Despre Dumitru Dragomir
Dumitru Dragomir este un om politic si om de fotbal, care a fost deputat in perioada 2000-2008 si este presedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal din 1991.
Nascut pe 30 mai 1946, Dragomir este casatorit cu Vica, o profesoara iesita la pensie, si are un fiu, Bogdan, si un nepot. Primul nascut al familiei Dragomir, Manuel, a murit in 1987.
In 1989, a facut sapte luni de inchisoare in Penitenciarul Rahova, condamnat in dosarul “Victoria” pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor obstesti.
Marea sa pasiune este fotbalul si a fost implicat in numeroase scandaluri in acest domeniu. Este cunoscut si ca “Oracolul din Balcesti”, „Corleone” sau "Mitica de la Liga".
Ca politician, Dragomir a facut cariera in PRM, partid care l-a adus in Parlament si pentru care a candidat la Primaria Generala in 2004. A parasit formatiunea in august 2008, pentru a se inscribe in PD-L, dar a fost refuzat. Apoi, in octombrie 2008, Corneliu Vadim Tudor, seful PRM, a anuntat ca Dragomir s-a intors in PRM.
Din nefericire pentru el, la alegerile parlamentare din noiembrie 2008, PRM nu a reusit sa treaca de pragul electoral de 5%, iar Dumitru Dragomir a ramas in afara Parlamentului.
Studii
In 1998, a absolvit Academia de Studii Economice din Bucuresti.
In 1982, a absolvit Scoala de antrenori de fotbal de pe langa IEFS.
A terminat si o scoala tehnica postliceala de constructii hidrotehnice.
Activitate profesionala
Din 1991, este presedintele Ligii Profesionale de Fotbal.
In perioada 1977 – 1989 a fost presedinte la Cluburile Chimia Rm.Valcea, Viitorul Scornicesti, F.C.M. Brasov si Victoria Bucuresti.
Activitate politica
In 2008, a candidat la un post de deputat de Olt, dar nu a mai intrat in Parlament.
A fost deputat de Valcea din 2000 pana in 2008, ales pe listele PRM.
In 2004, a candidat la postul de primar general la alegerile locale din Bucuresti, din partea PRM.
Copilaria, bataile si foamea
Dumitru Dragomir nu a avut parte de o copilarie de care sa-si aduca aminte cu prea multa placere si nostalgie. A suferit de foame, a umblat descult si a incasat batai de la parinti.
“Primul lucru pe care mi-l aduc aminte din copilarie este ca mi-era foame rau. Eram asa de sarac, incat atunci cand vedeam pe cineva muscand dintr-o bucata de paine mi se parea ca e un om fericit”, povesteste Mitica de la Liga pentru Sport4all.
Atat de saraca era familia sa incat Mitica nu a avut pantofi pana la 15 ani si a muncit zi-lumina de cand isi aminteste.
“Stiu ca la 11 ani mergeam descult, pentru ca pana la 15 ani n-am pus pantofi in picioare, si ca munceam de la primele raze de lumina si pana se lasa intunericul. Dar eram si atunci un supravietuitor si rezistam si daca eram ratacit in padure, pentru ca stiam tot ce putea fi comestibil: frunze, radacini, muguri de brad, ciuperci, fructe de padure. Tot ce se putea manca fara sa te bage in spital serveam si eu”.
Pentru ca nu era un copil ascultator, Mitica o mai si incasa. “De cand ma stiu si pana cand am plecat de acasa, pe la 14 ani, primeam bataie de trei ori pe zi, dimineata, la pranz si seara, de-mi trecea si foamea”, spune Dumitru Dragomir.
Familia inainte de toate
Tocmai din cauza ca a avut o copilarie nefericita, cand vine vorba de propria familie, Dragomir este un exemplu. Despre sotia sa, Vica, spune ca este mai presus chiar si decat propria viata.
