”O barcă americană pe care s-a montat un focos sovietic”. Ipoteză neașteptată în cazul dronei marine găsită în apele României FOTO

Luni, 08 Aprilie 2024, ora 13:31
11928 citiri
”O barcă americană pe care s-a montat un focos sovietic”. Ipoteză neașteptată în cazul dronei marine găsită în apele României FOTO
Barca este produs de Silver Ships din Alabama FOTO ARSVOM / Facebook

Drona marină misterioasă (USV) descoperită în apele teritoriale ale României din Marea Negră ar fi avut o carenă construită în SUA cu un focos rusesc din epoca sovietică de aproximativ 500 kg (1.100 lb), care este de două ori mai mare decât cel al unei rachete Harpoon sau Neptune.

Ea a fost descoperită plutind cu susul în jos în apele românești la 3 aprilie 2024. La bază este de fapt pe o barcă de salvare construită în America, modificată ca dronă. Era echipată cu un focos mare care indică faptul că a fost proiectată să lovească nave sau alte ținte navale, scrie NavalNews.

Forțele de intervenție române au distrus barca într-o explozie controlată pe 5 aprilie. Evenimentele nu au fost mediatizate inițial și puține detalii au fost dezvăluite de presa locală. Cu toate acestea, o analiză a navei ridică noi întrebări.

Barca este produs de Silver Ships din Alabama, Statele Unite, și este proiectată pentru salvare în cazul incendiilor, iar finisajul roșu original este încă vizibil pe corpul inferior și pe gulerul gonflabil.

AM-800 are o lungime de aproximativ 9,5 metri (31 picioare), inclusiv motoarele externe. Acest lucru o face să fie aproape de două ori mai mare decât dronele marine Magura și Sea Baby, pe care le folosește Ucraina.

Focos puternic de la racheta Styx

Focosul este de la o rachetă antinavă P-20 Styx. Aceasta este o armă din epoca sovietică și, chiar dacă se află încă în serviciu în Rusia, este în general văzută ca învechită. Totuși, are un focos puternic și acesta este principalul atu. Atât Rusia, cât și Ucraina au probabil acces ușor la acest tip de focos.

Focosul este montat pe un cadru din lemn brut pe puntea din față a bărcii și este de peste două ori mai mare decât focosul rachetelor antinavă Harpoon.

Interesant este că Mișcarea Houthi a folosit acest tip de focos pe unele dintre USV-urile sale explozive. Houthii au avut acces la aceste focoase din stocurile moștenite ale marinei yemenite.

Focosul are o încărcătură ce poate perfora o gaură mare în navă înainte ca încărcătura principală să detoneze, provocând astfel mai multe daune. Încărcătura este îndreptată ușor în jos pentru a provoca daune maxime.

A cui este?

Originea navei nu a fost specificată oficial, deși unele canale mass-media locale au sugerat că este ucraineană.

Producătorul, Silver Ships, a furnizat anterior ambarcațiuni nespecificate Ucrainei ca parte a ajutorului SUA. Deci, cel mai probabil pare că este ucraineană. S-a răsturnat mai la nord și a plutit până unde a fost găsită.

Cu toate acestea, ar trebui luată în considerare și posibilitatea ca drona artizanală să fie a rușilor. Rusia a încercat să perturbe sau să împiedice navele comerciale care navighează spre Ucraina de la sfârșitul ”Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră”, în iulie anul trecut. Moscova s-a concentrat pe atacarea infrastructurii portuare ucrainene, dar au fost folosite și mine aruncate.

Cu toate acestea, minele nu au avut succes până acum, unele surse ucrainene sugerând că rușii nu sunt acum în măsură să folosească. Prin urmare, Rusia poate fi tentată să folosească USV-urile pentru a lovi navele, restabilind astfel o blocada de facto. Este probabil ca propaganda rusă să dea vina pe Ucraina pentru a crea suficientă ambiguitate și pentru a evita consecințele imediate.

Quarterly Report - Editia 4

România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
Europarlamentarul Dacian Cioloş este de părere că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi nici nu doresc să discute pe teme...
România, depășită de Bulgaria. Vecinii de la sud ar putea aproba legea trecerii la moneda europeană înainte de sfârșitul verii
România, depășită de Bulgaria. Vecinii de la sud ar putea aproba legea trecerii la moneda europeană înainte de sfârșitul verii
Legea prin care moneda euro va fi adoptată în Bulgaria ar putea fi aprobată de Adunarea naţională înainte de finalul verii, a estimat, marţi, 28 mai, adjunctul ministrului de Finanţe,...
#drona maritima, #Romania, #barca, #America, #explozibil, #sovietic, #ipoteze , #Razboi Ucraina