Ciudățeniile de pe harta rutieră: ”Două drumuri de mare viteză se intersectează într-un sens giratoriu”

Miercuri, 08 Februarie 2023, ora 03:00
47472 citiri
Ciudățeniile de pe harta rutieră: ”Două drumuri de mare viteză se intersectează într-un sens giratoriu”
Drum expres în construcție FOTO: Facebook/ Asociația Pro Infrastructura

În viitor, România va fi împânzită de drumuri de mare viteză. Drumurile expres ce se vor intersecta cu autostrăzi și vor coborî pe drumuri naționale preluând traficul din marile aglomerări urbane sunt trasate deja pe hartă. Unele sunt în discuții, pentru altele se fac studii de fezabilitate, în alte cazuri se caută metode de finanțare, iar alte proiecte au fost deja abandonate.

Horațiu Cosma, consilier USR și fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în echipa lui Cătălin Drulă, a explicat de ce avem atât de multe propuneri și de ce se face atât de puțin.

Drumul expres Arad-Oradea - progresul construcției este necunoscut

Unul dintre drumurile expres care ar urma să lege două orașe importante din vestul țării în paralel cu granița cu Ungaria nu se știe dacă se va mai face sau nu prea curând. Costul este destul de mare și încă nu se știe din ce bani se va construi.

”Acolo a fost un proiect descentralizat în 2021, de la Ministerul Transporturilor către Asociația Consiliul Județean Bihor cu CJ Arad. Inițial, discuția era ca acest drum să fie parțial autostradă, parțial drum expres. Din proiectul tehnic pe care l-au realizat ulterior, în urma analizelor multicriteriale probabil a rezultat varianta de drum expres pe toată lungimea. Costul total se ridică la aproximativ 2 miliarde de euro.

Captură Asociația Pro Infrastructură Harta interactivă

Este un cost destul de ridicat. S-ar putea ca atunci când va veni proiectul să fie aprobat în guvern, se va întâmpla ca și în cazul Centurii Cluj. Acolo a fost un cost de 1,5 miliarde și s-a considerat o fazare adică doar o parte a fost asigurată din fonduri europene, iar restul ori din bugetul de stat ori de pe alte surse de finanțare”, a spus Horațiu Cosma.

Siret-Suceava, ori drum expres, ori autostradă

Fostul secretar de stat în MT a mai spus că și în cazul drumului Siret- Suceava care face parte din A7 au fost discuții aprinse.

”Au fost discuții și în cazul DEx Suceava- Siret, parte din A7. Și acolo o parte a rezultat autostradă, până la Milișăuți, până la intersecția cu DN2H, iar mai departe, până la vamă, drum expres.

Au fost discuții aprinse, de ce să fie drum expres și autostradă”, a mai spus Horațiu Cosma.

Expertul în infrastructură este de părere că acolo unde zonele sunt dificile, este mai bine să se opteze pentru varianta de drum expres decât pentru autostradă.

”Ei bine, la noi, diferența dintre drum expres și autostradă este foarte mică. O bandă de circulație are 3,5 metri pe drum expres, pe autostradă are 3,75 m.

Există un acostament asfaltat de 2 m pe drum expres, pe autostradă banda de urgență este de 2,5 m, drumuri denivelate, separare între sensuri, iluminat, deci practic elementele unui drum expres sunt aproape identice cu ale unei autostrăzi. Probabil în momentul de față, discuția despre tipul drumului se rezumă doar la costuri.

De exemplu, mie mi se pare în regulă alegerea profilului de drum expres în zone dificile de munte unde este greu de săpat în stâncă și unde relieful este foarte înghesuit. Și atunci drumul mai îngust cu 2 metri înseamnă un cost cu 100 de milioane de euro mai puțin față de costul pentru autostradă”, a spus Horațiu Cosma.

Brăila este centrul unde se intersectează 3 drumuri expres: Focșani – Brăila, Brăila-Buzău și Brăila-Tulcea și mai este în construcție Brăila-Galați

Un oraș din țară este legat, cel puțin cu pixul pe hartă de mai multe drumuri expres. Este vorba despre Brăila care pare să fie ”intersecția” a patru drumuri expres.

CNAIR Harta interactivă

”Este foarte important acest nod rutier. Până la urmă, aglomerația urbană Brăila-Galați este una dintre cele mai mari din țară. Este normal ca acolo să fie o concentrare de drumuri rapide, dar nu doar pe hârtie. Este important să se și întâmple.

Mai este și podul de la Brăila cu drumurile de legătură.

Din păcate, ceea ce s-a întâmplat acolo este o necorelare între aceste proiecte. Adică dacă ne uităm efectiv în teren, la ceea ce se construiește acum, spre exemplu Dex Brăila-Galați se ajunge în drumurile de legătură ale Podului de la Brăila printr-un giratoriu.

Adică două drumuri rapide, fiecare cu câte patru benzi, se intersectează într-un sens giratoriu. Apoi, un pic mai sus este Centura Galați care nu ajunge exact în Dex Brăila-Galați cum ar fi normal, ci merge cu o buclă puțin mai la vest. Abia acum este în discuție proiectarea acelei legături între Centura Galați și drumul expres cum ar trebui, adică o linie dreaptă de câțiva kilometri.

