O simplă durere de spate poate fi un simptom de cancer. Primele semne care îți arată că trebuie să mergi urgent la medic

Vineri, 19 August 2022, ora 03:40
15846 citiri
O simplă durere de spate poate fi un simptom de cancer. Primele semne care îți arată că trebuie să mergi urgent la medic
Poziția incorectă la birou poate genera dureri de spate FOTO: pixabay.com

Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic sau pierd zile de muncă. Chiar și copiii de vârstă școlară pot avea dureri de spate. Specialiștii spun însă că nu trebuie neglijate deoarece astfel de simptome pot fi semnele unui cancer.

Durerea de spate poate varia în intensitate de la o durere surdă, constantă la o durere bruscă, ascuțită sau fulgerătoare, scrie Institutul Național de Tulburări Neurologice și AVC din SUA. Poate începe brusc ca urmare a unui accident sau prin ridicarea a ceva greu sau se poate dezvolta în timp pe măsură ce îmbătrânim.

Tumorile ovariene canceroase pot provoca dureri de spate

Specialiștii spun însă că astfel de dureri pot fi semnele unui cancer. Tumorile ovariene canceroase pot provoca dureri de spate.

Ce ar trebui să ne îngrijoreze referitor la depistarea cancerului ovarian? Potrivit Medical News Today, alături de durerea de spate, simptomele care ar trebui să ne îngrijoreze în legătură cu un eventual cancer ovarian se referă la:

  • durere abdominală

  • dureri pelvine

  • simptome gastrointestinale, cum ar fi gaze, constipație și balonare

  • o senzație rapidă de sațietate când mănânci

  • dificultăți de mâncare

  • nevoia frecventă de a urina

  • modificări ale ciclului menstrual

  • umflarea stomacului împreună cu pierderea în greutate

Când aceste simptome apar ca urmare a unor tumori ovariene canceroase, ele sunt de obicei persistente. Dacă o persoană prezintă de obicei oricare dintre aceste simptome, simptomele pot deveni mai severe sau mai frecvente atunci când apare o tumoare canceroasă.

Cum se manifestă durerile de spate

Durerea de spate poate varia în intensitate de la o durere surdă, constantă la o durere bruscă, ascuțită sau fulgerătoare. Poate începe brusc ca urmare a unui accident sau prin ridicarea a ceva greu sau se poate dezvolta în timp pe măsură ce îmbătrânim. Făcând prea puțin exercițiu, urmat de un antrenament intens, poate provoca, de asemenea, dureri de spate.

Există două tipuri de dureri de spate:

Durerea de spate acută sau de scurtă durată durează de la câteva zile la câteva săptămâni. Majoritatea durerilor de spate sunt acute. Tinde să se rezolve de la sine în câteva zile cu autoîngrijire și nu există nicio pierdere reziduală a funcției. În unele cazuri, sunt necesare câteva luni pentru ca simptomele să dispară.

Durerea cronică de spate este definită ca durere care continuă timp de 12 săptămâni sau mai mult, chiar și după ce o leziune inițială sau cauza de bază a durerii acute de spate a fost tratată. Aproximativ 20% dintre persoanele afectate de dureri lombare acute dezvoltă dureri lombare cronice cu simptome persistente la un an.

Chiar dacă durerea persistă, nu înseamnă întotdeauna că există o cauză subiacentă gravă din punct de vedere medical sau care poate fi ușor identificată și tratată. În unele cazuri, tratamentul ameliorează cu succes durerea lombară cronică, dar în alte cazuri durerea continuă în ciuda tratamentului medical și chirurgical.

Ce poate provoca dureri lombare?

Cele mai multe dureri acute de spate sunt de natură mecanică, ceea ce înseamnă că există o întrerupere a modului în care componentele spatelui (coloana vertebrală, mușchi, discurile intervertebrale și nervi) se potrivesc și se mișcă. Câteva exemple de cauze mecanice ale durerii de spate includ:

Congenital:

Nereguli ale scheletului, cum ar fi scolioza (o curbură a coloanei vertebrale), lordoza (un arc anormal exagerat în partea inferioară a spatelui), cifoza (arcada excesivă spre exterior a coloanei vertebrale) și alte anomalii congenitale ale coloanei vertebrale.