“Nu exista nimic mai presus de familie. Deci nici macar viata mea. Pe cat par eu de fioros si cu gura mare, atat de linistit si dragastos sunt acasa. Cu copiii mei am stat mai mult in brate, si i-am considerat mereu prieteni. Viata este o loterie. Eu am avut mare noroc cu o nevasta buna, care a avut rabdare cu mine, dar si cu juniorii, carora le-a acordat o educatie exemplara. Sunt foarte fericit ca am o familie extraordinara", a declarat Dragomir pentru Adevarul.
Nevasta l-a invatat sa nu faca mare lucru in casa, dar merge cu ea la piata si iau masa in fiecare zi impreuna. "Nu ma ocup de treburile gospodaresti. Asa m-a invatat nevasta. Cred ca totul tine si de modul in care ea a fost educata de parintii ei. Nu m-a lasat niciodata sa fac nimic. Nici macar sa pun apa in pahare. Cand era gata masa, ma invita sa mancam, iar cand se termina, eu ma ridicam fara sa-i acord vreun ajutor. Practic, nici in bucatarie nu ma lasa".
Casnicia familiei Dragomir nu a fost una lipsita de probleme. "Avem 41 de ani de cand ne-am luat. Credeti ca in toata aceasta perioada nu ne-am mai certat si noi? Asta practic este familia, dom'le. Si cu copiii te mai certi. Doar asa realizezi cat de mult iti iubesti aproapele. Nici nu-i inteleg pe tinerii din ziua de azi. Acum se insoara, acum se despart. Pai, la mine, daca te insurai si nevasta nu era fata mare, o bateai si o puneai ca Iisus Hristos.
Fire romantica, lui Dragomir ii place sa se poarte in continuare cu jumatatea vietii sale ca un adolescent indragostit. "In permanenta ne facem reciproc surprize placute. Suntem firi romantice si ne place sa traim asa in continuare. Imi pare rau ca am mai suparat-o din cand in cand, dar de fiecare data a stiut cum sa faca ca totul sa fie bine", a adaugat Dragomir.
Cum a facut averea
Dragomir este si un om foarte bogat. In declaratia de avere, deputatul Dumitru Dragomir a recunoscut ca are mai multe bunuri imobile, cladiri in Bucuresti si Mogosoaia, trei vaporase, diverse bijuterii din aur, tablouri renumite, active financiare.
Mostenitorul unei averi de peste 30 milioane de euro, fiul sau Bogdan, este implicat intr-un mare proiect imobiliar.
Despre felul cum si-a acumulat averea, Dumitru Dragomir spune ca reteta succesului este riscul. “Am riscat foarte mult, inclusiv viata, atat pe vremea comunistilor, cat si dupa, dar apoi m-am potolit. Cum faceam eu bani? Ce se face azi in capitalism faceam eu atunci. Pai daca un prim-secretar avea un salariu de 12.000 de lei pe luna, eu castigam 120.000 de lei.
Pentru astfel de afaceri, daca voia cineva sa-ti faca rau, primeai minim 20 de ani de puscarie. Apoi, dupa revolutie, si dupa ce abuziv am fost retinut timp de sapte luni, mi-am riscat averea, casa, bijuterii, absolut tot. Sincer, daca atunci nu-mi ieseau pasientele si pierdeam tot, nici nu mai avea rost sa traiesc. Ma gandisem la aceasta varianta. Puteam da chix cum au facut-o sute de firme", povestete Dragomir pentru Adevarul.
Investitiile in presa
Dumitru Dragomir a intrat in businessul de presa in 1990, pentru ca, asa cum a declarat, aflase ca cine are ziar era puternic. Astfel ca, la trei saptamani dupa ce fusese eliberat din Penitenciarul Rahova, a infiintat revista Saptamana.
Dumitru Dragomir spune ca revista l-a propulsat, dar putin. Ulterior a mai lansat ziarele “Universul”, “Sportul romanesc” si “Atac la persoana”.
In 1991, a lansat cotidianul sportiv Sportul romanesc, care il avea ca redactor-sef pe Ovidiu Ioanitoaia.
