Expo 2020 Dubai. Eveniment dedicat explorării spaţiale la Pavilionul României, cu participarea lui Dumitru Prunariu VIDEO

Sambata, 18 Decembrie 2021, ora 22:35
1808 citiri
Expo 2020 Dubai. Eveniment dedicat explorării spaţiale la Pavilionul României, cu participarea lui Dumitru Prunariu VIDEO
Dumitru Prunariu, la Pavilionul României de la Dubai FOTO Facebook/ Pavilionul Romaniei Expo 2020 Dubai

Pavilionul României la Expo 2020 Dubai împreună cu Fundaţia Cosmonaut Dumitru-Dorin Prunariu au organizat sâmbătă, 18 decembrie, evenimentul ''Space Exploration - from national performance to international cooperation for the benefit of humankind'', avându-i ca invitaţi pe cosmonautul Dumitru Prunariu şi astronautul emiratez Hazzaa Al Mansoori.

Evenimentul a fost deschis de comisarul general al Secţiunii Române la Expo 2020 Dubai Ferdinand Nagy, care a mulţumit celor doi invitaţi pentru prezenţa în cadrul Pavilionului României şi i-a felicitat pentru realizările profesionale remarcabile.

În deschidere, Dumitru Dorin Prunariu, primul cosmonaut român, a prezentat audienţei cele mai importante momente care au marcat explorarea spaţiului, amintind de primul zbor în spaţiu extraatmosferic realizat de Iuri Gagarin, de prima activitate extravehiculară (AEV), precum şi de primul zbor în jurul Lunii realizat cu o echipă de cosmonauţi.

Totodată, a prezentat prima fotografie din spaţiu realizată Pământului, prima joncţiune a două nave spaţiale şi trecerea unei echipe de la o navă spaţială la alta, dar şi imagini cu Neil Armstrong, primul om care a păşit pe Lună.

În continuarea intervenţiei, Dumitru Prunariu a prezentat principalele momente ale primului său zbor în spaţiu, în cadrul căruia au fost realizate peste 15 experimente ştiinţifice în domenii precum: Fizică, Tehnologia Spaţiului, Medicină şi Biologie. Acesta şi-a încheiat prezentarea cu amintirea principalelor instituţii care coordonează activităţile de cercetare-dezvoltare legate de spaţiu şi aeronautică.

Evenimentul a continuat cu prezentarea lui Hazzaa Al Mansoori, primul astronaut al EAU, care a plecat în prima misiune spaţială pe data 25 septembrie 2019, la bordul navei Soyuz MS-12. Acesta a mulţumit gazdelor pentru invitaţia în cadrul Pavilionului României la Expo 2020 Dubai, subliniind faptul că este o mare onoare să se afle alături de o personalitate marcantă precum cea a cosmonautului român, astfel de evenimente fiind o ocazie pentru promovarea colaborării şi a eforturilor internaţionale viitoare pentru explorarea spaţiului de către omenire. În acest context, a precizat că unul dintre obiectivele majore ale Emiratelor Arabe Unite este derularea proiectului #Mars2117, prin care se doreşte colonizarea planetei Marte până în anul 2117.

În închiderea dezbaterii, cei doi astronauţi au transmis generaţiilor viitoare că visele nu au graniţe, iar prin efort individual, dar şi prin cooperare şi colaborare, acestea pot deveni realitate şi, astfel, imposibilul devine posibil.

Înregistrarea evenimentului este disponibilă pe pagina de Facebook a Pavilionului României.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Dumitru Prunariu, #expo 2020 dubai, #pavilionul romaniei dubai , #stiri Dumitru Dorin Prunariu