Mitica Dragomir, groparul Ligii 1

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 09:33
3635 citiri
Mitica Dragomir, groparul Ligii 1

Licitatia pentru drepturile TV din urmatoarele trei sezoane ale Ligii 1 s-a dovedit a fi un esec total, Liga lui Mitica fiind "lucrata" de televiziuni.

Doar 3 dintre cele 9 pachete scoase la vanzare de Liga Profesionista de Fotbal au fost achizitionate de televiziunile care au cumparat caietul ce le-a dat dreptul de-a participa la licitatie.

Astfel, LFP a strans numai 36,6 de milioane de euro, numai o treime din cat se astepta sa incaseze pentru urmatoarele trei stagiuni.

In disperare de cauza, Dumitru Dragomir a anuntat ca intentioneaza sa contopeasca cele cinci pachete ramase in urma licitatiei de luni intr-unul singur, al carui pret de pornire va fi de 21 de milioane de euro.

Aceasta strategie nu garanteaza insa si vanzarea drepturilor. Televiziunile inscrise la licitatie au dat de inteles ca interesul pentru Liga 1 este destul de scazut, mai ales la pretul cerut de Liga Profesionista de Fotbal.

In cazul in care nu va reusi sa vanda pachetul final, Dumitru Dragomir poate contribui decisiv la intrarea in faliment a Ligii 1.

Campioana va incasa cat ultima clasata

Daca Liga Profesionista de Fotbal va ramane cu cele aproape 37 de milioane de euro incasate luni, veniturile cluburilor din Liga 1 s-ar reduce drastic. Campioana din sezonul viitor va castiga din drepturile TV "fabuloasa" suma de un milion de euro, atat cat ia in acest moment ultima clasata din primul esalon.

Mai mult, esecul licitatiei de luni poate duce si la reducerea substantiala a cheltuielilor pentru salarii si transferuri si chiar la intrarea in faliment a echipelor cu situatie financiara precara, bugetul acestora fiind alcatuit in proportie de peste 60% de banii proveniti din drepturile de televizare. Scenariul de mai sus se va transforma inevitabil intr-o scadere a nivelului Ligii 1, atat in plan intern, cat si international.

Vesti proaste si pentru public

Daca lucrurile vor ramane asa cum au fost stabilite luni, doar trei din cele noua meciuri ale unei etape vor putea fi urmarite in direct la televizor.

In plus, suporterii pot ramane fara majoritatea derbiurilor incepand cu sezonul viitor. In cele trei pachete, primele doua optiuni cu cele mai importante meciuri se regasesc doar de 23 de ori din totalul de 306 partide.

Cine a cumparat cele trei pachete

RDS (Digi Sport) a cumparat pachetul numarul 1, cu 13,2 milioane de euro + TVA. A urmat apoi pachetul numarul 2, care a fost adjudecat de Romtelecom (Dolce Sport), cu 12,9 milioane de euro + TVA. Ultimul pachet care a fost cumparat a fost cel cu numarul 8, achizitionat de Antena 1, cu 10,5 milioane de euro + TVA.

Noul plan al lui Mitica Dragomir

Iata unde se vor vedea meciurile Ligii 1 incepand cu sezonul viitor

In ultimii 3 ani, drepturile TV au fost detinute de consortiul RCS - Antena 1, care a platit 85 de milioane de euro plus TVA.

Citeste si:
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
De câte ori s-a rupt PNL în ultimii 30 de ani ANALIZĂ
În contextul confruntării extrem de disputate dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu pentru șefia PNL, care, conform unor voci liberale, ar putea duce la scindarea partidului după congresul de...
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
CTP, despre congresul PNL: ”E o bătaie de joc, pe față, la adresa cetățenilor. Ce-o să spună oamenii care au limitare la nunți, la alte evenimente”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat la Digi24 despre congresul PNL ce va avea loc sâmbătă, 25 septembrie, la Romexpo, în urma căruia va fi ales președintele PNL. „Am și un...
Sursa: Ziare.com