Drumurile ”expres” care pornesc din București și ”înțeapă” Autostrada de Centură. Expert: ”Sunt 10, dar de fapt vor fi 9”

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 03:00
31067 citiri
Drumurile ”expres” care pornesc din București și ”înțeapă” Autostrada de Centură. Expert: ”Sunt 10, dar de fapt vor fi 9”
Drumurile radiale care fac legătura marilor bulevarde cu Centura Capitalei și A0 FOTO / Facebook Nicușor Dan

Drumul Vest Expres care face legătura între Autostrada A0 – Centura București – Bulevardul Timișoara are deja desemnat un câștigător pentru realizarea studiului de fezabilitate. Alte licitații sunt în derulare.

În total vor fi 10 drumuri radiale sau 9, după cum spun sursele Asociației Pro Infrastructura.

Cele 10 drumuri orbitale care vor fi 9

Ionuț Ciurea, președintele Asociației Pro Infrastructura a spus pentru Ziare.com că, de fapt, vor fi ” 9 drumuri radiale. Din DR 6 și DR 7 (Este Expres și Afumați Expres) au făcut de fapt unul”. ”Fiecare va avea un contract separat de studiu de fezabilitate. Unele au deja ofertele depuse. În mod normal un studiu de fezabilitate durează aproximativ 12 luni. Toate sunt trase la indigo. Aceste studii trebuie să stabilească exact traseul, costurile, genul de drum pentru că pe o secțiune a drumului, mai ales până în Centură, ar trebui poate o linie pentru transportul în comun, piste pentru biciclete. Ar trebui gândite ca niște drumuri care sunt bulevarde noi”, a precizat președintele API.

Primul drum radial, DR1 Vest Expres a desemnat proiectantul câștigător

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană București a desemnat pe 28 decembrie câștigătorul licitației pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru DR1 Vest Expres, conform SEAP. Ar fi vorba despre Explan, o firmă din Cluj, conform surselor Asociației Pro Infrastructură.

Însă un alt ofertant, respectiv Mega Mühendislik Müşavirlik AŞ, a depus contestație, înregistrată pe 10 ianuarie la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC), conform economica.net.

Valoarea totală estimată a contractului este cuprinsă între 14,59 de milioane de lei și 17,24 de milioane de lei.

Contractul va fi finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Ilfov Hubert Thuma, DR1 – Vest Expres va avea o lungime de aproape 9 kilometri și va face legătura între Autostrada A0 – Centura București – Bulevardul Timișoara.

„Practic, prin acest drum, conectăm direct localitățile Domnești și Ciorogârla de Capitală. Drumul va fi de mare ajutor și pentru cei care circulă spre și dinspre Clinceni, Dragomirești Vale și Bragadiru”, explica anul trecut șeful CJ Ilfov.

Acesta mai spunea că noul drum va fi similar cu o autostradă. „Lățime de 21 de metri, 10 metri pe sens, patru benzi de circulație, două zone de acostament și patru zone de siguranță cu parapeți”, detalia șeful CJ Ilfov.

Drumul Radial 1 – Vest Expres este primul din cele 10 drumuri radiale care vor uni Capitala și 30 de localități din Ilfov de actuala centură și de viitoarea Autostradă de Centură a Capitalei (A0). În total, cele zece drumuri radiale înseamnă aproape 100 de kilometri de drum nou.

Alte licitații lansate pentru drumurile radiale din București

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti a anunțat pe 30 septembrie 2022, licitaţie în vederea elaborării studiului de fezabilitate şi obţinerii autorizaţiei de construire pentru Drumul Radial numărul 4 (Nord Expres), care face parte din proiectul „Orbital Bucureşti”. Acesta va avea o lungime de 12,59 km şi va realiza conexiunea localităţii Corbeanca la Autostrada A0, prelungindu-se apoi spre DNCB şi Bulevardul Poligrafiei.

Conform anunţului de pe SICAP, contractul este estimat la o valoare totală cuprinsă între 16.904.257 - 19.975.031 lei, iar durata este de 12 luni.

Pe 21 septembrie 2022, primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunţa că a fost demarată procedura de achiziţie pentru realizarea studiului de fezabilitate aferent Drumului Radial 9, care va realiza legătura între localitatea Vidra şi Bucureşti.

