Decont halucinant în justiție. O angajată a Procuratorii a cerut să îi fie decontați 256 de lei, susținând că a zburat de la București în Dubai prin Timișoara

Luni, 27 Iunie 2022, ora 08:59
28033 citiri
Decont halucinant în justiție. O angajată a Procuratorii a cerut să îi fie decontați 256 de lei, susținând că a zburat de la București în Dubai prin Timișoara

O angajată pe postul de consilier juridic la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti s-a judecat cu instituţia după ce, în urma unei decizii a Curţii de Conturi, i s-a cerut să restituie 256 de lei, bani decontaţi pentru un zbor în Dubai, arată adevarul.ro.

Potrivit sursei citate, în baza legii care le permite magistraților și personalului auxiliar din justiție să beneficieze de decontarea a șase transporturi în interiorul țării, o angajată a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a cerut să îi fie decontată suma de 256 de lei dintr-un bilet de avion dintr-un bilet de 800 de euro pe ruta Otopeni-Dubai-Otopeni.

Chiar dacă a călătorit în afara țării, angajata Parchetului a cerut să îi fie decontată suma de 256 de lei, susținând, printr-o menține scrisă de mână pe bilet, că a mers în Dubai prin Timișoara.

În urma unui control, Curtea de Conturi a decis că suma a fost decontată ilegal și a cerut recuperarea ei. Chiar dacă doi colegi aflați în aceeași situație au returnat banii de bună voie, consiliera juridică Florentina Apostolescu a refuzat să dea banii înapoi, fiind dată în judecată.

Tribunalul Prahova și Curtea de Apel Ploiești au decis că banii trebuie returnați.

„Practic, reclamantul i-a decontat pârâtei costul unei călătorii pe ruta Bucureşti-Timişoara, dus-întors, cu avionul, deşi Apostolescu Florentina nu a depus documente justificative constând în facturi fiscale, chitanţe fiscale sau bonuri fiscale, susceptibile a demonstra efectuarea călătoriei pe ruta indicată. În mod indubitabil, factura fiscală şi biletele de avion atestă efectuarea unei călătorii pe ruta Otopeni - Dubai şi retur, fără a putea fi considerate documente justificative în sensul art. 80 din legea nr.303/2004, actualizată, pentru decontarea unei călătorii cu avionul pe ruta Bucureşti-Timişoara şi retur. Împrejurarea că reclamantul a mai efectuat şi alte decontări de acest tip nu poate determina netemeinicia prezentului demers judiciar, tribunalul înlăturând această apărare a pârâtei, ca fiind nejustificată”, se arată în sentinţa Tribunalului Prahova, menţinută de Curtea de Apel Ploieşti.

Judecătorii au mai arătat, potrivit adevarul.ro, că legea „reglementează strict decontarea călătoriilor naţionale în funcţie de mijloc de transport ales în ţară dus-întors”.

„În mod evident, orice călătorie internaţională va avea şi o porţiune ce se va efectua pe teritoriul ţării, însă acest beneficiu nu a fost reglementat de către legiuitor. (…) Nu este de neglijat faptul că în situaţia unui zbor internaţional ar fi dificil de efectuat o astfel de operaţiune, întrucât ar trebui stabilit culoarul de zbor, respectiv punctul de ieşire din ţară al aeronavei, pentru a putea fi acordat strict decontul pentru călătoria în ţară. De altfel, textul de lege permite în forma sa aplicabilă, decontul unui zbor în situaţia în care călătoria este una internaţională, dar cu escală pe un alt aeroport din România. Or, în speţa petentei nu a fost efectuată o astfel de dovadă”, au arătat judecătorii Curţii de Apel Ploieşti.

Magistraţii care au pronunţat sentinţa finală au mai arătat că scrisul de mână de pe cererea de decont, în sensul că s-a acordat doar decontul pe ruta Bucureşti-Timişoara, „nu poate face dovada irefutabilă că acesta a fost culoarul de zbor al avionului, apelanta nedepunând la dosar vreo dovadă că avionul ar fi avut măcar escală la Timişoara, deşi sarcina probei în cererea sa de decont îi revenea”.

Citeste si:
Iahtul pe care Prințesa Diana și fostului ei iubit Dodi al-Fayed și-au petrecut ultima vacanță va fi scos la vânzare
Iahtul pe care Prințesa Diana și fostului ei iubit Dodi al-Fayed și-au petrecut ultima vacanță va fi scos la vânzare
Luna aceasta se împlinesc 25 de ani de la moartea tragică a uneia dintre cele mai uimitoare femei din familia regală britanică, Prințesa Diana. Cu o lună înainte de moartea ei, Lady Dee se...
Vestea minunată primită de Simona Halep la Toronto: ”Un final grozav al aventurii mele!”
Vestea minunată primită de Simona Halep la Toronto: ”Un final grozav al aventurii mele!”
Jucătoarea română de tenis Simona Halep s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 1.000 de la Toronto, dotat cu premii totale de 2.527.250 de dolari, joi, după ce a învins-o pe...
Comentarii
olimpiu
rank 4
Specialii si drepturile lor speciale
cartophil
rank 5
Eu de ce n-am platite 6 excursii gratis si gunoaiele astea au ???