Lotul din drumul expres Craiova-Pitești aflat foarte aproape de inaugurare. Când vom circula neîntrerupt pe cei 121 de kilometri

Duminica, 26 Martie 2023, ora 09:12
11794 citiri
Lotul din drumul expres Craiova-Pitești aflat foarte aproape de inaugurare. Când vom circula neîntrerupt pe cei 121 de kilometri
Unul dintre nodurile rutiere construite pe tronsonul 3 al DEx 12 FOTO Facebook/ Irinel Scrioșteanu

O inspecție pe șantierul drumului expres DEx 12 Craiova-Pitești arată un progres însemnat al lucrărilor.

Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, susține că lotul 3 din șoseaua cu profil de autostradă va fi inaugurat în 2023, înainte de termenul contractual care prevede finalizarea în 2024.

Oficialul a prezentat o situație a lucrărilor pe lotul de 31,7 kilometri, dintre Slatina și Colonești, ajunse acum la stadiul de 70% progres fizic:

 • Au fost finalizate lucrările de execuție pentru 31/32 structuri (poduri și pasaje);
 • Se execută lucrări de racordare a structurilor cu terasamentul și calea de rulare;
 • Se execută lucrări de umpluturi necesare terasamentelor, lucrări realizate în proporție de 85%;
 • Se execută lucrări de săpături pentru terasamente, lucrări realizate în proporție de 90% și continuă acestea pe ultimul sector de la km 58;
 • Continuă execuția lucrărilor de realizare a șanțurilor, rigolelor și elementelor de colectare și evacuare a apelor pluviale;
 • Au fost realizați 20/30 km din umplutura de balast la cota superioară;
 • Sunt în curs de finalizare spațiile de servicii, lucrări realizate în proporție de 95%, lucrându-se acum la ultimele finisaje;
 • Au fost finalizate lucrările de relocare a utilităților;
 • Se execută lucrări la sistemul ITS și la iluminatul public de pe traseul drumului expres.

Scrioșteanu susține că lotul inspectat va fi dat în folosință în 2023, înainte de termenul contractual - care prevede finalizarea șantierului în 2024.

Pe de altă parte, există o problemă în traseu care n-a fost lămurită de oficialul de la Transporturi. Întreaga lungime de 31,7 kilometri a lotului ar putea fi dată în folosință doar dacă s-ar amenaja o bretea pentru descărcarea temporară a traficului la Colonești, acolo unde s-ar face din nou legătura cu DN65. Imaginile postate de Scrioșteanu nu arată un astfel de șantier în teren.

În aceste condiții, ieșirea temporară din DEx s-ar putea realiza prin singurul nod rutier deja construit, cel de la Negreni. Astfel, într-un scenariu pesimist, la final de 2023 s-ar putea deschide traficul doar de la Valea Mare (Slatina Est) la Negreni (circa 16 km), iar restul de circa 15 km până la Colonești ar rămâne necirculabili până când și Tronsonul 4 va fi gata de inaugurare.

Lotul 4 al DEx12, având 31,88 de kilometri între Colonești și capătul Pitești, este construit de asocierea SA&PE Construct SRL - Spedition UMB SRL - Tehnostrade SRL, aceeași care lucrează și pe lotul 3. Acolo, stadiul lucrărilor, potrivit monitorizării independente a Asociației Pro Infrastructură, era de 15,5% la data de 1 martie 2023.

Termenul contractual de finalizare pe lotul 4 este 2024. Există voci care cred că va fi terminat la diferență de câteva luni de lotul 3, motiv pentru care este posibil ca autoritățile și constructorul UMB să cadă de acord să nu mai realizeze un nod temporar la Colonești.

Lungimea totală a drumului expres Craiova - Pitești este de 121 de kilometri. Până acum, singurul dintre cele patru loturi date în folosință este lotul 2, dintre Robănești (Dolj) și Slatina (Olt), în lungime de 39,85 de kilometri.

Marile probleme sunt pe lotul 1, între Craiova și Robănești, cu o lungime de 17,7 km. Acolo, contractul cu antreprenorul italian Tirrena Scavi SpA a fost reziliat în decembrie 2022, când proiectul ajunsese la un stadiu fizic de 57,06%.

"Pe 25 martie 2023 a fost postat în SEAP anunțul pentru atribuirea contractului de finalizare a lucrărilor pentru Tronsonul 1 al DX Craiova-Pitesti, cu o lungime de 17,7 km.

Data limită pentru depunerea ofertelor este 04.05.2023.

Valoarea estimată a contractului este de 544,13 milioane de lei (fără TVA).

Lucrările rămase de executat trebuie finalizate în maximum 18 luni", mai spune Irinel Scrioșteanu.

Dacă noul constructor care urmează să fie desemnat va reuși, într-un scenariu optimist, să intre în șantier în toamna anului 2023, tronsonul (laolaltă cu toți cei 121,18 kilometri ai DEx 12) ar putea fi dat gata spre sfârșitul anului 2024, începutul lui 2025.

Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
Producția primei mașini electrice concepute în China și fabricate în Europa a început deja. Leapmotor T03 va intra la producție în masă în luna septembrie și va fi disponibilă și în...
De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
Mai multe țări din Europa de Est au fost afectate vineri, 21 iunie, de o pană de curent importantă, din cauza temperaturilor ridicate. Este vorba despre Muntenegru, Bosnia și cea mai mare...
#dx 12, #drum expres Craiova Pitesti, #santier autostrada , #infrastructura
 1. Aerul condiționat arde la buzunare. Cu cât crește factura la energie în zilele caniculare
 2. Cum arată prima mașină electrică "chinezească" produsă în Europa. Va concura puternic Dacia Spring VIDEO
 3. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
 4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
 5. Super-afacere pe criză: profit-record făcut de un cunoscut lanț de covrigării
 6. Samsung Galaxy Buds 3. Totul despre design-ul controversat al căștilor și data de lansare
 7. TikTok lansează Whee: O nouă aplicație de social media pentru partajarea fotografiilor
 8. Îmbunătățirea semnificativă pe care Samsung vrea să o aducă la noul Galaxy S25 Ultra
 9. Samsung lansează Galaxy Book4 Edge, primul laptop Copilot+. Ce știe să facă
 10. MediaTek dezvoltă un cip pentru PC-uri cu Windows: O nouă provocare pentru Qualcomm, Intel și AMD