O cercetare amplă efectuată de către oamenii de știință de la Universitatea Jichi de Medicină din Shimotsuke, Japonia, care a revizuit 15 studii ce au evaluat impactul duratei somnului asupra evenimentelor cardiovasculare, a descoperit că persoanele care dorm puțin sau mai mult decât normal prezintă un risc crescut de mortalitate prematură din cauza bolilor de inimă.
Studiul care a colectat date despre 6.928 de adulți, pe parcursul a 9 ani, a arătat că oamenii care dormeau 7-8 ore pe noapte au avut o rată mai scăzută de mortalitate prematură decât ceilalți, potrivit News Medical.
În general, oamenii din țările occidentale dorm aproximativ 6,8 ore pe noapte, spun statisticile. Acum un secol, această durată era de 8,3 ore. Privarea de somn devine din ce în ce mai răspândită în societățile moderne, la fel ca și incidența bolilor cardiace.
Analiza a dovedit că participanții care au dormit mai puțin de 5-6 ore pe noapte au avut un risc crescut de mortalitate prematură din cauza bolilor de inimă sau de dezvoltare ale acestora.
Risc major de demență, depresie și anxietate: Oamenii cei mai vulnerabili care sunt loviți din plin
Acest risc ridicat a fost de aproximativ 48% pentru cei care au dormit puțin, sub 5-6 ore și cu 38% pentru persoanele care au avut mai mult de 8-9 ore de somn.
În ceea ce privește relația dintre accident vascular cerebral și durata somnului, s-a constatat că cei care dorm puțin (sub 5-6 ore) au un risc crescut de accident vascular cerebral cu 15%. În medie, persoanele care dormeau mai mult de 8-9 ore au prezentat un risc crescut de accident vascular cerebral de 65%.
Fenomen neobișnuit în plină zi: Explozie uriașă în atmosferă de 1.800 de tone TNT VIDEO
Un alt studiu a arătat că există o legătură între durata somnului și hipertensiunea arterială. Astfel, s-a constatat că un procent mai mare de subiecți mai tineri, care au dormit mai puțin de 7 ore pe noapte au fost diagnosticați cu hipertensiune arterială, în perioada de urmărire de 8-10 ani.