Cum poți ajunge de la o simplă durere de spate în scaunul cu rotile. Neurochirurg: ”Poate să ducă la paralizie”

Joi, 28 Iulie 2022, ora 06:11
6250 citiri
Cum poți ajunge de la o simplă durere de spate în scaunul cu rotile. Neurochirurg: ”Poate să ducă la paralizie”
Pacient în scaun cu rotile FOTO: Pixabay.com

Când vorbim despre dureri de spate, sau probleme ale coloanei ne gândim fie la persoane foarte în vârstă fie la accidente în urma cărora oamenii rămân paralizați. Dar această generalizare este greșită pentru că sunt multe persoane cu afecțiuni ale coloanei chiar înainte să împlinească 40 de ani.

Fie că vorbim despre hernie de disc sau de stenoze, acestea se întâlnesc atât la persoanele tinere cât și cele vârstnice. Sunt însă afecțiuni ale coloanei vertebrale pe care le ignorăm, ne pot pune mari probleme de sănătate.

Medicul Neurochirurg Horațiu Ioani a explicat într-un interviu pentru Ziare.com ce se întâmplă cu coloana vertebrală atunci când apar durerile.

Cum putem paraliza dacă ne încăpățânăm să ignorăm hernia de disc cervicală

Deși sunt dureri cumplite sunt pacienți care ignoră simptomele până devin foarte grave. Este vorba despre hernia cervicală, o afecțiune perfect tratabilă dar care poate pune probleme mari celor care o ignoră.

”O hernie de disc în regiunea cervicală care la început poate să dea numai niște dureri locale, dacă o ignorăm și continuăm să facem aceleași activități care au dus la apariția acestei hernii cum ar fi statul prelungit la birou, ori efort fizic intens, dacă ignorăm toate semnalele corpului și noi persistăm în activitățile nocive, da, o hernie de disc cervicală poate să ducă la o paralizie. Dar sunt situații foarte rare. De obicei, când cineva are dureri mari și simte amorțeli în mână sau în picioare se cam oprește din ceea ce face. E un stimul destul de puternic pentru a schimba stilul de viață”, a explicat doctorul Horațiu Ioani.

Și cu toate acestea, intervențiile chirurgicale din prezent pot rezolva și această problemă.

”Sunt situații în care chiar și un pacient cu un deficit sever se poate recupera. Nu este o regulă generală. Este o idee extrem de proastă să aștepți până în ultima clipă”.

Uzura coloanei începe de la 20 de ani

Medicul a mai spus că problemele ”de spate” generate de afecțiuni ale coloane nu sunt neapărat specifice persoanelor în vârstă. uzura acesteia începe, de fapt, de la 20 de ani.

”Cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei sunt afecțiunile degenerative, adică îmbătrânirea și uzura coloanei. Pe lângă acestea mai sunt traumatismele, tumorile dar 99% sunt cele degenerative. Iar acestea se gândesc și la persoanele de peste 70 de ani dar, în ultimii ani au început să apară și la tineri.

Procesul de degenerare, de uzură a coloanei începe, de fapt, de pe la vârsta de 20 de ani. Astfel, când vine un pacient în vârstă de 40 de ani la consultație și spune că el este tânăr, îi spun că are cel puțin 20 de ani de uzură a coloanei. Iar la toate acestea contribuie pozițiile pe scaun, viața aceasta sedentară de birou, statul prea mult în mașină, situații de genul acesta.

Dintre bolile degenerative, cea mai reprezentativă este hernia de disc de care a auzit toată lumea. Dar pe lângă hernia de disc avem tot felul de stenoze care înseamnă practic îngustări ale canalelor pe unde trec nervii, iar aceste îngustări pe fondul uzurii coloanei pot să apară din diferite motive: afectări ale articulațiilor, ligamentelor, etc. Atât herniile cât și aceste stenoze dau tot felul de simptome de care oamenii se plâng. Dureri de spate care merg până în fesă, pe picior, dureri de coloană cervicală care merg pe mâini, dureri de spate în partea din mijloc”, a explicat medicul neurochirurg.

Când durerea de spate ”cruntă ” este de fapt o durere de mușchi

”Pe lângă toate acestea, o sursă importată a durerii sunt mușchii”, a mai precizat medicul.

”Adică în clipa în care ai aceste modificări degenerative hernii de disc sau stenoze, musculatura spatelui se contractă foarte tare ca să corecteze anumite poziții al vertebrelor cu scopul de a reduce presiunea pe nervi.

Si atunci, în această contractură a spatelui, ca să corecteze pozițiile vicioase, mușchii încep să doară și asta duce în sine la niște dureri foarte foarte puternice. Sunt mulți pacienți care vin și spun că are dureri de coloană însă ei de fapt au niște dureri musculare. Cauza este într-adevăr o afecțiune a coloanei pe care mușchii încearcă să o corecteze dar ceea ce doare de fapt este mușchiul”, a explicat neurochirurgul.

Când este nevoie de o operație la coloană

Când oamenii aud de hernie de disc, automat se gândesc la operație. Însă nu întotdeauna este recomandată intervenția medicală. Sunt cazuri în care tratamentul constă în kinetoterapie și antiinflamatoare.

”Pacienții vin la medic pentru că au dureri. Împreună cu durerile, la anumiți pacienți descoperim că au și anumite deficite. Adică o mână sau un picior nu îi ascultă la fel cum îi ascultă mâna sau piciorul celălalt.

