Business Focus: Quarterly Report 5 - transmisie online

Ce ascunde lupta Ecaterinei Andronescu pentru directorii de scoala

Duminica, 18 Septembrie 2016, ora 17:33
19886 citiri
Ce ascunde lupta Ecaterinei Andronescu pentru directorii de scoala

De ce vrea PSD sa blocheze reforma actualului ministru al Educatiei, Mircea Dumitru? Pentru ca schimbarea directorilor de scoala ar insemna eliberarea Educatiei de cancerul politicii social-democrate.

De un sfert de secol, Educatia din Romania a ramas tributara sistemului comunist. Oricine a fost la putere, oricine a fost ministru, in profunzimile ei, scoala nu s-a schimbat, pentru ca directorii si inspectorii nu s-au schimbat niciodata.

Intotdeauna, aceste doua pozitii extrem de importante pentru sanatatea institutionala au fost politizate.

Pentru a conduce o scoala in Romania trebuie sa fii un dascal bun, dar trebuie sa ai si sustinere politica, altfel nu merge.

Din pacate, directorii de scoala si de liceu, alaturi de inspectori, creeaza sistemul de educatie si nu invers - rezultatele din procesul de invatamant sa-i legitimeze pe ei.

De ce s-a ajuns aici? Raspunsul e acelasi pe care-l auzim mereu: nu sunt bani.

Iar pentru ca Educatia sa nu se prabuseasca definitiv, atunci directorii si inspectorii au perpetuat inca un sfert de secol piata meditatiilor si pe cea realizarii unui flux financiar paralel, venit de la parinti catre scoala prin celebrul fond al clasei si sponsorizari.

Dar cei doi vectori au imbolnavit sistemul de educatie, au creat o imensa polarizare si au adus stagnarea, iar mai apoi regresul calitatii invatamantului public.

Astazi, in Romania, din cauza politicii promovate de doamna Ecaterina Andronescu, actual senator PSD, fost ministru in mai multe randuri, familiile cu venituri reduse nu au acces la educatie.

Rata abandonului scolar este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeana. Suntem pe locul 26 din 28 de state. 18% dintre elevii care au absolvit gimnaziul (opt clase) in anul 2014 nu au avut nicio intentie de a-si continua studiile, conform unui studiu pe aceasta tema.

La aceasta inegalitate sociala trebuie adaugata inadecvarea sistemului de educatie romanesc la piata muncii.

1 din 4 tineri cu varsta de pana la 24 de ani nu are un loc de munca. Media Uniunii Europene este mai mica, 22%. Cu alte cuvinte, un sfert dintre cei care termina sistemul de educatie romanesc devin someri.

De altfel, e puternic ancorat in constiinta publica faptul ca, in Romania, o diploma nu valoreaza nimic. De ce? Pentru ca acesta e rezultatul inadecvarii sistemului de educatie la realitate.

Propaganda politica, meditatiile si fondul clasei au creat inegalitate si ineficienta. Dar doamna Ecaterina Andronescu este o aparatoare a sistemului feudal din scoala romaneasca, pentru ca altfel PSD si-ar pierde mult din influenta locala.

Daca ierarhia director-profesor-parinte, una construita pe frica, s-ar prabusi, imediat s-ar pierde si un numar important de voturi venit pe relatia descrisa mai sus.

Parintii nu trebuie sa fie liberi, nu trebuie sa aiba pozitie de negociere in raport cu profesorii si directorii. Ei trebuie doar sa plateasca pentru a obtine bunavointa autoritatii scolare in raport cu propriul copil.

Si astazi sunt parinti care accepta sa-si trimita copiii la meditatii cu profesorii de la scoala doar pentru ca acestia din urma sa nu le dea note slabe la materiile respective. Ce coruptie mai mare poate exista in sistemul de educatie? Ce incompatibilitate mai mare?

Pentru unii profesori, banii castigati in urma meditatiilor ii ajuta sa ramana in sistemul de invatamant, altfel n-ar rezista, dar nu e normal ca o anomalie sa devina regula si sa prabuseasca o profesie atat de nobila, ba mai mult, sa fie folosita ca arma politica, doar pentru faptul ca nu sunt suficienti bani pentru salarii.

Cred ca ceea ce face astazi doamna Ecaterina Andronescu e o actiune toxica impotriva parintilor si copiilor din tara, incercand inca o data sa blocheze eliberarea scolilor din lanturile politicii de partid.

Pana nu vom avea o ierarhie a institutiilor de invatamant bazata pe adecvare la piata muncii si performanta tuturor elevilor, pana nu vom avea profesori platiti in functie de rezultatele clasei si ale scolii, nu numai ale elitei scolare (ma refer la olimpici), pana atunci nu putem vorbi de calitate in actul educational.

Mărturisirea lui Marcel Ciolacu: ”Nu mi-e ruşine să spun, am profesor de engleză și economie”
Mărturisirea lui Marcel Ciolacu: ”Nu mi-e ruşine să spun, am profesor de engleză și economie”
Marcel Ciolacu a recunoscut că, chiar și acum, deși este prim-ministru și candidat la Președinția României, are profesor de limba engleză și profesor de economie. Premierul a făcut...
Ciucă vrea pentru PNL și președinția, și guvernul. Mesajul care pune sub semnul întrebării colaborarea cu PSD
Ciucă vrea pentru PNL și președinția, și guvernul. Mesajul care pune sub semnul întrebării colaborarea cu PSD
Liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că PNL dorește să dețină, după alegerile parlamentare și prezidențiale din anul 2024, atât postul de președinte al României, cât și postul de...
#Ecaterina Andronescu directori scoala , #educatie
  1. Mărturisirea lui Marcel Ciolacu: ”Nu mi-e ruşine să spun, am profesor de engleză și economie”
  2. Ciucă vrea pentru PNL și președinția, și guvernul. Mesajul care pune sub semnul întrebării colaborarea cu PSD
  3. Kelemen Hunor acuză lipsa de reacție în cazul dronelor rusești de pe teritoriul României: ”Când ai război lângă tine, se rezolvă în câteva zile”
  4. Jens Stoltenberg l-a decorat pe Mircea Geoană: ”Cea mai înaltă distincție a NATO se acordă doar celor care își fac datoria peste așteptări” VIDEO
  5. „Atac cu talpa” la Guvern. Liderul de partid care acuză lipsa de stabilitate politică. „E haos ce fac ei de un an şi jumătate"
  6. Mircea Geoană a dedicat medalia primită de la NATO tinerilor din România: ”Sunt mândru de voi” VIDEO
  7. PNL vrea să modifice legea pensiilor în Parlament și critică PSD pentru că „a înghețat” pensiile minerilor, siderurgiștilor și ceferiștilor
  8. Nicolae Ciucă i-a cerut ministrului Finanțelor, Marcel Boloș, să includă militarii printre beneficiarii pensiilor neimpozabile SURSE
  9. Mircea Geoană spune ce trebuie să prevadă legislația împotriva dronelor rusești: ”În România mai e puțin de muncă”
  10. Cine sunt candidații care se luptă pentru votul din Diaspora. Electoratul ce poate face diferența într-o competiție strânsă pentru Cotroceni