Spina bifida care implică dezvoltarea incompletă a măduvei spinării și/sau a învelișului său protector și poate provoca probleme care implică malformații ale vertebrelor și senzații anormale și chiar paralizie.

Leziuni

Entorse (ligamente supraîntinse sau rupte), încordări (rupturi ale tendoanelor sau mușchilor) și spasme (contracția bruscă a unui mușchi sau a unui grup de mușchi)

Leziuni traumatice, cum ar fi cauzate de practicarea unui sport, accidente de mașină sau o cădere care poate răni tendoanele, ligamentele sau mușchii provocând durere, precum și comprimarea coloanei vertebrale și provocarea rupturii sau herniei discurilor.

Probleme degenerative

Degenerarea discului intervertebral care apare atunci când discurile de obicei cauciucate se uzează ca un proces normal de îmbătrânire și își pierd capacitatea de amortizare.

Spondiloza este degenerarea generală a coloanei vertebrale asociată cu uzura normală care apare în articulațiile, discurile și oasele coloanei vertebrale pe măsură ce oamenii îmbătrânesc.

Artrita sau alte boli inflamatorii la nivelul coloanei vertebrale, inclusiv osteoartrita și artrita reumatoidă, precum și spondilita, o inflamație a vertebrelor.

Probleme ale nervilor și ale măduvei spinării

Compresia nervului spinal, inflamație și/sau leziune

Sciatică (numită și radiculopatie), cauzată de ceva care apasă pe nervul sciatic care călătorește prin fese și se extinde pe spatele piciorului. Persoanele cu sciatică pot simți dureri de spate ca de șoc sau arsură, combinate cu dureri la nivelul feselor și în josul unui picior.

Stenoza spinării, îngustarea coloanei vertebrale care exercită presiune asupra măduvei spinării și a nervilor

Spondilolisteza, care se întâmplă atunci când o vertebră a coloanei vertebrale inferioare alunecă din loc, ciupind nervii care ies din coloana vertebrală.

Hernia sau ruperea discurilor pot apărea atunci când discurile intervertebrale devin comprimate și bombate în exterior

Infecții care implică vertebrele, o afecțiune numită osteomielita; discurile intervertebrale, numite discită; sau articulațiile sacroiliace care leagă coloana inferioară de pelvis, numite sacroiliită

Sindromul cauda equina apare atunci când un disc rupt se împinge în canalul spinal și apasă pe mănunchiul de rădăcini nervoase lombare și sacrale. Dacă acest sindrom este lăsat netratat, pot apărea leziuni neurologice permanente.

Osteoporoza (o scădere progresivă a densității și rezistenței osoase care poate duce la fracturi dureroase ale vertebrelor)

Surse non-coloana vertebrală

Pietrele la rinichi pot provoca dureri ascuțite în partea inferioară a spatelui, de obicei pe o parte

Endometrioza (acumularea de țesut uterin în locuri din afara uterului)

Fibromialgie (un sindrom de durere cronică care implică dureri musculare larg răspândite și oboseală)

Tumori care presează sau distrug coloana vertebrală osoasă sau măduva spinării și nervii sau în afara coloanei vertebrale în altă parte a spatelui

Sarcina (simptomele spatelui dispar aproape întotdeauna complet după naștere).

Sunt însă și dureri de spate care pot duce la paralizie. Într-un interviu acordat recent Ziare.com, neurochirurgul Horațiu Ioani spunea că deși dă dureri cumplite, sunt mulți care ignoră hernia de disc cervicală, iar atunci când se agravează, pacientul nu mai poate merge singur și poate ajunge la paralizie.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#durere spate cancer, #Cancer ovarian, #dureri de spate acute , #sanatate