Trans Salina, drumul de vis care salvează două sate cu 50 de locuitori. Zona turistică încântătoare din podișul Târnavelor FOTO

Autor: N.G.
Miercuri, 09 Februarie 2022, ora 22:37
13178 citiri
Trans Salina, drumul de vis care salvează două sate cu 50 de locuitori. Zona turistică încântătoare din podișul Târnavelor FOTO
Satul Ocnișoara mai are doar 14 locuitori FOTO Facebook/ Ocnișoara

Trans Salina, o șosea de 8 kilometri din județul Alba cu o priveliște spectaculoasă, este în plin proces de modernizare. La final, drumul va readuce la viață două comunități aflate pe cale de dispariție.

Drumul modernizat va salva două sate aproape complet depopulate. Unul dintre ele este Ocnișoara, care este amplasat pe un masiv de sare. Autoritățile vor să pună în valoare bogăția din adâncuri și să amenajeze acolo un ștrand sărat, în stil rustic.

Ocnișoara, un sat cu pajiști întinse din podișul Târnavelor, a văzut asfaltul pentru prima dată în 2021. Drumul ce șerpuiește printre colinele așezării unește satele Ocnișoara şi Odeverem de Ciuguzel, comuna Lopadea Nouă. în zona dintre oraşele Blaj şi Aiud. În Ocnişoara au mai rămas doar 14 săteni vârstnici, care nu au crezut că vor apuca ziua când vor avea asfalt sub picioare. La Overdem mai sunt circa 35 de locuitori. Procesul de asfaltare a ajuns la peste 60%.

Drumul asfaltat la intrarea în Ocnișoara

”Întreaga zonă va fi revigorată, iar cele două sate (Ocnişoara şi Odverem), care momentan au împreună sub 50 de locuitori, îşi vor recăpăta strălucirea de altă dată, Ocnişoara fiind în trecut o comună cu peste 500 de locuitori”, afirmă vicepreşedintele CJ Alba, Marius Haţegan.

Ocnişoara este cunoscută pentru apele sărate de care dispune, prospecţiile geologice indicând prezenţa unui masiv de sare în subsolul regiunii, care prin eroziune a ajuns să fie vizibil la suprafaţa solului. Până la construcţia ştrandului, cei interesaţi se pot relaxa vara la un mic lac sărat, amenajat în acest loc de către administraţia locală.

Drum de opt milioane de lei pentru 50 de locuitori

Modernizarea drumului comunal Ciuguzel – Ocnişoara – Overdem costă aproximativ 8 milioane de lei şi reprezenta, practic, salvarea celor două sate aflate pe cale de dispariţie. Populaţia a scăzut foarte mult în ultimii zeci de ani ca urmare a imposibilităţii oamenilor de a ajunge sau ieşi din aceste sate în perioadele cu ploi sau în perioada iernii. Drumul de pământ devenea practic imposibil de utilizat, iar oamenii erau blocaţi aici.

Lacul cu apă sărată de pe masivul de sare

Reabilitarea drumului face că mulți dintre cei plecați din sat să se intereseze acum de terenuri în zonă. “Este un drum care va pune în valoare resursele locale din localitatea Ocnișoara. Am stabilit să punem în valoare și să dezvoltăm un proiect, și anume un ștrand pornind de la această idee de apă sărată”, spune și președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

”Acum 100 de ani, Ocnişoara era o comună cu peste 500 de locuitori, cu cele mai bune terenuri din zonă, unde şi în vremea foametei şi secetei pământul asigura traiul întregii regiuni. Datorită drumului impracticabil, amplasat pe un teren deluros, satul s-a depopulat, ajungând la 14 locuitori. Prin reabilitarea acestui drum se va facilita accesul în această zonă cu bogăţii naturale deosebite. Existenţa unui masiv de sare în acest loc duce la demararea lucrărilor privind construirea unui ştrand rustic de către CJ Alba”, spune primarul comunei Lopadea Nouă, Cătălin Marian Indreiu.

Satul Ocnișoara înainte de asfaltarea drumului

Tot la Ocnișoara există un câmp de trei hecatare numit «saramură» şi o fântână cu apă sărată, ce izvorăşte în permanenţă de sute de ani, aflat pe un masiv de sare. ”Fauna şi flora ne încântă privirile de fiecare dată. Aici cerbul şi căpriorul pot fi văzuţi în mediul lor natural. Mii de specii rare de plante, animale şi insecte dau culoare locului. În imediata apropiere este locul de naştere a ariei protejate Pajiştile lui Suciu (sit de importanţă comunitară) ce conservă habitate naturale de tip: Pajişti stepice, Păduri dacice de stejar şi carpen şi Tufărişuri”, mai afirmă primarul celor două sate ce vor fi legate de civilizație prin intermediul drumului Trans Salina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Primar găsit spânzurat într-o anexă a casei sale. Bărbatul era cercetat pentru abuz în serviciu
Petre Ion Barbu, primarul comunei Vinţu de Jos, din judeţul Alba, a fost găsit spânzurat într-o anexă a locuinţei sale, a anunțat marţi după-amiază, 16 aprilie, Poliţia judeţeană...
Dronele maritime modernizate ale Ucrainei pot transporta 1 tonă de explozibili la peste 1.000 de kilometri distanță
Dronele maritime modernizate ale Ucrainei pot transporta 1 tonă de explozibili la peste 1.000 de kilometri distanță
Dronele navale ucrainene Sea Baby au fost modernizate și acum pot transporta aproape o tonă de explozibili pentru a atinge o țintă la peste 1.000 de kilometri distanță, a declarat, duminică...
#drum, #trans salina, #Alba, #sare, #modernizare, #depopulare, #podisul tarnavelor, #ocnisoara , #drumuri