Sper ca pentru celelalte drumuri expres să se pună toți de acord și în ceea ce privește legăturile pentru că altfel va fi distrusă fluența și siguranța traficului.

Dar în ceea ce privește cele două proiecte Brăila-Buzău și Brăila-Focșani sunt apropiate și nu cred că vor reuși să obțină finanțare pentru ambele dau în Autostrada A7”, a spus Horațiu Cosma.

Expertul este de părere că cel mai probabil cele două drumuri expres se vor uni într-un ”Y”

”Noi în 2021 ne-am gândit că o soluție mult mai civilizată care să le îmbine, ar fi un ”Y” care să meargă pe vechiul traseu comun până spre mijlocul distanței dintre cele două puncte Buzău și Focșani, pe undeva în zona Râmnicu Sărat, apoi să se bifurce cu 2 ramuri. Pentru că și Comisia Europeană acceptă proiecte care au o rentabilitate economică de peste 5. În momentul în care tu faci două astfel de drumuri expres relativ paralele care preiau traficul unul celuilalt, atunci este posibil ca din cifrele de trafic să nu mai rezulte o rentabilitate atât de mare.

Dar după ce am plecat noi de la MT, înțeleg că s-a revenit cu varianta celor două proiecte separate”, a mai spus fostul secretar de stat.

Drumul expres Craiova-Târgu Jiu

Un alt drum expres aflat deja în faza de proiectare leagă Craiova de Târgu Jiu.

”Este în proiectare. El este în master planul de transport. La un moment dat era discuția ca fiecare reședință de județ să fie conectată de rețeaua principală cu un drum de mare viteză. Iar în acea zonă este necesar. Actualele drumuri naționale foarte virajate, înguste, cu probleme de viteză și de siguranță nu erau suficiente pentru ce are nevoie zona respectivă.

Deci acest drum a fost prins în master plan și a fost acceptat și de Comisia Europeană astfel că ar ca trebui să se facă. Este în proiectare, înțeleg că se lucrează la studiile de teren.

CNAIR Harta interactivă

Dar tot aici știu că se discutase foarte mult de un alt drum expres care să meargă de la Târgu Jiu în sus spre Valea Jiului, să iasă în Petroșani și mai departe în Autostrada A1, spre Deva (Hunedoara). Dar nici acesta nu era prins nicăieri. Era o discuție pornită cred tot de la politicieni. Evident, ar trebui să spargem munții cu foarte multe rapide.

Însă, realitatea este că noi nu am reușit în ultimii 30 de ani nici măcar să începem o autostradă montană, dar să mai vorbim și de finalizare. A1 Sibiu-Pitești, Autostrada Ploiești-Brașov, A8 Târgu Mureș-Târgu Neamț-Iași, A12 Brașov-Bacău- avem foarte mult de lucru pe aceste treceri montane care să unească provinciile istorice. Dacă e să comparăm cu vestul Europei și acolo, unde sunt acele trasee dificile cu tuneluri, viaducturi, lucrările s-au făcut în mulți ani”, a mai punctat expertul.

Toți furnizorii din Moldova, concentrați pe A7

Dar mai este o problemă în ceea ce privește construcția autostrăzilor. ”De exemplu, în zona Moldovei, toți furnizorii de materiale, balastiere, etc au fost deja antamați de UMB și de ceilalți constructori pe autostrada A7 și deja nu mai participă la alte licitații și la lucrări de interes local cum ar fi asfaltarea unui drum județean sau reabilitarea unei școli, de exemplu. Pentru că nu mai au capacitate să ducă altceva în afară de A7.

Dacă nu ne focusăm pe priorități vom ajunge să nu mai facem față”, a mai spus Horațiu Cosma.

Drumul Expres Craiova-Lugoj

În ceea ce privește drumul de mare viteză care ar trebui să lege Craiova de Lugoj, aici avem ”o situație tragi-comică”, a spus Horațiu Cosma.

”Anul trecut când a fost anulată licitația pornită de noi pentru drumul rapid Craiova- Lugoj, argumentația domnului Grindeanu era că se suprapune pe porțiunea Craiova-Filiași cu Dex Craiova- Târgu Jiu și din cauza aceasta nu se putea proiecta. Dar au mai fost alte asemenea cazuri și se putea găsi o variantă în care unul dintre proiectanți putea să renunțe la respectivul segment.

Acolo va fi un sector comun și trebuie prevăzute câte trei benzi pe sens. Dar acest lucru trebuie văzut dacă CNAIR gândește de la început proiectul astfel sau cu posibilitate de lărgire ulterioară”, a mai spus expertul.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
Economia României mai face un pas spre media europeană și depășește Ungaria în termeni de PIB pe cap de locuitor
România urcă o poziție în clasamentul european al produsului intern brut per cap de locuitor. Astfel, România depășește Ungaria și ajunge la 78% din media europeană, după o creștere cu...
#drumuri expres Romania, #ciudatenii, #harta rutiera, #legaturi mare viteza orase, #patru drumuri expres la Braila , #infrastructura
Comentarii