Placi comemorative pentru elevii-martir ai Revolutiei

   

Mai multe placi comemorative au fost dezvelite, joi, la intrarea in scolile din Timisoara in care au invatat sapte elevi, care si-au pierdut viata, pe 17 si 23 decembrie 1989 pentru ca au strigat "Jos Ceausescu!", "Libertate!" si "Fara violenta!" Actiunea comuna a Inspectoratului Scolar Timis, Asociatiile de revolutionari ALTAR si Memorialul Revolutiei si Mitropolia Banatului a inceput cu prima dezvelire de placa, la Colegiul Tehnic de Vest, care-l are ca erou-martir pe elevul Constantin Iosub (17 ani, ucis la Catedrala si ars la Crematoriul "Cenusa").

Alaturi de el, au mai cazut, secerati de gloante, Luminita Botoc (14 ani, ucisa pe Calea Lipovei, gasita in ianuarie 1990, in groapa comuna din Cimitirul Eroilor) si Gabriela Tako (10 ani, ucisa pe Bd. Republicii) de la Scoala Generala nr. 7, Eugen Nagy (17 ani, ucis pe Calea Girocului, ars la Crematoriul "Cenusa") si Ioan Varcus, (15 ani, ucis in Calea Girocului) de la fostul UMT, actualul Grup Scolar "Tudor Tanasescu". Pana in prezent, in Timisoara a existat o singura placa comemorativa, la Colegiul "C.D. Loga", in memoria fostului elev Silviu Iordan (17 ani) impuscat pe 23 decembrie 1989.

Un caz aparte il constituie eroul-martir Laura Andreea Negrutiu (10 ani), impuscata pe 23 decembrie 89 in locuinta, dar despre care nu s-a aflat la ce scoala a invatat. Desi fetita a fost identificata, Inspectoratul Scolar Timis nu a reusit sa identifice scoala de la care provenea, pentru a se putea monta o placuta comemorativa care s-o pastreze vie in memoria colectiva. "Nu am putut identifica scoala la care invata Laura Negrutiu si nici pe parintii ei nu i-am putut gasi", a spus prof. Dumitru Tomoni, inspector general scolar adjunct. In decembrie 1989 in Timisoara au murit 50 de copii cu varste cuprinse intre doi si 18 ani, trupurile multora dintre ei fiind arse, iar cenusa aruncata in canal.
Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 14:28
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
EXCLUSIV. Ipostaze jenante pentru Politia Romana! Oamenii legii, luati la palme si umiliti de un smecher! "Imi este teama sa mai ies in strada!"
Doi politisti au pus mana pe telefoane in loc sa scoata pistoalele si sa traga in timp ce erau ...
O noua premiera la Timisoara: Cel mai mare camin pentru studenti din Romania se construieste in capitala Banatului
In cadrul sedintei Guvernului Romaniei din 9 iulie 2020, a fost adoptata Hotararea pentru aprobarea ...
SOCANT! Un copil de 12 ani, martorul unei crime de o cruzime iesita din comun! L-au nenorocit in bataie si i-au dat foc!
Kevin Marian Dobre si Antonio Ricardo Carpaci, doi tineri din Resita, de 17, respectiv 16 ani, au ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor