Scrisoare trimisă la Comisia Europeană de Cătălin Drulă. Tema: ancheta DNA care-i vizează pe Florin Cîțu și pe foștii miniștri USR Ioana Mihailă și Vlad Voiculescu

Joi, 30 Noiembrie 2023, ora 14:42
12215 citiri
Scrisoare trimisă la Comisia Europeană de Cătălin Drulă. Tema: ancheta DNA care-i vizează pe Florin Cîțu și pe foștii miniștri USR Ioana Mihailă și Vlad Voiculescu
Liderul USR, Cătălin Drulă FOTO Facebook

USR a anunțat joi, 30 noiembrie, că sesizează Comisia Europeană privind acţiunile unor procurori DNA, care subminează separaţia puterilor în stat, principiile democraţiei şi coeziunea europeană, atrăgând atenţia asupra acţiunilor îngrijorătoare şi nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, de a pune sub acuzare foşti miniştri pentru participarea României la achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupţie.

”USR atrage atenţia Comisiei Europene asupra acţiunilor îngrijorătoare şi nejustificate ale unui procuror, respectiv ale procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, de a pune sub acuzare foşti miniştri pentru participarea României la achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19, în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupţie”, anunţă USR într-un comunicat oficial.

Printr-o scrisoare oficială adresată preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, USR denunţă încălcarea separaţiei puterilor în stat şi subminarea democraţiei şi a coeziunii europene, afirmă formaţiunea.

Cătălin Drulă, preşedintele USR, subliniază în document că „începerea procedurii penale de către un procuror DNA împotriva fostului prim-ministru Florin Cîţu şi a foştilor miniştri ai Sănătăţii Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă reprezintă, de fapt, o incriminare a mecanismului european comun de achiziţie a vaccinurilor anti-COVID-19. De aceea, dorim să vă atragem atenţia asupra acestui caz care are implicaţii profunde nu doar la nivel naţional, ci şi european."

”În acest caz nu este acuzat doar un fost ministru USR, ci întregul răspuns al Uniunii Europene la cea mai mare criză de sănătate din istoria recentă. Argumentele antivacciniste ale procurorului DNA, incluse în documentele oficiale, sunt uluitoare şi incompatibile cu o Europă modernă. Sunt atacate raţionalitatea, bunul-simţ şi ideea însăşi de a baza deciziile de politică publică pe date ştiinţifice”, adaugă Cătălin Drulă.

”Urmările acestor acuzaţii penale absurde sunt deosebit de îngrijorătoare în contextul viitoarelor alegeri europene. Acesta este doar începutul unei campanii antieuropene masive la care trebuie să ne aşteptăm din partea Partidului Social Democrat aflat la guvernare şi al partidului extremist AUR”, precizează preşedintele USR în document.

USR solicită Comisiei Europene să acorde atenţie acestui caz, care are implicaţii semnificative atât la nivel naţional, cât şi european.

"Ne reafirmăm sprijinul neclintit pentru statul de drept, justiţia independentă şi măsurile anticorupţie din România. Suntem însă deosebit de îngrijoraţi de faptul că astfel de cazuri de malpraxis judiciar subminează progresul realizat de România odată cu aderarea la UE. Această situaţie ilustrează încă un caz de justiţie selectivă împotriva unui vector de imagine USR şi ne aminteşte de hărţuirea precedentă, sub forma unor acuzaţii nefondate vehiculate timp de patru ani împotriva lui Dan Barna", a arătat liderul USR.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Cazurile celebre în care sondajele politice nu au prevăzut câștigătorii. Diferențe semnificative de procente după numărarea voturilor
Deciziile partidelor, dincolo de ierarhii sau experiență pentru o anumită funcție, sunt luate și în funcție de rezultatele pe care un candidat sau o formațiune politică le au în sondajele...
Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Cât de real este pretextul economisirii banilor în comasarea alegerilor: ”Pentru o a doua rundă costurile sunt la jumătate”
Unul dintre motivele pentru care s-a promovat ideea comasării alegerilor este acela că se va face o economie în contextul în care bugetul trebuie să acopere în 2024 cinci runde de alegeri....
#drula comisia europeana, #ancheta DNA, #achizitie vaccinuri dna, #Vlad Voiculescu vaccin , #DNA