Drumul Radial 9 va avea o lungime de aproximativ 13 kilometri şi va conecta Gara Progresu/Drumul Bercenarului - Bulevardul Metalurgiei cu Centura Bucureştiului (DNCB), viitoarea Autostrada A0 şi DJ 401. Artera va avea patru benzi de circulaţie, câte două pe fiecare sens.

Protocolul între Ministerul Transporturilor, CJ Ilfov și Primăria Capitalei pentru realizarea drumurilor radiale ce vor lega Bucureștiul de Autostrada A0 a fost semnat din noiembrie 2021. Intitulat „Drumuri Radiale - Orbital București”, proiectul presupune 10 drumuri radiale pe o lungime de 96 de kilometri.

Care sunt cele 10 drumuri radiale care vor pleca din București și vor ajunge în A0

Conform Jurnal de Ilfov și profit.ro drumurile radiale sunt:

DR1 - Vest Expres, are o lungime de 8.98 km și realizează legătura între Autostrada A0 - DNCB - Bulevardul Timișoara, având un cost estimat de 75.11 mil. euro cu TVA.

DR2 - Autostrada A1, are o lungime de 12.02 km și scopul proiectului este de extindere la trei benzi pe sens între km 10 și km 23 a Autostrăzii A1. Costul estimat este de 42.90 mil. euro cu TVA.

DR3 - Giulești Expres, drum radial care are o lungime de 10.37 km, conectează Săbăreni la Autostrada AO, se prelungește până la DNCB apoi realizează legătura cu Calea Giulești. Costul estimat este de 72.62 mil. euro cu TVA.

DR4 - NordExpres, cu o lungime de 12.59 km realizează conexiunea localității Corbeanca la Autostrada A0 apoi se prelungește spre DNCB și Bulevardul Poligrafiei. Costul total estimat este de 102.39 mil. euro cu TVA.

DR5 - Pipera Expres, are o lungime de 10.53 km și realizează legătura între Autostrada A0 și localitățile Otopeni - Tunari - DNCB- Pipera - Băneasa Nord. Costul total estimat este de 85.97 mil. euro cu TVA.

DR6 - Afumați Expres, drumul radial ce realizează conexiunea Autostrăzii A0 cu DN2, devenind o variantă de ocolire a localității Afumați. Are o lungime de 4.39 km și un cost total de 34.14 mil. euro cu TVA.

DR7 - Est Expres are o lungime totală de 6.10 km și conectează Moara Domnească la Autostrada A0 și realizează legătura municipiului București la A0 prin Dobroiești-Pantelimon - DNCB – A0. Costul estimat este de 58.34 mil. euro cu TVA.

De fapt aici s-ar fi hotărât să se facă un singur drum.

DR8 - Splai Expres cu o lungime de 5.49 km conectează Autostrada A0 cu municipiul București prin legătura la DNCB și Splaiul Unirii, dar și conexiunea cu zona metropolitană prin nodul Cernica. Costul total estimat este de 36.51 mil. euro cu TVA.

DR9 - Sud Expres, are o lungime de 13.86 km și realizează conexiunea Vidra - Autostrada A0 - DNCB - Bulevardul Metalurgiei/ Gara Progresu. Costul estimat este de 96.44 mil. euro cu TVA.

DR10 – Măgurele Expres, realizează legătura Autostrăzii A0 la DNCB - Parc Industrial Măgurele - Prelungirea Ferentari. Are o lungime de 9.62 km și un cost total estimat de 76.65 mil. euro cu TVA.

De asemenea, în proiectul Orbital București, sunt propuse două noduri rutiere principale, care au rolul de a conecta rețeaua rutieră existentă la Autostrada A0:

Nodul rutier 1 realizează conectarea drumul județean DJ 200 la Autostrada A0 pe teritoriul localității Ștefăneștii de Jos; are un cost total estimat de 7.14 mil. euro cu TVA.

Nodul rutier 2 propus pentru realizarea legăturii între drumul național DN3 la Autostrada A0 (Pantelimon); cost total estimat 14.90 mil. euro cu TVA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
#drumuri radiale, #Vest Expres, #licitatii drumuri noi, #explan, #Bucuresti, #autostrada A0 , #infrastructura