Manevra prostească folosită de Rusia pentru a doborî în Marea Neagră drona americană. Cele două avioane Su-24 ar fi suferit avarii VIDEO

Miercuri, 15 Martie 2023, ora 10:49
10413 citiri
Manevra prostească folosită de Rusia pentru a doborî în Marea Neagră drona americană. Cele două avioane Su-24 ar fi suferit avarii VIDEO
Secvență din animația prăbușirii dronei FOTO CBS

Drona americană MQ-9 „Reaper”, interceptată marți, 14 martie, de două avioane de vânătoare rusești în Marea Neagră și doborâtă de unul din acestea a decolat din România, a spus pentru New York Times un înalt oficial militar american.

A fost primul contact fizic cunoscut între armata rusă și cea americană de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022.

Drona a decolat dimineața de la baza aeriană din România, pornind într-o misiune de recunoaștere programată, care durează în mod normal între 9-10 ore, a mai precizat oficialul.

Experții militari consultați de jurnaliștii americani spun că incidentul a avut loc la aproximativ 120 de kilometri sud-vest de Peninsula Crimeea, în apele internaționale.

Chiar dacă acest tip de drone pot transporta rachete, cea avariată marți deasupra Mării Negre nu era înarmată, a mai spus oficialul, al cărui nume nu a fost dezvăluit însă de publicație.

Chiar dacă nici locul lansării din România nu a fost precizat, este cel mai probabil este vorba despre baza aeriană "Emanoil Ionescu" din Câmpia Turzii, județul Cluj, modernizată masiv în ultimii ani cu sprijinul NATO și unde forțele militare ale alianței nord-atlantice desfășoară constant misiuni și exerciții comune.

Începând cu 2020, la baza aeriană din județul Cluj au avut loc exercițiile bilaterale Dacian Reaper, în care sunt incluse și aeronavele fără pilot MQ-9 Reaper.

În 2021, un detașament format din vehicule aeriene MQ-9 Reaper și aproape 90 de soldați din armata SUA au fost relocați la baza aeriană din România, pentru misiuni de intelligence, supraveghere și recunoaștere, sub stindardul NATO, urmând ca partea română să asigure suportul tehnic și logistic necesar.

Au mai existat și alte interceptări în ultimele săptămâni

Întâlnirea dintre două avioane rusești și o dronă americană, care a dus la prăbușirea aparatului fără pilot în Marea Neagră, pare a fi cea mai semnificativă confruntare dintre SUA și Rusia, recunoscută public de la invazia totală a Ucrainei de către Rusia în urmă cu mai bine de un an.

Ca atare, ridică o mulțime de întrebări și reprezintă un moment plin de pericol, scrie BBC.

John Kirby de la Consiliul Național de Securitate al Statelor Unite (NSC) spune că au existat alte interceptări „chiar și în ultimele săptămâni”, dar că aceasta a fost diferită.

Ce au făcut piloții ruși

O reconstituire prin intermediul animației grafice a incidentului a fost realizată de televiziunea americană CBS.

„În baza acțiunilor piloților ruși, este clar că a fost nesigur, neprofesionist”, a fost verdictul secretarului de presă al Pentagonului, generalul de brigadă al Forțelor Aeriene Pat Ryder.

„Cred că acțiunile vorbesc de la sine”.

Comportamentul piloților Rusiei – care se presupune că au aruncat combustibil în calea dronei și apoi s-au ciocnit cu acesta – reprezintă o escaladare semnificativă?

Potrivit Pentagonului, întregul incident a durat aproximativ 30-40 de minute.

În mod intenționat, piloții ar fi aruncat combustibil în timpul unor manevre de "plonjare" pe sub dronă. Scopul mișcărilor a fost de a deruta senzorii de direcție ai dronei și de a-i gripa motorul. Unul dintre avioane ar fi lovit direct elicea dronei, motiv pentru care se presupune că cel puțin un aparat de zbor rusesc a fost avariat în urma incidentului.

„De câteva ori înainte de coliziune, cele două avioane Su-27 au aruncat combustibil și au zburat în fața lui MQ-9 într-o manieră nesăbuită, nesănătoasă din punct de vedere ecologic și neprofesional”, a declarat Comandamentul European al armatei într-un comunicat.

„Acest incident demonstrează o lipsă de competență, pe lângă faptul că este nesigur și neprofesionist”, se mai arată în comunicat.

În acea perioadă, generalul Ryder a spus că nu a existat o comunicare directă între armatele ruse și americane.

Oficialii americani spun că cred că avioanele rusești Su-27 implicate au suferit „probabil” anumite avarii, ceea ce indică faptul că o coliziune nu a fost deliberată.

„Știu că departamentul de stat și-a expus îngrijorările cu privire la incident direct guvernului rus”, a adăugat el.

Ce înseamnă, incidentul pentru viitorul operațiunilor americane cu drone peste Marea Neagră și pentru supravegherea vitală pe care o asigură astfel de operațiuni Ucrainei?

„Dacă mesajul este că vor să ne descurajeze sau să nu mai zburăm sau să nu mai operam în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre”, a spus Kirby pentru radiodifuzorul VOA, „atunci acel mesaj va eșua pentru că asta nu se va întâmpla”.

Nu este surprinzător că Rusia dorește să le fie cât mai greu posibil aliaților Ucrainei să desfășoare o astfel de muncă.

După ciocnire, piloții americani de la distanță au fost forțați să o doboare în Marea Neagră.

Gen Ryder nu a spus unde a aterizat sau dacă marina rusă încearcă să o recupereze.

Operațiune de recuperare a Rusiei

Înregistrările audio care circulă pe rețelele de socializare par să indice că un fel de operațiune de recuperare a dronei de către Rusia a fost în desfășurare. Dar acest lucru nu a fost confirmat.

În mod clar, Washingtonul nu ar fi fericit dacă o astfel de tehnologie de supraveghere sensibilă ar cădea în mâinile Rusiei.

Pentru Joe Biden, hotărât să sprijine Ucraina „atâta timp cât este nevoie”, acesta este un moment delicat.

Nu doar armele occidentale ajută Ucraina să reziste invaziei Rusiei.

Este, de asemenea, o cantitate mare de informații în timp real cu privire la fiecare aspect al operațiunilor militare ale Rusiei, inclusiv mișcarea navelor în Marea Neagră și lansarea de rachete care vizează ținte în toată Ucraina.

De la apărarea infrastructurii naționale critice a Ucrainei până la planificarea propriilor operațiuni ofensive, Kievul depinde foarte mult de fluxul constant de informații.

Din motive evidente, oficialii americani nu vor fi atrași de măsurile de precauție suplimentare pe care operațiunile sale de supraveghere le vor implica acum.

Washingtonul vrea să-i mențină în continuare, dar dorește să evite utilizarea forței și riscă să fie atras într-o confruntare mai directă cu Moscova.

Quarterly Report - Editia 4

Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Marcel Ciolacu a ajuns în Turcia. Ce speră să obțină în urma vizitei VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a fost primit luni, 20 mai, pe Aeroportul Internaţional Esenboga, de reprezentanţi ai autorităţilor din Ankara. El face o vizită oficială în Turcia, la invitaţia...
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, încrezătoare în victoria „categorică” la Sectorul 1: ”Oamenii nu-și doresc un primar care a activat în SRI”
Clotilde Armand, primărița Sectorului 1, a fost invitata ultimei ediții a rubricii „Cu fața la alegători”, unde a vorbit despre proiectele realizate în mandatul său, despre...
#drona SUA, #Rusia Marea Neagra, #avion rusesc su24 , #invazie ucraina