de lucru, dar de cinci luni gandim la acest pachet si suntem pe drumul cel bun, zic eu", a incheiat Pislaru, care a pus la finalul postarii sale pe Facebook hashtag-ul #LaMunca.

Ce alte masuri pentru someri au mai fost aprobate

In afara de prima de instalare, Guvernul a introdus si o prima de activare de 500 de lei pentru orice somer de lunga durata indemnizat cu venitul minim garantat, care semneaza un contract de munca. Pentru a beneficia de acesti bani, persoana respectiva trebuie sa ramana angajata minimum 3 luni la acelasi angajator.

De asemenea, a mai fost aprobat si un sprijin pentru naveta, prin care somerii care se angajeaza la mai mult de 15 km de domiciliu sa beneficieze de o subventie de 0,5 lei pe kilometru, plafonata la 55 de lei pe zi.

Afla toate detaliile despre masurile aprobate de Guvern pentru someri

C.P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#ministrul muncii bani someri, #bani someri angajare, #prima someri angajare , #ministrul Muncii