Poliția Română a distrus 4,3 tone de droguri într-o singură zi. Sunt toate stupefiantele confiscate în țară în ultimii 8 ani VIDEO

Sambata, 10 Decembrie 2022, ora 10:45
3012 citiri
Poliția Română a distrus 4,3 tone de droguri într-o singură zi. Sunt toate stupefiantele confiscate în țară în ultimii 8 ani VIDEO
Drogurile distruse făceau parte din cele 641 de dosare penale instrumentate în perioada 2014 -2022. FOTO: Poliția Română

O cantitate de 4,34 de tone de substanţe stupefiante – confiscate în 641 de dosare penale instrumentate în perioada 2014 -2022 de către procurorii DIICOT și polițiștii antidrog – au fost distruse de Poliția Română.

Printre drogurile incinerate s-a numărat captura-record de 1,5 tone de heroină din Constanța, dar și 2,9 tone de canabis.

„La data de 7 decembrie a.c., Inspectoratul General al Poliţiei Române a efectuat distrugerea a aproximativ 4,340 de kilograme de droguri (heroină, cocaină, cannabis, rezină de cannabis, amfetamină, opium, M.D.M.A.) cu sprijinul unui operator autorizat pentru distrugerea de substanţe periculoase. Dintre acestea, o cantitate însemnată de substanțe stupefiante, respectiv 2,938 de tone de cannabis, a făcut obiectul unui singur dosar penal”, se arată într-un comunicat al Poliției Române.

Potrivit prevederilor articolului 17 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri „drogurile ridicate în vederea confiscării se distrug”.

Distrugerea drogurilor se efectuează periodic, prin incinerare sau prin alte mijloace adecvate, de către o societate autorizată, în prezenţa unei comisii formate din:

  • judecătorul delegat cu executarea,
  • un reprezentant al Agenţiei Naţionale Antidrog
  • un reprezentant al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor
  • un specialist din cadrul formaţiunii centrale specializate în prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri din Inspectoratul General al Poliţiei Române
  • gestionarul camerei de corpuri delicte a aceleiaşi unităţi.

„Drogurile distruse au facut obiectul confiscărilor din perioada 2014 – 2022, în cadrul a 641 de dosare penale instrumentate de către Poliția Română, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., soluţionate definitiv de către instanţele de judecată”, mai arată IGPR.

Două containere cu heroină descoperite în Portul Constanța

Una dintre cele mai importante capturi de droguri ale anului 2021, aproximativ o tonă și jumătate de heroină, care ar fi fost transportată, în mod disimulat, în 2 containere cu materiale de construcție, pe ruta Iran-România, cu destinația finală vestul Europei, a fost descoperită în Portul Constanța.

La operațiune au participat polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii DIICOT, cu sprijinul reprezentanților DEA de la Ambasada SUA în România, Europol și Eurojust.

Pentru destructurarea grupării infracționale care ar fi traficat drogurile au fost efectuate percheziții în România și 2 țări din vestul Europei.

În urma activităților investigative derulate, a reieșit că liderul grupului infracțional ar fi stabilit o infrastructură de transport și comerț sofisticată și complexă, pentru a facilita transportul unor cantități mari de droguri, de la unitățile de producție, la cele de distribuție din Europa.

El ar fi controlat un număr semnificativ de companii, depozite și camioane, în mai multe țări din UE și ar fi organizat un flux de mai multe tipuri de bunuri legale, pentru a ascunde traficul de droguri.

Marfa legală ar fi fost folosită pentru a ascunde drogurile sau pentru a justifica deplasarea camioanelor între facilitățile sale.

Valoarea de piață a drogurilor a fost estimată la 45.000.000 de euro, fiind a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană, din ultimii ani.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cum ajung asiaticii in România. Majoritatea au acte false, plătesc mită la aeroport și sunt abandonați în parcarea din Otopeni
Cum ajung asiaticii in România. Majoritatea au acte false, plătesc mită la aeroport și sunt abandonați în parcarea din Otopeni
La data de 31 decembrie 2023, pe raza Municipiului București, respectiv a Județului Ilfov, erau înregistrați 125.890 de străini care aveau drept de ședere/rezidență pe teritoriul României,...
Nicolae Ciucă revine cu promisiunea unor candidați PNL la alegerile locale: "Rămânem pe a ne duce mai departe această asumare, candidând cu proprii noștri primari"
Nicolae Ciucă revine cu promisiunea unor candidați PNL la alegerile locale: "Rămânem pe a ne duce mai departe această asumare, candidând cu proprii noștri primari"
Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat miercuri că în ședința coaliției de guvernare a fost luată decizia cele două partide să aibă liste comune cu PSD doar la alegerile...
#droguri confiscate politisti, #heroina, #cannabis, #Portul Constanta, #DIICOT, #Politia Romana, #distrugere droguri depozitate Politie , #justitie