În ce stadiu este proiectul româno-bulgar Fast Danube. „Dunărea trebuie să fie navigabilă pe tot parcursul anului”

Luni, 06 Iunie 2022, ora 17:08
2068 citiri
În ce stadiu este proiectul româno-bulgar Fast Danube. „Dunărea trebuie să fie navigabilă pe tot parcursul anului”
FOTO bta.bg

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis că a discutat luni, 6 iunie, cu reprezentanţii Guvernului Bulgariei despre proiectul Fast Danube, „un proiect vital pentru întreaga Uniune Europeană, în contextul conflictului din Ucraina”.

„Dunărea trebuie să fie navigabilă pe tot parcursul anului pentru a putea asigura fluxul necesar de mărfuri şi materii prime spre şi dinspre Uniunea Europeană. O mare parte din cerealele care provin din Ucraina pot fi transportate pe Dunăre, ceea ce face Proiectul Fast Danube cu atât mai important”, a mai spus el.

Am discutat astăzi cu reprezentanţii Guvernului Bulgariei despre proiectul Fast Danube, un proiect vital pentru întreaga Uniune Europeană, în contextul conflictului din Ucraina! Dunărea trebuie să fie navigabilă pe tot parcursul anului pentru a putea asigura fluxul necesar de mărfuri şi materii prime spre şi dinspre Uniunea Europeană. O mare parte din cerealele care provin din Ucraina pot fi transportate pe Dunăre, ceea ce face Proiectul Fast Danube cu atât mai important! Partea bulgară a transmis obiectivele specifice pentru Zonele "Natura 2000" care urmează să fie aprobate şi transmise Comisiei Europene. Procedura de mediu, care urmează să fie iniţiată, trebuie finalizată în următoarele 6 luni pentru a putea fi trimisă la Comisia Europeană aplicaţia de finanţare a lucrărilor”, a scris Sorin Grindeanu, luni pe Facebook.

Acesta a adăugat că, la ora actuală se înregistrează 2 luni de întârziere faţă de noul calendar stabilit de comun acord pentru anul 2022.

„Am atras atenţia că orice întârziere poate compromite finalizarea proiectului până la sfârşitul anului 2022, ceea ce va periclita obţinerea finanţării pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor şi va aduce costuri suplimentare suportate de partea română. Le-am transmis colegilor bulgari şi intenţia Comisiei Europene să organizeze o reuniune trilaterală împreună cu România şi Bulgaria, în cadrul Conferinţei "TEN-T days" care va avea loc, la sfârşitul lunii iunie, la Lyon, pe tema proiectului Fast Danube. Situaţia privind întreţinerea şenalului navigabil poate deveni critică şi din cauza scăderii nivelului Dunării pe sectorul Silistra - Somovit, unde partea bulgară trebuie să finalizeze lucrările de dragaj până la sfârşitul lunii iunie 2022”, a completat ministrul Transporturilor.

Țara care a decis să susțină România și Bulgaria la integrarea totală în Schengen. „Ne-am propus să ajungem la un consens”
Țara care a decis să susțină România și Bulgaria la integrarea totală în Schengen. „Ne-am propus să ajungem la un consens”
Ungaria, statul care va prelua președinția Consiliului UE la 1 iulie, a promis că va lucra pentru intrarea Bulgariei și României în Schengen. Intrarea celor două țări în spațiul de...
Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
Ce au câștigat și ce au pierdut Iohannis și România în urma candidaturii la șefia NATO: ”Tevatura a fost percepută ca fiind mai degrabă pe persoană fizică”
Retragerea candidaturii la șefia NATO a președintelui Klaus Iohannis nu vine ca o surpriză, însă analiștii punctează că șeful statului ar fi putut câștiga o șansă uriașă....
#Dunare, #Bulgaria, #Sorin Grindeanu , #stiri Sorin Grindeanu
Comentarii
  1. În ce condiții ar recurge Rusia la arma nucleară. Amenințările au generat două reacții opuse în Occident
  2. Aeroportul din Iași a trecut pragul de 1 milion de pasageri. În cât timp s-a realizat această performanță
  3. Cele 5 provocări dificile pe care le va avea de înfruntat Mark Rutte după ce va prelua șefia NATO
  4. Cum să scrii un profil pe aplicațiile de întâlniri. O greșeală mică face ca multe femei să rămână singure
  5. Mesajul șefului NATO după decizia României de a dona Ucrainei un sistem Patriot
  6. Incident revoltător la o grădiniță. O mamă reclamă că micuțul ei, diagnosticat cu sindromul Down, a fost marginalizat la serbarea de sfârșit de an
  7. Tragedii în serie în județul Timiș. Doi copii, de 13 și 15 ani, s-au înecat la scăldat în timp ce încercau să scape de caniculă
  8. SUA suspendă livrările de sisteme antiaeriene Patriot către toate țările, cu o singură excepție. Lovitură uriașă pentru Putin
  9. Copil de doar 10 ani dispărut în apele râului Siret. Băiatul plecase la scăldat și nu s-a mai întors acasă VIDEO
  10. Un candidat la Primăria orașului Sanremo a primit ajutor în campanie din țara noastră. Fiul lui locuiește aici și i-a dat un sfat: "Caută voturile românilor" VIDEO