Grenada zburătoare, arma super-periculoasă care poate fi transportată într-un rucsac. Seamănă cu drona americană folosită în Ucraina

Marti, 14 Martie 2023, ora 15:13
4402 citiri
Grenada zburătoare, arma super-periculoasă care poate fi transportată într-un rucsac. Seamănă cu drona americană folosită în Ucraina
Taiwanul şi-a dezvăluit prima dronă explozivă FOTO News.ro

Taiwanul şi-a dezvăluit marţi prima dronă explozivă - un vehicul aerian fără pilot asemănător modelului american folosit în Războiul din Ucraina împotriva Rusiei -, în contextul unor presiuni militare ale Chinei împotriva insulei, relatează AFP.

Organismul militar National Chung-Shan Institute of Science and Technology (NCSIST) prezintă această dronă nouă - o muniţie zburătoare asemănătoare Switchblade 300, modelul american folosit în prezent de către militari ucraineni în Războiul rus din Ucraina.

Acest dispozitiv - fabricat în Taiwan - este suficient de mic pentru a fi transportat într-un rucsac şi poate rămâne în aer 15 minute, potrivit NCSIST.

La fel ca toate dronele de acest tip, el poate fi folosit o singură dată şi se autodistruge la prima lovitură.

O grenadă care poate zbura

”Uşor şi portabil, el (seamănă) cu o grenadă mare care poate zbura”, explică şeful Diviziei de Cercetare privind Sisteme Aeronautice ale institutului militar, Chi Li-pin.

”El este eficient pentru a ataca ţinte aflate în apropiere de coastele noastre”, declară el, precizând că distanţa maximă de zbor a dornei atinge zece kilometri.

Taiwanul este pe cale să dezvolte şi o generaţie viitoare de ”drone sinucigaşe” - inclusiv versiuni mai mari, în vederea unor atacuri la distanţe mai mari, precizează Chi Li-pin.

Relaţiile Chinei cu Taiwanul sunt tensionate.

Beijingul consideră această insulă drept una dintre provinciile sale, pe care vrea să o alipească într-o bună zi, cu forţa dacă va fi nevoie.

O vizită, în august, a lui Nancy Pelosi, la acea vreme preşedinta Camerei americane a Reprezentanţilor în Taiwan a înfuriat China.

Beijingul a replicat prin lansarea celor mai importante manevre militare din istoria sa în jurul acestui teritoriu.

În octombrie, Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) a înscris opoziţia faţă de independenţa Taiwanului în Constituţie.

Strategi americani şi Taiwanezi au determinat Taipeiul să adopte strategia ”ariciului” - să mizeze pe apărarea sa, ca Ucraina, în cazul unui război asimetric cu Beijingul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#drona exploziva, #grenada, #drona americana, #Taiwan , #drona