În acel moment, noi, medicii discutăm cu el pentru a vedea ce alte simptome asociate mai are și în principiu avem nevoie de un RMN (Rezonanță magnetică nucleară) ca să vedem exact, pe segmentul afectat unde sunt problemele. Adică unde sunt herniile de disc, unde sunt stenozele și cum se corelează ele cu simptomele pacientului.

O chestie importantă de menționat este că strict prezența unei hernii de disc nu este o indicație pentru operație. Se poate recomanda kinetoterapie.

Un pacient poate să aibă mai multe hernii de disc dar nu toate sunt simptomatice”, a mai explicat medicul.

După o operație la coloană pacientul se ridică din pat după câteva ore

Potrivit expertului, ”tratamentul implică niște etape”.

”Într-o primă etapă se dă tratament medicamentos cu antiinflamatoare nesteroidiene, calmante ale durerii, se recomandă pacientului să nu facă efort fizic. Apoi se asociază, în măsura în care se poate, kinetoterapia care ajută la tonifierea mușchilor și grăbește procesul de vindecare în momentul în care simptomele au început să se amelioreze.

Dacă simptomele persistă se pot face niște proceduri minim invazive cum ar fi infiltrații ghidate prin care se injectează un antiinflamator fix pe traiectul rădăcinii care este cea mai afectată și astfel se reduce inflamația din zona respectivă.

Și dacă nici acest lucru nu merge sau simptomele se ameliorează o perioadă apoi repar înseamnă că este o compresiune severă pe nervul respectiv, iar atunci discutăm despre o intervenție chirurgicală.

Acum, intervenția chirurgicală nu mai este la fel ca acum câțiva ani. Pacienții mei, ca câteva ore după operație se ridică din pat, iar la mai puțin de 24 de ore pot să plece acasă. După această operație nu se stă la pat, nu este nevoie de îngrijire, însoțire, iar kinetoterapia pot să înceapă la 12 ore după procedură.

Incizia este mică, de aproximativ 2 cm”, a mai spus neurochirurgul.

Dr. Horațiu Ioani a mai precizat însă că problemele de spate pot apărea însă și în contextul altor boli cum sunt cele reumatologice însă pacientul, în acest caz este îndrumat către un reumatolog.

De ce scad oamenii în înălțime?

Medicul a explicat și de ce, odată cu înaintarea în vârstă, oamenii devin mai mici.

”Oamenii scad în înălțime, după o anumită vârstă, pentru că discurile dintre vertebre se deshidratează și se micșorează. Aceasta situație este cumva normală. Însă, în alte situații patologice, în contextul unor boli, poate să fie vorba despre tasări ale unor vertebre, iar atunci scăderea este mai accentuată”, a spus specialistul.

Neurochirurgul a mai explicat, referitor la afecțiunile coloanei că ”sunt afecțiuni care nu dor, au potențial să devină foarte grave”.

”Afecțiunile coloanei nu ne pun viața în pericol, ne pune în pericol funcționalitatea. Sunt aceste modificări degenerative pe care le dobândim pe parcursul anilor de stat la birou sau în urma eforturilor excesive. La anumite vârste sunt tolerate pentru că musculatura este mai fermă dar pe măsură ce înaintăm în vârstă mușchii nu mai țin pasul cu toate activitățile și atunci începe o cascadă foarte rapidă de evenimente”, potrivit specialistului în neurochirurgie.

Obezitatea este ca și cum ai sta la birou și ai lucra în construcții în același timp

Putem preveni o parte din afecțiunile coloanei și durerile de spate dacă facem câteva gesturi simple și la îndemâna oricui.

”Ca și recomandări generale, pentru cei care stau la birou - să facă la fel ca la școală: 50 de minute stat la birou, 10 minute de plimbare. Pentru cei care conduc, după 2 ore de condus, să facă 10-15 minute pauză, pentru cei care se știu cu probleme, pauzele de condus trebuie să fie la o oră. Când stai la birou, monitorul este ideal să fie la nivelul ochilor.

La fel și în cazul celor care fac efort fizic intens trebuie să aibă perioade de odihnă”, a precizat medicul.

Neurochirurgul atrage atenția asupra unor factori care au un rol principal în afecțiunile coloanei.

”Obezitatea este una dintre cauzele problemelor de coloană vertebrală. Pentru că excesul de greutate pune presiune pe vertebre. Aici este o combinație, este ca și cum ai lucra și în construcții și la birou, în același timp. Apoi este fumatul care grăbește degenerarea discurilor vertebrale”, a mai spus medicul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Obezitatea, motiv tot mai mare de îngrijorare. „Riscă să devină una dintre cele mai critice probleme de sănătate publică”
Obezitatea, motiv tot mai mare de îngrijorare. „Riscă să devină una dintre cele mai critice probleme de sănătate publică”
Obezitatea a devenit în ultimii ani un motiv tot mai mare de îngrijorare pentru specialiştii în sănătate, şi nu numai, din întreaga lume, care o cataloghează drept o problemă critică de...
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Experții trag un semnal de alarmă legat de efectele pe care consumul zilnic de băuturi carbogazoase le are asupra organismului uman pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Acestea pot...
#dureri spate cauze, #afectiuni coloana, #hernie cervicala, #hernie disc vertebre, #paralizie, #obezitate, #horatiu ioani , #sanatate