Averile directorilor DSP din marile orașe ale României. Șefa din București are bijuterii și obiecte de artă de peste 30.000 de euro

Joi, 27 Ianuarie 2022, ora 22:10
4430 citiri
Averile directorilor DSP din marile orașe ale României. Șefa din București are bijuterii și obiecte de artă de peste 30.000 de euro
Direcțiile de Sănătate Publică nu au fost pregătite pentru pandemia de coronavirus FOTO Hepta

Direcțiile de Sănătate Publică au fost puternic zguduite în pandemie, când, poate pentru prima dată de când au fost înființate, au fost nevoite să funcționeze la capacitate maximă, cu personal competent și calificat.

În martie 2020 au fost depistate primele cazuri de COVID-19 pe teritoriul României. În scurt timp numărul acestora a început să crească considerabil, astfel că DSP-urile trebuiau să facă anchete epidemiologice pe bandă rulantă, iar telefoanele acestor departamente aproape că sunau în permanență.

În acest fel au ieșit la iveală multe cazuri de angajați incompetenți, cărora li s-a dat un post călduț pe pile, fiind adesea vorba despre clientela de partid. În lipsa pandemiei, probabil că DSP-urile ar fi rămas uitate, fără să ajungă vreodată în vizorul public, dar necesitatea reformării acestor departamente este acum izbitoare.

Situația de la DSP Brașov, din martie 2020, reprezintă exemplul perfect pentru nivelul multora dintre aceste direcții când a izbucnit pandemia.

Anca Bertea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Braşov, a demisionat și a declarat că „instituția nu era pregătită nici când era bine, că să nu vorbim de situaţia actuală” și a mai spus: „Când au aflat de coronavirus, jumătate dintre angajaţi au intrat în concedii medicale.”

Ce atribuții au Direcțiile de Sănătate Publică?

Înainte de izbucnirea pandemiei de coronavirus, lista atribuțiilor DSP-urilor nu era foarte lungă. Eliberau avizele necesare pentru înființarea sau modificarea structurii unităților sanitare publice sau private, distribuiau vaccinuri medicilor de familie, făceau inspecții sanitare, colectau și prelucrau date din cabinetele medicale și făceau rapoarte pentru pentru Ministerul Sănătăţii, Centrul de Calcul, Statistica Sanitara şi Documentare Medicala și pentru autoritățile locale.

Totuși, în ”fișa postului” mai intră ceva foarte important. DSP-urile organizează și coordonează asistența medicală în caz de calamități, catastrofe și situații deosebite, împreună cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi Serviciul Judeţean de Ambulanță. În contextul pandemic, DSP-urile au mai primit și alte atribuții. De exemplu, reprezentantul DSP emite o decizie administrativă privind carantinarea persoanelor, iar propunerea de ridicare a măsurii de carantină zonală se făcea pe baza analizei situaţiei epidemiologice efectuate de către DSP.

Averile șefilor DSP din cele mai mari orașe ale României

București

Șefa DSP București este Oana Nicolescu. Potrivit declarației de avere pe care a completat-o în 2021, pentru anul fiscal 2020, aceasta deține un teren intravilan în Ilfov, de 368 de metri pătrați, cumpărat în 2012.

Mai notează bijuterii și obiecte de artă în valoare de 30.000 de euro, dar și venituri anuale de 142.800 de lei, provenite din exercitarea profesiei de medic. Fiind vorba despre un an fiscal în care nu deținea funcția de director al DSP București, nu sunt menționate și veniturile provenite prin ocuparea acestei funcții.

Timiș

Flavius Cioca este directorul executiv al DSP Timiș. Potrivit declarației de avere, deține o casă și un apartament în Timișoara. Mai deține două mașini: un Opel Corsa fabricat în 2015 și un Volkswagen Jetta fabricat în 2016.

Veniturile sale anuale sunt de 83.449 ca director al DSP Timiș, adică aproximativ 6.954 de lei pe lună, la care se adaugă 24.754 de lei de la o firmă în cadrul căreia ocupă o funcție de conducere și 16.500 de lei din consultanță.

Cluj-Napoca

Mihai Moisescu este directorul DSP Cluj. Potrivit declarației de avere, deține două terenuri în județul Arges, unul agricol și unul extravilan, de 630, respectiv 4.500 de metri pătrați, dar și unul agricol în județul Cluj, de 1.250 de metri pătrați.

Mai notează un apartament în Cluj Napoca și două case, una în Argeș și una în Cluj Napoca, toate primite moștenire. Conduce un Citroen C-Elysee, fabricat în 2017.

Veniturile sale anuale sunt de 87.567 de lei, ca director al DSP Cluj, la care se adaugă 4.648 de lei de la AJOFM Cluj, unde face parte din Consiliul Consultativ.

Iași

Vasile Cepoi este directorul executiv al DSP Iași. Potrivit declarației de avere, deține trei terenuri intravilane, dar nu specifică unde. Mai notează două case și un apartament, dar, din nou, fără a spune unde.

Conduce un Volkswagen Tiguan fabricat în 2016 și declară în conturile bancare circa 13.097 de lei și 24.507 euro.

Veniturile sale anuale însumează:

  • 154.500 de lei ca președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate
  • 25.661 de lei ca director al DSP Iași (a fost numit în funcție în septembrie 2020, drept urmare venitul anual menționat reprezintă suma încasată pentru circa trei luni)
  • 3.402 lei de la Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecționare în Domeniul Sanitar Bucureşti
  • 4.085 de lei de la UMF Iași
  • 1.410 lei de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării
  • 63.600 de lei de la UMF Iași, venituri din pensie

Constanța

Cristina Mihaela Schipor este directoarea executivă a DSP Constanța. Declară două terenuri agricole în Porumbacu de Sus, obținute prin moștenire.

Mai notează un apartament și un spațiu comercial în Constanța și un apartament în Sinaia. Are două mașini Mercedes, prima fabricată în 2006, iar a doua în 2020.

Notează venituri anuale astfel:

  • 148.317 lei de la DSP Constanța, adică aproximativ 12.359 de lei pe lună.
  • 1.200 de lei de la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia
  • 1.202 lei de la Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța
  • 1.141 de lei de la Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol
  • 4.513 lei de la Liceul Teoretic ”Emil Palade” Constanța
  • 26.297 de lei proveniți din închirierea unui imobil

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#DSP, #dsp bucuresti, #averi, #directori , #DSP