Dubița TV, mașina care a făcut istorie în vremea comunismului și a fost exportată pe toate continentele FOTO

Autor: N.G.
Duminica, 17 Aprilie 2022, ora 03:25
44905 citiri
Dubița TV, mașina care a făcut istorie în vremea comunismului și a fost exportată pe toate continentele FOTO
Celebra dubiță TV într-una din primele variante ale sale

În vremurile comunismului și mulți ani după Revoluția din 1989 dubița TV a făcut istorie pe drumurile din România. Era destinată atât transportului de pasageri, cât și de mărfuri.

Prima dubă românească a fost produsă la Rocar pe o platformă modificată de IMS și ulterior pe platforma Aro 24. Istoria TV-ului a început în 1958 cu TV-4 și TV-5 vehicule de mic tonaj cu tracțiune integrală. Acestea erau echipate cu motorul IMS (primul automobil de teren, fabricat la Câmpulung Muscel) de 50 de cai putere și puteau atinge viteza maximă de 80 de km/h.

Denumirea TV vine de la Tudor Vladimirescu, numele uzinei unde a început producția acestora. Modelul TV-41/51, cu motor M-207 de 70 CP a apărut în anul 1964. Începând cu anul 1973, TV-urile au fost modificate în totalitate atunci când s-a trecut la mecanica Aro, cu motoare Otto și diesel de 80 și de 68 CP.

Zece ani mai târziu, când TV-urile deja cuceriseră piața de la noi și erau pe toate drumurile, constructorii au scos TV-15, derivatul T-12 și T-14, iar sarcina crescuse la 1.500 de kilograme. Autoutilitara TV-15 a fost produsă până în anii ’90, alături de TV-35, o mașină cu o sarcină utilă de 1.900 de kg.

Chiar şi sovieticii în arhivele lor menţionau că motorizările diesel fac din TV12 un model practic fără concurenţă din est sau din vest şi mai menţionau că dubiţa românească dovedise o durabilitate neaşteptat de bună în exploatările din regiuni dificile ale Africii, unde fusese cumpărată de tot soiul de misiuni umanitare şi de pace. Aceştia scriau „cu toate neajunsurile şi aspectului exterior inestetic, trebuie să recunoaştem că dubiţele TV12 sunt destul de fiabile şi nepretenţioase”.

În anii ’70 și ’80, TV-urile au fost exportate în mai multe țări sub denumirea de TV TUDOR. Pentru că erau apreciate la vremea respectivă, acestea au fost produse și în Italia sub numele de TV Ciemme. Portughezii au produs și ei TV-uri denumindu-le Tagus.

Dubiţa TV, atât în ipostaza TV12, cât şi ulterioarele TV14 şi TV15, plus alte câteva variaţii, rămân a fi o filă fascinantă în istoria industriei din România. Inevitabil, au apărut şi mici camioane cu benă, dar şi alte variaţii, precum maşini de ambulanţă, transport pasageri, vehicule militare sau create pentru o mulţime de alte scopuri specifice.

În prezent, TV-urile sunt extrem de rare, iar șansele de a gasi unul funcțional sunt destul de mici. Cea mai mare problemă a acestor mașini era tabla, care în timp era distrusă de rugină.

Citește și:
Eveniment special în campionatul Franței, la una dintre cele mai titrate echipe
Eveniment special în campionatul Franței, la una dintre cele mai titrate echipe
Echipa franceză Olympique Lyon a terminat la egalitate vineri seara, pe teren propriu, meciul cu FC Nantes, scor 1-1, în etapa a 28-a din Ligue 1. Alexandre Lacazette a devenit al doilea marcator...
Cel mai mare SUV Dacia, inspirat de conceptul ”Bigster”, va fi produs în România. Când va apărea pe piață
Cel mai mare SUV Dacia, inspirat de conceptul ”Bigster”, va fi produs în România. Când va apărea pe piață
Cel mai mare SUV Dacia va fi fabricat în România, la Mioveni, începând cu anul 2025. Noul model va fi puternic inspirat de conceptul Dacia Bigster, a anunțat producătorul auto. „Viitorul...
#dubita, #tv, #masina, #comunism, #istorie, #arhiva , #masini