Se construiește o nouă șosea în România. Aceasta va avea 8 kilometri și va costa 44 de milioane de euro

Miercuri, 05 Ianuarie 2022, ora 12:39
52890 citiri
Se construiește o nouă șosea în România. Aceasta va avea 8 kilometri și va costa 44 de milioane de euro
Noul drum va avea 8 kilometri lungime FOTO Pexels

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii are în plan construcția unui drum de legătură între municipiul Oradea și comuna Sânmartin, din județul Bihor. Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 220.454.000 lei, adică circa 44 milioane euro.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico - economici aferenți obiectivului de investiții „Drum de legătură între municipiul Oradea și comuna Sânmartin“, județul Bihor, drumul de legătură principal este proiectat pentru clasa tehnica III, cu 2 benzi de circulație, câte una pe sens, are lungimea de 5,754 km, iar lungimea bretelelor de legătură/acces însumează 2,274 km, totalizând 8,028 km de drum.

Durata de execuție a drumului este de 14 luni.

Ce presupune proiectul

Platforma drumului de legătură este de 10 metri, din care lăţimea părţii carosabile este de 2x3,50 m; lăţimea fiecărui acostament este de 1,50 m, din care banda de încadrare de 0,75m.

Pe toată lungimea traseului drumului de legătură, pe partea dreaptă, este prevăzută o pistă de biciclete de 3 metri lăţime, cu două sensuri de circulaţie. Pista de biciclete va continua pista existentă din municipiul Oradea, de pe malul drept al pârâului Peţa. Pentru rezolvarea punctului de conflict dintre drumul de centură şi pista de biciclete, se va realiza un pasaj inferior pentru traseul pistei. Pentru asigurarea legăturii cu Staţiunea Băile 1 Mai se va continua pista de biciclete şi pe breteaua de legătură spre localitatea 1 Mai, pe o lungime de 570 m, pe partea dreaptă a drumului.

Vor fi amenajate totodată cinci bretele de legătură și două poduri peste pârâul Peţa și un viaduct.

Pentru traversarea centurii de ocolire a municipiului Oradea pista de biciclete este prevăzut un pasaj subteran tip dală prefabricată din beton precomprimat, cu lungimea de 33 metri şi lăţimea de 3 metri.

Suprafața de teren necesară de expropriat este estimată la 168.944 metri pătrați. Suprafața de teren afectată este de 207.845 mp, din care 52.670 mp aparține U.A.T. Oradea și 155.175 mp U.A.T. Sânmartin.

”Implementarea proiectului va conduce la reducerea timpilor de parcurs și creșterea accesibilității în zonă, reducerea uzurii autovehiculelor, creșterea gradului de siguranță a participanților la traficul auto și pietonal”, se arată în nota de fundamentare.

Se estimează că 105 de persoane vor fi angajate pentru perioada execuției lucrărilor.

Pe sectoarele unde în apropierea drumului există zone locuite s-a prevăzut pe o lungime de 4.200 m, amplasarea de panouri fonoabsorbante cu înălţimea de 3 metri, pozate pe parapete din beton de tip New Jersey. Pe spaţiile verzi existente şi nou create, şi în special pe taluzele drumului, se va aşterne pământul vegetal în grosime uniformă de 10 cm ce se va însămânţa cu gazon, prevede proiectul.

Care este traseul luat în calcul

Poziţia de început o reprezintă intersecţia giratorie existentă la strada Iancu de Hunedoara, iar poziţia de sfârşit este pe DN76 la ieşirea spre Deva din staţiunea Băile Felix, într-un sens giratoriu nou proiectat.

Drumul de legătură urmează o direcţie sud – sud – est spre Băile Felix.

La intersecţia drumului de legătură cu drumul de centură al municipiului Oradea s-a proiectat un nod rutier, înlocuind giraţia existentă, fluxul de trafic fiind preluat pe drumul de centură prevăzut cu 4 benzi de circulaţie, iar Ddrumul de legătură spre Sânmartin va supratraversa drumul de centură cu un pasaj denivelat. Pentru a se asigura legătura dintre cele două drumuri se vor amenaja bretele de legătură, racordate la drumul de centură prin benzi suplimentare de accelerare / decelerare, iar la drumul de legătură prin două intersecţii giratorii, amplasate la cele două capete ale pasajului denivelat.

La intersecţiile cu linia de cale ferată Oradea -Vascău şi cu DC59 spre Băile 1 Mai este prevăzut un pasaj superior. Ȋn continuare, drumul de legătură urmează un traseu paralel cu DN 76, cu care se racordează în zona de sud a staţiunii Băile Felix, prin intermediul unui sens giratoriu nou proiectat amplasat în apropierea intersecţiei existente cu DC64, care se va desfiinţa, iar traseul existent al drumului comunal va fi deviat şi prelungit pentru a se racorda la DN 76 în intersecţia giratorie proiectată.

Pe ultima porţiune a drumului de legatură, pe o lungime de 480 m, traseul traversează o zonă rezidenţială unde se va adopta un profil transversal tip de stradă, cu reducerea vitezei la 50 km/h. Profilul trasversal se va amenaja pe partea dreaptă cu pista de biciclete, cu dublă folosinţă - pentru biciclete şi pietoni, iar pe partea opusă cu un trotuar pietonal.

Sunt prevăzute două intersecţii giratorii la km 1+383 şi la km 4+456. Din prima intersecţie, printr-o bretea cu lungimea de 904 m se asigură legătura cu DN 76 în intersecţia giratorie existentă. Ȋn prezent această intersecţie are construite 4 braţe, din care sunt folosite doar trei (unul din braţe merge spre cartierul A.N.L. din Sânmartin). Această bretea va prelua traficul greu de pe DN 76, care iese din Oradea pe direcţia Deva, fiind evitată traversarea localităţilor Sânmartin şi Băile Felix. Din cea de-a doua intersecţie giratorie, printr-o bretea cu lungimea de 540 m se va accede în staţiunea Băile 1 Mai, respectiv spre strada A5 din satul Haieu. Cele două bretele vor avea lăţimea părţii carosabile de 7 metri şi acostamente consolidate cu lăţimea de 75 cm. Breteaua a doua spre staţiunea Băile 1 Mai va avea alăturat platformei, pista de biciclete, cu lăţimea de 3 metri.

Ȋn prezent, spre municipiul Oradea converg o serie de drumuri naţionale: DN 1; DN 19; DN 76; DN 79, care generează un trafic intens atât de tranzit cât şi local. Efectele creşterii traficului au devenit vizibile pe arterele principale şi de tranzit din interiorul municipiului Oradea, prin creşterea timpilor de deplasare, ambuteiaje, disconfortul participanţilor la trafic şi al locuitorilor, creşterea poluării fonice şi a emisiei de noxe în zona locuită a municipiului, creşterea cheltuielilor de întreţinere a arterelor de circulaţie.

”Ȋn cadrul studiului de trafic realizat, s-a concluzionat că la nivelul anului 2021, în aria periurbană a municipiului Oradea, media zilnică anuală MZA este estimată la 32.422 vehicule fizice, iar pentru anul de perspectivă 2036, se estimează că media zilnică anuală MZA va înregistra o creştere a traficului de aproximativ 58.475 vehicule fizice. Un aport major al traficului îl reprezintă fluxurile generate pe DN 76 între Băile Felix - comuna Sânmartin - municipiul Oradea, fiind necesară pe acest tronson realizarea unei alternative de circulaţie la actualul traseu al DN 76”, menționează proiectul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#drum nou, #constructie, #infrastructura, #pret per kilometru, #constructie sosea, #oradea , #infrastructura