Birourile din Bucuresti, mai putine decat la vecini

Luni, 02 Februarie 2009, ora 12:10
909 citiri
Birourile din Bucuresti, mai putine decat la vecini
Foto: DTZ Echinox

Nivelul ofertei de spatii de birouri din Bucuresti era peste 1,15 milioane mp la sfarsitul anului trecut, fiind relativ redus comparativ cu alte capitale din Europa Centrala si de Est, precum Varsovia, Praga sau Budapesta.

Conform unui studiu realizat de DTZ Echinox, in 2008, stocul modern de spatii de birouri a fost suplimentat cu aproximativ 250.000 mp, atingand un nivel comparabil cu cel inregistrat in Varsovia, pentru aceeasi perioada.

Cele mai mari proiecte dezvoltate pe parcursul anului trecut au fost in zona de nord a Capitalei, in proportie de 43%. De asemenea, se observa un interes crescut pentru zona de vest si centru-vest, cu 13,6% din suprafata totala de birouri disponibila in 2008.

Rata de neocupare s-a situat la un nivel de sub 1% pentru zonele centrale si de aproximativ 3% pentru zona de nord. Potrivit specialistilor DTZ, acest lucru are drept motivatie intarzierea termenelor de livrare anuntate, din cauza sistemului rigid de obtinere a autorizatiilor de construire, dar si a lipsei resurselor de forta de munca.

De altfel, DTZ Echinox avertizeaza ca dezvoltatorii de spatii de birouri pot ajunge sa-si suspende activitatea de derulare a proiectelor, din cauza dificultatii obtinerii finantarii bancare.

Din punctul de vedere al chiriilor, s-a inregistrat cel mai inalt nivel din ultimii zece ani, ajungand la 26 euro/mp pentru spatiile de birouri din zonele centrale. Pentru spatiile de parcare, chiriile ajung la 120 - 150 euro/luna pentru spatiile subterane si 90 - 110 euro/luna, pentru cele exterioare. In schimb, in Pipera sau Baneasa, nivelul chiriilor ajunge la 75 - 90 euro/luna pentru parcarile subterane si 50 - 70 euro/luna pentru cele exterioare.

In 2008, au fost investiti 990 milioane de euro pe piata imobiliara, 7,7 procente fiind doar in spatiile de birouri. Aceasta este o scadere drastica in comparatie cu nivelul din 2007, de 21,5 procente din totalul investitiilor.

Cei mai mari investitori au fost companiile din Marea Britanie, Germania si Grecia. In perioada 2009 - 2012 sunt planficate a fi date in folosinta aproximativ 432.000 mp de spatii de birouri, cea mai mare parte fiind in nordul Capitalei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#spatii de birouri, #DTZ Echinox, #chirii birouri , #stiri DTZ