”Nu vor ca România să aibă legi ca să poată doborî dronele ruseşti care intră pe teritoriul ţării”. Acuzațiile USR pentru partidele suveraniste

Miercuri, 19 Februarie 2025, ora 14:40
4048 citiri
”Nu vor ca România să aibă legi ca să poată doborî dronele ruseşti care intră pe teritoriul ţării”. Acuzațiile USR pentru partidele suveraniste
Resturi de la drone rusești, căzute în România FOTO X/@HHungduc

USR susține că noile proiecte de apărare aeriană, votate miercuri, 19 februarie, în Camera Deputaților, nu ar fi trecut fără sprijinul deputaților formațiunii. Mai mult, partidele izolaționiste, AUR, POT și SOS România, nu ar fi vrut ca dronele rusești să poată fi doborâte pe teritoriul țării.

”Partidele extremiste din Parlament, AUR, SOS şi POT, nu vor ca România să aibă legi ca să poată doborî dronele ruseşti care intră pe teritoriul ţării. USR a votat noile proiecte de apărare aeriană pentru a transmite un mesaj clar lui Vladimir Putin: prin România, nu se trece! Liderii celor trei partide extremiste au susţinut de la tribuna Camerei Deputaţilor că nu mai avem motive să îmbunătăţim legislaţia, pentru că războiul se termină în curând şi, în mod total eronat şi nefondat pe prevederile legale, au susţinut că prin aceste legi ne cedăm suveranitatea”, spune USR într-un comunicat oficial.

„Este o ipocrizie incredibilă de la AUR, SOS şi POT, care vorbesc întruna de suveranitate şi apărarea României, dar votează cu toate voturile împotriva tuturor proiectelor care ar putea să aducă siguranţă aici, în ţară. Ne vor slăbiţi, ne vor fără apărare împotriva Rusiei! Ne-ar face pachet dacă mâine Rusia ar veni peste noi. Dacă ne-ar agresa, ar fi primii care ar face România cadou”, a declarat deputata USR Diana Buzoianu de la tribuna Camerei Deputaţilor.

Potrivit USR, după toate dronele ruseşti care au ajuns pe teritoriul ţării în zona Tulcea-Constanţa, preşedinta partidului izolaţionist POT a susţinut că nu există motive să fie modificată legislaţia. Mai mult, la dezbaterea de astăzi, liderii extremişti au susţinut, în mod mincinos, că legislaţia din prezent este suficientă.

„Sunteţi nebuni dacă vreţi să deranjaţi o putere nucleară”

”Ceea ce vedem că se spune de aici, de la tribuna Parlamentului, nu este decât o manifestare a unui atac hibrid în formă continuată, manifestată prin declaraţii politice care nu servesc interesul statului român şi care vor să genereze neîncredere totală a poporului român în statul român. V-am spus mai devreme ce a simţit un tată când nu şi-a putut apăra familia de o astfel de ameninţare. Dar aceeaşi frustrare şi aceeaşi îndârjire o simte şi un pilot de pe F-16 care, având toate echipamentele potrivite pentru a neutraliza o astfel de ameninţare, nu poate apăsa pe buton. La fel simte şi un comandant de brigadă, cel care coordonează ghepardurile şi sistemele antiaeriene. Le monitorizăm şi doar atât: anunţăm că se pot prăbuşi şi acolo, şi acolo şi nu putem apăsa pe buton. Asta este situaţia din momentul de faţă. Şi să vă mai spun şi ce simt suveraniştii şi naţionaliştii de carton, care sunt aici în sală şi ne-au spus-o astăzi în Comisia de Apărare: „sunteţi nebuni dacă vreţi să deranjaţi o putere nucleară”. Nu suntem nebuni, suntem români şi ne apărăm ţara. Astăzi, Camera Deputaţilor va vota acest proiect de lege şi va transmite un mesaj clar lui Putin, că aici, prin România, nu se trece”, a spus deputatul USR Bogdan Rodeanu, vicepreşedinte al Comisiei pentru Apărare.

Liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, a îndemânat românii să se informeze şi să nu mai creadă minciunile partidelor extremiste.

„Trei partide, armata lui Păcălin Georgescu, care păcăliţi în continuare românii de luni de zile. I-aţi speriat, le-aţi băgat spaima în oase unor oameni care nu caută atât de multă informaţie şi se uită la prostiile voastre de pe TikTok. Şi mă uit acum la ei. Dragi români, nu-i mai credeţi, verificaţi informaţiile. Trăim nişte vremuri complicate în care a ajuns ca tot ce zboară pe TikTok să se mănânce de către o parte dintre concetăţenii noştri şi depinde doar de voi să vă informaţi, să nu-i mai credeţi pe ăştia, să nu-l mai credeţi pe Georgescu. Vă minte! Vedeţi cât bine ne-a fost şi cât de mult a crescut România şi fiecare dintre voi, familiile voastre, afacerile voastre au crescut cu noi în Europa, vom rămâne aşa parteneri europeni şi parteneri NATO”, a afirmat deputatul Ionuţ Moşteanu la tribună.

