40 de profesori vor fi antrenați, în fiecare lună, să recunoască elevii care consumă droguri, a anunțat Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației, în cadrul unei dezbateri din comisia de învățământ din Camera Deputaților.
Acesta nu a precizat de când se va implementa acest proiect.
Kallós Zoltán a precizat că Ministerul Educației are în lucru un proiect comun cu Ministerul Sănătății pentru a forma profesori care să știe să recunoască semnele atunci când un elev consumă droguri.
40 de profesori din țară și 140 din București vor fi instruiți în fiecare lună.
“În momentul de față există în lucru, este aproape de finalizare un protocol de colaborare, un parteneriat între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, cu scopul principal de a se organiza sesiuni de formare adresate profesorilor, care să cuprindă noțiuni legate de principalele categorii de droguri, respectiv de semne ale consumului de droguri la adolescenți. Este foarte important acest aspect, deoarece din păcate, în continuare ne confruntăm cu o problemă, cea a numărului insuficient de consilieri școlari, respectiv de numărul insuficient de cabinete de medicină școlară.
Considerăm că prin acest protocol și prin acțiunile care vor decurge din urma acestui acord se vor organiza sesiuni de formare în cadrul cărora cel puțin 40 de profesori vor fi formați lunar în fiecare județ, respectiv 140 de profesori în municipiul București. Vor recunoaște semnele consumului de droguri, pentru că din păcate și considerăm că ar fi o componentă foarte importantă, inclusiv includerea în formarea inițială a consilierilor școlari a unor elemente pentru a recunoaște aceste fenomene”, spune secretarul de stat.
Kallós Zoltán a recunoscut și că numărul consilierilor e prea mic și că mulți nu sunt pregătiți pentru a face față situațiilor în care elevii consumă droguri.
Directoarea Agenției Naționale Antidrog (ANA), Georgiana Dabija, care a participat și ea la dezbateri, a precizat că profesorii vor fi formați să recunoască și drogurile, ce înseamnă droguri, pentru că ”de multe ori văd substanțe în preajma școlii și nu își dau seama că sunt droguri”.
Directoarea Agenției Naționale Antidrog a dat exemplul unei școli din București, unde elevii aprind bețișoare parfumate ca să acopere mirosul de canabis, dar a evitat să dea numele școlii. A spus însă că a fost sesizat DIICOT în acest caz, iar respectivii copii sunt acum într-un program al Agenției Naționale Antidrog.
“Avem o școală din București unde copiii aprind bețișoare parfumate pentru că vine doamna de la ANA și miroase a canabis. Avem o școală în București unde dealerii sunt copii și profesorii ne spun că elevul nici nu vine la școală, dar noi îi arătăm directorului că el vine la școală, dar nu intră la oră”, spune directoarea Agenției Naționale Antidrog.