Descoperire arheologică epocală despre Dumnezeu: Este cea mai veche dovadă de pe Pământ VIDEO

Vineri, 08 Decembrie 2023, ora 01:19
41549 citiri
Descoperire arheologică epocală despre Dumnezeu: Este cea mai veche dovadă de pe Pământ VIDEO
Tabliță cu numele ebraic al lui dumnezeu a fost descoperită în Israel FOTO: Live Science

Un grup de oamenii de știință condus de către Scott Stripling de la Asociația pentru cercetări biblice (ABR) din Statele Unite, susține că a făcut o descoperire arheologică epocală despre Dumnezeu. Experții spun că au găsit cea mai veche inscripție a numelui lui Dumnezeu din istorie, pe o ”tăbliță blestemată” de pe muntele Ebal din Cisiordania, veche de peste 3.000 de ani.

Arheologii afirmă că au descoperit literele ebraice yud, heh și vav – YHW – adică numele dat lui Dumnezeu de către israeliți, reprezentând pronunția biblică a numelui YHWH – cunoscută ca Tetragrammaton, potrivit Daily Mail.

Descoperirea reprezintă o tăbliță cât un timbru, o foaie de plumb pliată pe jumătate și gravata cu un blestem. Ea ar putea purta cea mai veche inscripție a numelui ebraic al lui Dumnezeu: Yahveh (YHWH) din istoria lumii.

Fenomenul din adâncuri ce lovește lumea: Substanța ascunsă de milioane de ani evadează dramatic VIDEO

Arheologii internaționali cred că mica foaie pliată de plumb găsită în Cisiordania a fost creată cu cel puțin 3.200 de ani în urmă și conține un text care îl cheamă pe Dumnezeu să blesteme pe oricine își încalcă cuvântul.

Echipa de arheologi și experți a tradus cele 48 de litere astfel: „Blestemat, blestemat, blestemat — blestemat de Yahweh”. Tableta a fost găsită pe muntele biblic Ebal, despre care se spune că se află în Țara Făgăduinței și ar putea prezenta o scriere mai veche decât orice inscripție ebraică cunoscută din Israelul antic.

Micul artefact a fost descoperit în timpul săpăturilor de pe Muntele Ebal, numit în Biblie ca parte a evadării israeliților din Egiptul antic.

Un colos necunoscut descoperit la 2.000 de metri adâncime: Este de două ori mai mare decât Burj Khalifa VIDEO FOTO

Scriptura spune că Moise urma să construiască un altar pe munte după ce i-a eliberat pe israeliți din sclavie, dar din cauza răzvrătirii sale, i s-a interzis să intre în Țara Făgăduinței.

Se spune că succesorul lui Moise, Iosua, ar fi construit altarul pe Ebal care a reînnoit Legământul - iar arheologul Adam Zertal l-a descoperit acum mai bine de 17 ani.

Scott Stripling, directorul Institutului de Studii Arheologice de la Seminarul Biblic din Texas, a spus: „Aceste tipuri de tăblițe de blestem sunt bine cunoscute în perioadele elenistică și romană, dar ceramica excavată a lui Zertal datează din Epoca Fierului I și Epoca Târzie a Bronzului, așadar e logic că tableta derivată dintr-una din aceste perioade anterioare. Chiar și așa, descoperirea noastră a unei inscripții din epoca târzie a bronzului m-a uimit”.

Un savant de la Stanford creează controverse. Liberul arbitru prezentat și în Biblie nu există: Sunteți de acord?

Inscripția este formată din 48 de litere în seturi de 14e, care apar în trei modele de formule, în care se citește integral: „Ești blestemat de zeu, blestemat”. Vei muri blestemat — blestemat. Blestemat de tine sunt de YHW — blestemat.

Cercetătorii au descoperit că termenul „arur”, care înseamnă „blestemat”, a apărut de 12 ori pe fiecare parte etichetat „Exterior” și „Exterior B” - șase pe fiecare parte. „Opt din cele 22 de litere din alfabetul canaanit/ebraic apar în inscripția „Inner B””, a scris echipa în studiul publicat în Heritage Science Journal.

„Toate literele reprezintă o varietate de forme și poziții, așa cum demonstrează tabelele și figurile relevante.” Blestemul, potrivit cercetătorilor, face ecoul Bibliei, din Geneză 9:6: „Dacă varsă cineva sângele omului, și sângele lui să fie vărsat de om, căci Dumnezeu a făcut pe om după chipul Lui”.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Statele Unite apreciază negocierile „constructive” dintre Israel și Hamas: „Aceste discuţii merg bine”
Statele Unite apreciază negocierile „constructive” dintre Israel și Hamas: „Aceste discuţii merg bine”
Există tot mai multe semne de progres în negocierile pentru încetarea focului în Fâşia Gaza şi schimbul de ostatici, a declarat joi directorul de comunicare al Consiliului Naţional de...
Continuă scandalul cu prezența Israelului la Eurovision. Titlul piesei, considerat un mesaj politic
Continuă scandalul cu prezența Israelului la Eurovision. Titlul piesei, considerat un mesaj politic
Participarea Israelului la Eurovision 2024 ar putea fi ameninţată. Se zvoneşte că statul evreu va fi descalificat, deoarece cântecul său a fost respins din cauza unui mesaj prea politic legat...
#Dumnezeu, #descoperire arheologica, #Dumnezeu Geneza, #Dumnezeu creator, #Dumnezeu exista, #Biblie Dumnezeu, #Israel, #nume ebraic , #stiri externe