Chiriile segmentului rezidential de lux au crescut cu 15%

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 11:20
874 citiri
Chiriile segmentului rezidential de lux au crescut cu 15%

Nivelul mediu al chiriilor pe segmentul rezidential de lux, in special in zonele Primaverii, Dorobanti, Aviatorilor, Kiseleff, Herastrau, Floreasca, Cotroceni, Baneasa si Otopeni a crescut cu 15% in ultimele sase luni ale acestui an, sustin reprezentantii departamentului rezidential al DTZ Echinox.

"Aceast fapt este o consecinta directa a imposibilitatii clientilor, atat pe segmental mediu, cat si de lux, de a obtine credit ipotecar in conditiile actuale impuse de noile norme BNR, pe de o parte, precum si a reticentei celor care dispun de lichiditati de a le bloca in astfel de achizitii, pe de alta parte", a declarat consultantul din cadrul departamentului rezidential al companiei imobiliare DTZ Echinox, Oana Lungu, citata de NewsIn.

Potrivit consultantului imobiliar, aceasta situatie a dus la incetinirea semnificativa a ritmului vanzarilor, determinandu-i pe cei care la inceputul anului doreau sa-si vanda proprietatile, sa se reorienteze spre inchiriere, preferand sa aleaga alternativa unei chirii avantajoase decat sa scada pretul de vanzare pentru ca produsele oferite de ei sa devina accesibile.

"Proprietarii au sesizat oportunitatea creata de cererea de locuinte pe o piata pe care volumul tranzactiilor a scazut si au crescut pretul chiriilor. Oferta a crescut si s-a diversificat odata cu scoaterea pe piata spre inchiriere a unor proprietati care pana la inceputul anului erau destinate exclusiv vanzarii precum si odata cu finalizarea anumitor ansambluri rezidentiale si decizia proprietarilor de a da apartamente spre inchiriere", adauga Oana Lungu.

Consultantii imobiliari mai spun ca aceasta tendinta poate fi observata pe toate segmentele pietei rezidentiale si va continua sa isi faca simtita prezenta atata timp cat consumatotul final nu va fi sustinut pentru achizitie de norme flexibile si realiste din partea bancilor.

In ceea ce priveste scaderea preturilor chiriilor in apartamentele din blocurile vechi aceasta este, potrivit analistilor, o consecinta a ofertei tot mai mari de apartamente noi in cartiere semicentrale ale Bucurestiului precum: Colentina, Drumul Taberei, Grozavesti, Titan, Vitan, Vacaresti. "Atentia majoritatii celor care intentioneaza sa cumpere sau sa inchirieze se indreapta catre cele noi datorita facilitatilor oferite.

Astfel s-a inregistrat o scadere treptata a preturilor, direct proportionala cu scaderea a interesului pentru acest segment de oferta", a mai spus reprezentantul DTZ Echinox.

Acestia mai spun intr-o analiza a pietei ca nordul Bucurestiului continua sa concentreze un procent semnficativ dintre noile proiecte rezidentiale pentru clasa mediu plus si lux fiind in continuare in topul preferintelor celor care doresc sa inchirieze.

DTZ este o companie internatioanala de consultanta imobiliara, cu peste 12.500 specialisti care consiliaza si actioneaza pentru companii multinationale de prestigiu, mari institutii financiare, guverne, dezvoltatori si investitori in 40 de tari din toata lumea.

In noiembrie 2002, dupa noua ani de activitate pe piata imobiliara din Romania, Echinox Consulting a incheiat un acord de parteneriat cu compania multinationala DTZ, una dintre firmele leader pe plan international in domeniul imobiliar.

DTZ Echinox asigura o gama larga de servicii pentru investitori, ocupanti si proprietari pe toate sectoarele pietei imobiliare.

Citeste si:
Kelemen Hunor, despre situația politică din România: ”În 13 ani am avut 13 guverne fără să le menţionez pe cele interimare”
Kelemen Hunor, despre situația politică din România: ”În 13 ani am avut 13 guverne fără să le menţionez pe cele interimare”
Kelemen Hunor, liderul Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR), a declarat vineri, în deschiderea celui de-al XV-lea Congres al formaţiunii, că ţara are nevoie de o guvernare stabilă...
PNL a depus o sesizare la Camera Deputaților împotriva parlamentarilor AUR care l-au bruscat pe Florin Roman la citirea moțiunii de cenzură
PNL a depus o sesizare la Camera Deputaților împotriva parlamentarilor AUR care l-au bruscat pe Florin Roman la citirea moțiunii de cenzură
Deputatul PNL Cristian Băcanu a depus vineri, 17 septembrie, o sesizare la Camera Deputaților împotriva parlamentarilor AUR Antonio Andrușceac și Ciprian-Titi Stoica, care în urmă cu o...
Sursa: Ziare.com