Predoiu contraatacă după ce i s-a cerut demisia în cazul ordonanței ce schimbă Codul Rutier. "Drug-tester-ul folosit în stradă este cel folosit și de poliţistul german"

Marti, 09 Iulie 2024, ora 20:44
1828 citiri
Predoiu contraatacă după ce i s-a cerut demisia în cazul ordonanței ce schimbă Codul Rutier. "Drug-tester-ul folosit în stradă este cel folosit și de poliţistul german"
Cătălin Predoiu, ministrul de interne FOTO Facebook/Cătălin Predoiu

În România a fost dublat numărul de aparate folosite de poliţiştii rutieri pentru depistarea consumului de droguri de către conducătorii auto, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a declarat marţi, 9 iulie, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

"Am dublat numărul de aparate. În Constanţa, de exemplu, anul trecut, la vremea asta, erau două aparate, acum sunt 45. Suficiente. În total, sunt 800 de aparate în toată ţara. La ora aceasta, Poliţia Română foloseşte tehnologie de vârf, nu există alta mai bună. Aparatul drug-tester folosit în stradă este cel folosit de poliţistul german sau pot să mai dau alte exemple din Europa", a spus Predoiu la DC News.

El a precizat că o parte dintre aparate erau deja în dotarea Poliţiei, dar numărul lor a fost completat şi au fost scoase acele aparate de fabricaţie chinezească, care erau suspecte de erori.

Cătălin Predoiu a explicat că testul cu acest aparat nu se face automat tuturor şoferilor, ci doar în anumite condiţii, precum observarea de către poliţist, în autovehicul, a unor recipiente care pot conţine droguri sau instrumente pentru consum.

"Deci, introduc în lege, prin ordonanţă, obligaţia poliţistului ca, în anumite cazuri, două cazuri precise, să testeze. V-am dat un criteriu. Al doilea criteriu este momentul în care ai un trecut infracţional. Cum constat acest lucru? Păi, noi am creat prin surse proprii, prin eforturi proprii, Ministerul de Interne, o aplicaţie care permite verificarea rapidă a bazelor de date, astfel încât agentul din stradă, printr-un terminal special dedicat, află dacă cel din faţa sa are cazier, a săvârşit infracţiuni în domeniul traficului de droguri sau alt tip de infracţiuni, deci are un profil infracţional care ridică serioase dubii cu privire la siguranţa traficului, dacă el continuă să meargă în trafic. Atunci îl testează, deci nu face nimic altceva. Nu-i face dosar penal, nimic, dar e obligat poliţistul să-l testeze", a afirmat Predoiu.

Ministrul de Interne a mai explicat că, prin prevederile Ordonanţei 84/2024, Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) trebuie să ofere rezultatele prelevării probelor biologice în termen de trei zile, iar dacă nu respectă termenul, permisul de conducere al şoferului va fi restituit.

"Există această neîncredere, legitimă probabil, dat fiind că s-au întâmplat multe situaţii în trecut de întârziere din partea INML-ului şi atunci, ceea ce am gândit este să venim cu o garanţie legală în plus, pentru cetăţean, ca în trei zile prin această obligaţie să răspundă cu rezultatul la test. Nu răspunde, îşi ia omul carnetul înapoi", a mai spus Predoiu.

El a amintit că, în anul 2023, Poliţia Română a oprit 30.000 de permise, din care aproximativ 23.000 pentru alcool şi 7.000 pentru consum de droguri.

USR cere demiterea ministrului de Interne: ”Predoiu a pierdut lupta cu drogurile”
USR cere demiterea ministrului de Interne: ”Predoiu a pierdut lupta cu drogurile”
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, trebuie demis, pentru că noile prevederi legislative pe care le propune nu scot şoferii drogaţi de pe şosele, potrivit reprezentanţilor USR....
Predoiu a intrat în gura USR, care-i cere demisia din cauza ordonanței ce schimbă Codul Rutier. "Se războiește cu cei pe care-i doare o măsea"
Predoiu a intrat în gura USR, care-i cere demisia din cauza ordonanței ce schimbă Codul Rutier. "Se războiește cu cei pe care-i doare o măsea"
USR i-a declarat război ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, căruia i se cere demisia. Oamenii Elenei Lasconi au cerut, de asemenea, luni, 8 iulie, printr-un comunicat, ca Parlamentul să...
#drug test, #Catalin Predoiu, #dublare numar, #demisie, #oug 84 2024 , #stiri Catalin Predoiu
  1. De ce nu mai au partidele lideri carismatici care sǎ atragă voturi și când a apus epoca lor. „Mitul salvatorului nu va dispărea niciodată”
  2. Cum se modifică legea după tragedia din Bucegi. Parlamentarii reiau dezbaterile pe un proiect mai vechi
  3. ”Guvernul Ciolacu a făcut cadou fiecărui copil născut în 2024 o datorie suplimentară de 1.342 de euro”. Acuzațiile USR
  4. Promisiunea făcută de Franța României: ”Poate conta pe sprijinul nostru deplin”
  5. Anunțul premierului după tragedia de pe Jepii Mici: ”Nu toți urșii sunt criminali”
  6. Ciolacu, atac la Iohannis: ”Vi s-a părut că, 10 ani, a fost un preşedinte independent, apolitic?” Ce l-a deranjat pe liderul PSD
  7. Ciolacu este convins că președinte va fi candidatul PSD. Cum explică amânarea anunțului privind posibila intrare în cursa pentru Cotroceni
  8. PSD și-a făcut planul pentru prezidențiale: „Am văzut foarte puțini oameni care să spună că nu au încredere în Ciolacu"
  9. Simion, revoltat după ce Iohannis a semnat acordul cu Zelenski: „E prima oară când ne asumăm că sprijinim cu arme Ucraina!" VIDEO
  10. Adrian Năstase a găsit soluția în cazul urșilor agresivi. Pe cine trage la răspundere fostul premier: „Abordare iresponsabilă!"