Legile Apărării, susținute de USR

USR precizează că cele două legi ale Apărării au trecut astăzi în plenul Camerei Deputaţilor doar pentru că parlamentarii USR au fost prezenţi şi au votat pentru ele.

”Altfel, majoritatea fragilă aflată la putere nu şi-ar fi trecut propriile proiecte. Camera decizională pentru cele două legi este Senatul”, mai afirmă formaţiunea.

USR atrage atenţia că pe un subiect de o asemenea importanţă este vital ca responsabilii politici – premierul, ministrul Apărării, preşedintele interimar – să iasă public şi să explice foarte clar ce presupun aceste schimbări legislative. Tăcerea lor nu va face altceva decât să hrănească izolaţioniştii.

”De asemenea, USR mai solicită actualului Executiv să trateze cu seriozitate înzestrarea Armatei şi producţia locală de armament. În ultimii cinci ani, cheltuielile României pentru apărare, ca procentaj din PIB, au evoluat după cum urmează: 2020: 2,01%, 2021: 1,7%, 2022: 1,7%, 2023: 1,6%, 2024: 2%. În 2023 şi 2024, guvernul a alocat 2,5% din PIB pentru apărare, însă Ministerul Apărării Naţionale nu a reuşit să cheltuiască întreaga sumă alocată, ci doar 1,6% din PIB. Cele mai multe dintre fabricile de stat aflate în subordinea Romarm, în special în cele în care se produc, de exemplu, muniţie, explozibili, nu au mai fost modernizate de zeci de ani, tehnologia pe care o folosesc e învechită, iar mare parte din producţie nu este aliniată standardelor NATO, deci ridică probleme de utilizare în caz de necesitate”, arată USR.

USR menţionează că în Strategia Naţională pentru Industria de Apărare, unul dintre obiective este, pe lângă crearea de noi fabrici, ca fabricile existente, în special cele de muniţie, să producă la standardele NATO. România este membră a NATO de 21 de ani.

"În semn de solidaritate față de frații noștri". După AUR, și POT a intrat în grevă parlamentară. Replica dură a celor de la S.O.S. România
"În semn de solidaritate față de frații noștri". După AUR, și POT a intrat în grevă parlamentară. Replica dură a celor de la S.O.S. România
Parlamentarii Partidului Oamenilor Tineri fac grevă și nu vor participa luni, 17 martie, nici la dezbaterile cu privire la punctele de pe ordinea de zi a plenului și nici la vot, a anunțat...
CTP, despre pacea promovată de suveraniști: ”Starea naturală a Rusiei este să fie în război cu cineva și cu ea însăși, indiferent câți bani și oameni pierde”
CTP, despre pacea promovată de suveraniști: ”Starea naturală a Rusiei este să fie în război cu cineva și cu ea însăși, indiferent câți bani și oameni pierde”
Pacea este o „minciună ucigasă” pentru Ucraina în acest moment, avertizează publicistul Cristian Tudor Popescu. Gazetarul subliniază că cei care susțin „pacea” indiferent de...
#drone rusesti romania, #aparare romania, #USR, #aur, #pot, #SOS Romania , #USR
  1. „Ori Ciucu minte, ori Bolojan minte”. Acuzații de minciuni în coaliția care îl susține pe Crin Antonescu. Cine nu a vrut, de fapt, să candideze Ilie Bolojan
  2. Diana Șoșoacă, ieșire nervoasă după ce tiktokerul Makaveli, apropiat al său și consilier la partid, a fost vizat de percheziții domiciliare. „Chiar şi interzisă, sunt mai influentă”
  3. Nicușor Dan vrea ca USR să intre în coaliția PSD-PNL-UDMR, pentru a evita "luni întregi în care se negociază formarea unui nou Guvern"
  4. Iohannis, vizitele de lux și auditul lipsă de la Cotroceni
  5. Efectele „intervenției” lui Marcel Ciolacu: Câte zile de concediu medical și-au mai luat românii. „Să fim atenți să nu mai existe abuzuri”
  6. Președintele Ilie Bolojan, înainte de ședința Consiliului European: „Se va discuta despre Ucraina”. Ce decizii se iau cu privire la industria de apărare a Europei
  7. Opinie: Crin Antonescu, un candidat captiv al coaliției
  8. Victor Ponta promite că va anula toate dosarele lui Călin Georgescu, dacă ajunge președinte."Nu vreau ca România să fie o țară cu dosare politice”
  9. Armand: ”Cancelaria Prim-Ministrului Ciolacu a cumpărat aranjamente florale în valoare de 25.000 de euro”
  10. Percheziții la influencerii de pe TikTok ai lui Călin Georgescu. BogPR și Makaveli, acuzați de coruperea alegătorilor