Pensia lui Prunariu, cosmonautii lui Geoana si PD-L fara flota - De la cititori

Luni, 24 Ianuarie 2011, ora 22:46
3824 citiri
Pensia lui Prunariu, cosmonautii lui Geoana si PD-L fara flota - De la cititori
Foto: Arhiva

Cursa spatiala a fost una din cele mai aprige competitii ale secolului trecut. SUA si URSS s-au intrecut, timp de aproape doua decenii, in cucerirea spatiului cosmic.

Satelitul Sputnik 1, catelusa Laika si cosmonautul Yuri Gagarin pareau sa asigure avansul decisiv al sovieticilor, pana cand pasul cel mic al lui Neil Armstrong a fost echivalent pentru SUA cu marele pas al castigarii cursei spatiale.

In Romania, efectele acestei infruntari a titanilor s-au facut simtite inclusiv pe plan lingvistic, prin batalia pentru suprematie dintre cuvintele astronaut - preferat de americani - si cosmonaut - iubit de sovietici. Dumitru Prunariu a plecat in spatiul stelar in calitate de cosmonaut.

Acum, cele doua Romanii a caror existenta a fost trambitata de Adrian Nastase in 2004 sunt prinse si ele intr-o inclestare permanenta atat de apriga incat, la fel ca americanii si rusii in anii '50 si '60, nu mai are ca teatru de razboi doar Pamantul, ci incepe sa trimita semnale si spre cosmos.

PSD se afla in postura dominanta a URSS-ului, de la inceputul anilor '60. A plasat un prim satelit pe orbita - fostul cosmonaut Dumitru Prunariu, ambasador la Moscova in 2004-2005 - a trimis chiar si un om in cosmos - cand l-a convins pe acelasi Prunariu sa candideze pentru Parlament, in 2008 - si a avut parte inclusiv de un personaj la fel de pufos si de nevinovat ca Laika, atunci cand facea planuri de expansiune astrala - Mircea Geoana in campania pentru alegerile prezidentiale din 2009, inainte de impactul nimicitor cu flacara violet.

Daca PSD joaca perfect rolul URSS, in aceasta reeditare romaneasca a cursei spatiale, comparatia intre PD-L si SUA nu rezista deloc.

Atunci cand au vazut ca rusii obtineau succes dupa succes, dincolo de atmosfera planetei, americanii au lansat programul Apollo, care, in mai putin de un deceniu, i-a transformat, din simpli spectatori, in castigatorii cursei.

Singurele programe lansate de PD-L constau insa in promovarea tarii cu o frunza batuta de cel mai scump vant din istoria reclamelor turistice - ori in spatiul cosmic nu exista aer care sa faca frunza sa falfaie - si punerea de bete in roatele principalului atu cosmic al PSD, prin taierea pensiei lui Dumitru Prunariu.

In plus, e greu de crezut ca poti sa faci punte intre Pamant si Luna, cand nu esti in stare macar de o autostrada intre Ploiesti si Brasov.

Cu un competitor ai carui comandanti se sperie de prima radiatie ultra...violeta care le apare in cale si cu un altul care a avut un rol mai degraba in distrugerea, decat in constructia unei flote, cursa spatiala romaneasca risca sa fie un alt drum spre capatul unui tunel a carui luminita - intrezarita de Ciorbea in urma cu 16 ani - clipeste din ce in ce mai rar.

Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
#viata politica romania, #recalculare pensii, #satira politica Romania , #stiri Dumitru Dorin Prunariu