Localitatea Araci sub asediul fortelor de ordine din cauza tensiunilor interetnice

   

Localitatea covasneana Araci se afla sub "asediul" fortelor de ordine care incearca sa aplaneze tensiunile interetnice dintre comunitatea de romi si restul localnicilor, transmite corespondentul ROMPRES.

Seful Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Covasna, Laurentiu Tudoran, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca in localitatea Araci din comuna Valcele au fost trimise importante efective de politisti deoarece la fata locului exista o stare conflictuala generata de furturile repetate comise de romi.

"Araciul este o localitate sub asediu", a spus Laurentiu Tudoran, care a mentionat ca pe langa politisti in zona patruleaza in permanenta echipe de jandarmi si trupe speciale pentru a descuraja infractiunile si a mentine un climat de liniste.

Conform sursei citate, in cursul zilei de marti politistii, autoritatile locale din Valcele si organizatia Romani Criss s-au intalnit in incercarea de a gasi o solutie pe termen lung pentru rezolvarea problemelor sociale ale romilor, astfel incat acestia sa nu mai fie tentati sa cerseasca si sa fure pentru a-si asigura existenta.

Seful IJP a amintit ca astfel de intalniri au mai avut loc anul acesta atat la Valcele, cat si in alte localitati din judet locuite preponderent de romi, cum ar fi Belin, Varghis si Borosneu, iar concluzia este ca membrii acestei comunitati, care sunt foarte saraci, needucati si victime ale prejudecatilor, trebuie sprijiniti in mod concret pentru a se integra in societate.

"Comportamentul lor ii exaspereaza pe ceilalti membri ai comunitatii locale si ma tem ca Valcele sa nu devina un nou caz Apata", a declarat primarul localitatii, Dumitru Marinescu. Acesta s-a plans ca romii din satul Araci au furat in aceasta toamna aproape toata recolta de pe camp, iar cei care au fost prinsi au rupt procesele verbale de contraventie in fata politistilor.

Valoarea amenzilor neincasate se cifreaza la aproape 2 milioane de lei. Primarul sustine ca si el a fost amenintat de romi pentru ca a incercat sa faca ordine, iar in vara acestia s-au razbunat incendiindu-i un hectar si jumatate de teren insamamtat cu grau.

In comuna Valcele traiesc aproape 3.000 de romi ce reprezinta 70% din totalul populatiei, iar natalitatea in randurile comunitatii rome este foarte mare de aproape 150 de nou-nascuti pe an.
Miercuri, 10 Octombrie 2007, ora 09:35
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Ce reproseaza Antal Arpad Guvernului din care face parte si UDMR
Faptul ca Romania a intrat in anul 2021 fara a avea un buget adoptat nu face cinste noului executiv, ...
Reducere de 1.500 de euro la pretul de pornire al licitatiei care vizeaza masina Primariei Barcani
Consiliul Local al comunei Barcani a hotarat in cea mai recenta sedinta sa mai scada din pretul de ...
Criza naste idei: inovatie covasneana pentru salvarea de vieti
Donatorii de sange din orice zona a judetului vor avea parte de transport gratuit si testare ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor