Incident grav deasupra Mării Negre. Rușii au doborât ”neprofesionist” o dronă americană de recunoaștere

Marti, 14 Martie 2023, ora 19:30
8319 citiri
Incident grav deasupra Mării Negre. Rușii au doborât ”neprofesionist” o dronă americană de recunoaștere
Dronă MQ Reaper FOTO captură video YouTube

O dronă americană MQ-9 Reaper a fost lovită intenționat de un avion Su-27 al Rusiei deasupra Mării Negre marți, 14 martie.

Potrivit Forțelor Aeriene Americane, incidentul a avut loc în jurul orei 08:00.

”Două avioane rusești Su-27 au efectuat o interceptare nesigură și neprofesională a unei aeronave MQ-9 fără pilot de recunoaștere a forțelor aeriene americane, care opera astăzi în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

La aproximativ 7:03 AM (ora 8 dimineața, ora României), una dintre aeronavele rusești Su-27 a lovit elicea MQ-9, determinând comandamentul american să ia decizia doborârii dronei MQ-9 în apele internaționale”, se arată în comunicatul Forțelor Aeriene Americane.

De câteva ori înainte de coliziune, Suhoiurile Su-27 au aruncat combustibil asupra dronei și au zburat în fața ei, ”într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic, și neprofesionistă”. Acest incident demonstrează și o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist, se mai arată în comunicatul citat de BiziDay.

Potrivit generalului forțelor aeriene americane James B. Hecker, comandantul U.S. Air Forces Europe, drona desfășura operațiuni de rutină în spațiul aerian internațional când a fost interceptată și lovită de aeronava rusă.

”De fapt, acest act nesigur și neprofesionist al rușilor aproape că a provocat prăbușirea ambelor aeronave. Vom continua să operăm în spațiul aerian internațional și facem apel la ruși să se comporte profesional și în siguranță”, a adăugat Hecker.

”Forțele Aeriene ale SUA în Europa – Forțele Aeriene Africa zboară în mod obișnuit avioane în întreaga Europă deasupra teritoriului suveran și în spațiul aerian internațional, în coordonare cu legile naționale și internaționale aplicabile. Pentru a consolida apărarea și securitatea colectivă europeană, aceste misiuni sprijină obiectivele aliate, partenere și naționale ale SUA”, a mai spus acesta.

Potrivit siteului Flight Radar, în jurul orei 19:00, o aeronavă americană de recunoaștere P-8 Poseidon patrulează litoralul românesc al Mării Negre.

(FOTO Flight Radar / BiziDay)

Drona de tip Reaper, fabricată de societatea americană General Atomics, este o aeronavă pilotată de la distanţă de tip MALE (altitudine medie, anduranţă lungă), echipată cu senzori ultramoderni - bulă optronică şi radar - în vederea unor operaţiuni de supraveghere la o viteză de croazieră de 335 de kilometri pe oră. Cu o anvergură de 20 de metri, ea are o anduranţă de 24 de ore de zbor.

Ea poate duce la bord mai multe tipuri de armament - bombe cu ghidaj laser şi/sau GPS (GBU) şi rachete de tip Hellfire.

Echipajul de la sol al dronei este alcătuit din patru persoane.

În afară de Statele Unite, mai multe armate europene deţin drone de tip Reaper în flotele lor, inclusiv Regatul Unit, Italia, Franţa şi Spania.

Spaţiul aerian al Mării Negre este teatrul unor interacţiuni foarte regulate între drone şi aeronave ale statelor membre NATO şi forţele armate ale Rusiei.

Avionul rus de vânătoare de tip Su-27 este un avion cu un singur loc. El a fost introdus în serviciu în 1985.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#drona americana, #drona doborata, #avion rusesc, #Marea Neagra , #Razboi Ucraina