In 1997, acesta ajunsese la un tiraj de aproape 90.000 de exemplare. Ziarul a iesit de pe prima scena a publicatiilor din Romania, cand Dragomir s-a certat cu echipa redactionala, iar aceasta din urma a ales sa faca un nou ziar de sport, Pro Sport.
Ultima publicatie lansata de Dumitru Dragomir a fost Atac la persoana, in 1998. Cu o eticheta de ziar de scandal, publicatia a reusit sa-i aduca lui Dragomir un avertisment de la FIFA.
La mijlocul anului 1999, FIFA a fost sesizata de Liga Antidefaimare de la New York cu privire la activitatile antisemite si xenofobe ale lui Dragomir, presedintele LPF, dar si patron al revistei Atac la persoana, in care apareau materiale cu puternice tente antisemite si xenofobe. Dragomir a fost gasit vinovat de FIFA, care l-a sanctionat cu avertisment.
Dumitru Dragomir spune ca si-a vandut pe profit toate publicatiile pe care le-a detinut.
Probleme la DNA
In mai 2008, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a lui Dumitru Dragomir, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, pentru luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
Pentru judecarea cauzei a fost sesizata Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In acelasi dosar au mai fost trimisi in judecata presedintele FC National, Gino Iorgulescu, Bogdan Dumitru Dragomir, precum si inca o persoana, fostul sofer al sefului Ligii.
Procurorii anticoruptie sustin ca presedintele LPF a primit de la Gino Iorgulescu un teren in valoare de 32.600 de dolari in Bucuresti, pentru ca, in schimb, sa accepte achizitia de catre LPF a unui teren si a unei constructii nefinalizate, ridicate fara autorizatie pe terenul respectiv.
Procurorii afirma ca L.P.F. a achizitionat imobilele respective cu incalcarea Statutului L.P.F. cu suma de 355.000 USD, pret supraevaluat, deoarece reprezenta o valoare de trei ori mai mare decat pretul practicat pe piata libera in zona respectiva la acea data.
Fata de aceste acuzatii, Dumitru Dragomir a declarat pentru Ziua: "Pe ce se bazeaza? Numai niste nebuni putea puteau sa gandeasca asa ceva. Ii dau in judecata. O sa fac o conferinta de presa in care o sa arat toate documentele. De unde stiu ei ce am luat si ce am facut. Numai niste minciuni. Liga a castigat 12 milioane de euro de pe urma mea, pentru ca am stiut sa iau un teren care valoreaza acum mult mai mult". "O sa fac din aceasta poveste un serial, o sa fac Elodia 2", a mai spus Dragomir.
Dezertarea din PRM
Dumitru Dragomir a anuntat in august 2008 ca a demisionat din PRM si s-a inscris in PD-L, formatiune din partea voia sa candideze la alegerile parlamentare. A plecat din PRM exact in momentul in care partidul lui Corneliu Vadim Tudor era parasit de toata lumea.
Motivul demisiei a fost cota scazuta la care se afla in acel moment PRM, sub pragul electoral, ceea ce nu i-ar fi permis sa obtina un nou mandat de parlamentar.
Ulterior, presedintele democrat-liberal, Emil Boc, a declarat ca Dumitru Dragomir nu va candida din partea PD-L la parlamentare. Boc a mai precizat ca Dragomir nici nu este membru al formatiunii democrat-liberale.
In consecinta Dumitru Dragomir s-a intors in PRM si a candidat fara succes pentru Camera Deputatilor in judetul Olt, unde el a condus in anii '80 o echipa de fotbal.
Citate
“Suntem o tara mai al naibii decat aia bananiera”.
“Dom'le, eu muncesc 24 de ore pe zi, iar uneori chiar si noaptea”.
“Am ajuns la o varsta la care mi-am dat seama ca trebuie sa fiu cinstit”.
“Fotbalul e cel mai curat dintre toate hotiile care se fac in tara asta”.
“Ascultati-ma ce va spun, noi de-a lungul istoriei am schimbat patul, nu curva. Ma scuzati ca vorbesc asa, dar am fost operat de rusine”.