Politistii din Valcele 'tinuti cu forta' in post

   

Politistii din localitatea covasneana Valcele sunt pe cale sa renunte la slujbe din cauza romilor care dau batai de cap intregii comunitati locale, transmite corespondentul ROMPRES.

Seful Inspectoratului Judetean de Politie Covasna, Laurentiu Tudoran, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca cei sase politisti din Valcele sunt "tinuti cu forta" in post, dar toti ar vrea sa plece pentru ca s-au saturat de situatia tensionata in care isi desfasoara activitatea.

Laurentiu Tudoran a relatat ca de foarte multe ori politistii au fost reclamati fara temei de romii din localitate pe care i-au sanctionat pentru comiterea unor acte antisociale, si chiar au fost intimidati in diferite feluri, inclusiv prin spargerea geamurilor de la postul de politie.

Seful Inspectoratului a recunoscut ca Valcele reprezinta un "punct nevralgic" pe harta judetului, deoarece 70% din totalul cetatenilor comunei sunt rromi care nu au locuri de munca, iar pentru a putea trai acestia cersesc si fura. "Comportamentul lor ii exaspereaza pe ceilalti membri ai comunitatii locale si ma tem ca Valcele sa nu devina un nou caz Apata', a declarat primarul localitatii, Dumitru Marinescu.

Acesta s-a plans ca rromii din satul apartinator Araci au furat in aceasta toamna aproape toata recolta de pe camp, iar cei care au fost prinsi au rupt procesele verbale de contraventie in fata politistilor.

"Nimeni nu le poate face nimic pentru ca nu au bani sa plateasca amenzile', a spus primarul, adaugand ca valoarea amenzilor neincasate se cifreaza la aproape 2 milioane de lei.

Edilul sustine ca si el a fost amenintat de romi pentru ca a incercat sa faca ordine, iar in vara acestia s-au razbunat, incendiindu-i un hectar si jumatate de teren insamantat cu grau. In comuna Valcele, unde traiesc aproape 3.000 de romi, natalitatea este foarte mare, de aproape 150 de nou-nascuti pe an.

"Anul acesta, spre exemplu, la Valcele au inceput sapte clase I, iar grav este ca parintii ii trimit copiii la furat", a mai spus primarul. In urma cu cativa ani o organizatie nonguvernamentala a incercat sa-i ajute pe rromii din Valcele sa obtina venituri din cultivarea galbenelelor pentru uz medicinal, dar proiectul nu a avut sorti de izbanda.

Si regele Cioaba al rromilor a venit anul trecut in judetul Covasna pentru a incerca sa le dea o mana de ajutor, propunand crearea unui atelier de mobilier stradal la Sfantu Gheorghe, dar nici acesta nu s-a materializat deoarece nu s-a gasit piata de desfacere pentru produse.
Miercuri, 26 Septembrie 2007, ora 09:37
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Criza naste idei: inovatie covasneana pentru salvarea de vieti
Donatorii de sange din orice zona a judetului vor avea parte de transport gratuit si testare ...
Ce reproseaza Antal Arpad Guvernului din care face parte si UDMR
Faptul ca Romania a intrat in anul 2021 fara a avea un buget adoptat nu face cinste noului executiv, ...
Reducere de 1.500 de euro la pretul de pornire al licitatiei care vizeaza masina Primariei Barcani
Consiliul Local al comunei Barcani a hotarat in cea mai recenta sedinta sa mai scada din pretul de ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor