Opinii: Incepe Bac-ul. Pe stil nou

Duminica, 14 Februarie 2010, ora 11:27
3829 citiri
Opinii: Incepe Bac-ul. Pe stil nou

Foarte rar mi s-a intamplat sa fiu de acord cu politicile Ministerului Educatiei, dar si mai rar cu initiativele dnei ministru Ecaterina Andronescu.

Dupa cate critici a primit o apreciere intarziata prinde bine!

Noua structura si organizare a Bac-ului, intrata in vigoare anul acesta, prin OUG 97/2009, este mai buna, din urmatoarele motive:

1. Ii degreveaza pe elevi de sarcina de a sustine 6-7 probe in 10 zile. Ceea ce era enorm. Acum vor sustine trei probe de evaluarea competentelor:

* lingvistice de comunicare orala in limba romana (15-19 februarie)

* digitale - de utilizare a calculatorului (19-29 aprilie)

* lingvistice intr-o limba moderna (31 mai-4 iunie)

Plus alte trei probe scrise la vara, in iunie-iulie, dar fara examenul la sport, care a starnit atatea controverse.

Fiind rarefiate, probele de competente pot fi mai bine pregatite, fara stres si buimaceala inerenta probelor care se succed zilnic.

2. Nu au o miza foarte mare. La aceste probe de competente nu se pun note, nici admis/respins, ci se stabilesc doar "niveluri" de competente lingvistice in comunicarea orala in limba romana, in comunicarea intr-o limba moderna, respectiv in utilizarea computerului. Adica rezultatele acestor examinari nu te pot impiedica sa participi la Bac-ul propriu-zis din iunie-iulie, (doar in cazuri extreme, cand nu deschizi gura deloc!), nu contribuie la media generala, care la randul ei este criteriu de intrare la multe facultati.

3. Se aliniaza curentului european din care s-au inspirat, iar rezultatele sunt recunoscute in Uniunea Europeana. De asemenea, pentru cine poseda deja anumite certificate europene de recunoasterea competentelor, acestea pot fi echivalate si posesorii lor pot sa nu mai sustina anumite probe.

Luni se sustine prima proba, aceea de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana.

Ce nu este totusi in regula este faptul ca examinarea se sustine cu profesorii de la clasa si nu este de asteptat ca acestia sa fie chiar un exemplu de obiectivitate.

Fac totusi un apel la colegii mei sa noteze elevii cat mai aproape de nivelul real pe care acestia l-au atins. Le fac un serviciu lor, dar si sistemului, trebuie sa aflam odata si odata unde ne aflam, pentru a lua masuri de remediere.

O rugaminte si pentru colegii mei ziaristi. (Ma acceptati drept coleg?)

Fiind prima proba organizata in acest fel se vor produce, fara doar si poate, sincope, caderi de Internet, intarzieri sau absente ale elevilor. Nu este nicio tragedie, examenul nu are o miza formala importanta. Nu este cazul sa facem din asta un eveniment cu reverberatii nationale.

Examenul se poate intrerupe o perioada de timp, elevii pot fi reprogramati mai tarziu sau in zilele urmatoare. Atmosfera de tensiune, de promovare in prime time, influenteaza negativ si pe elevi si pe profesori.

Problema dificila, adevarata proba de foc va fi la vara, la probele scrise.

In anii trecuti ne-am lovit de situatii incredibile.

In 2009, din circa 212.000 de candidati au promovat in iulie 170.000, iar in august inca 35.000, in total 205.000, adica un procent de 97%!

Intre procentele de promovare pe judete s-au inregistrat diferente enorme, de neexplicat: Mehedinti: promovabilitate de 98,19%, Constanta: 94,99% , Hunedoara: 94,5%, Suceava: 93,87, iar la polul opus Galati, cu 59,8%.

Cand este vorba de mii de elevi legile statisticii ne spun ca asa ceva nu este posibil decat prin producerea unor fraude importante.

Ca asa stau lucrurile ne demonstreaza procentele de 100%, obtinute de multe licee, altfel fara vizibilitate si, mai ales, notele de 10 la sport, obtinute de toata suflarea de candidati din liceul respectiv. Adica nu s-a impiedicat niciunul, nu era niciun elev/eleva mai grasut/a, sa nu realizeze baremele maxime! Cine poate crede asa ceva!

Eliminarea fraudelor la probele scrise, aceasta este adevarata provocare pentru actuala conducere a Ministerului Educatiei.

Si totusi solutii exista. Le ofer o solutie, fara pretentia de a fi si singura.

Actuala aplicatie informatica care gestioneaza examenul de bacalaureat poate fi adaptata sa genereze subiecte personalizate, similare dar nu identice, astfel incat fiecare elev sa aiba propriul subiect. Se elimina astfel, in buna masura, frauda prin copiere intre elevi.

Exemple la matematica. De ce sa rezolve toti elevii aceeasi ecuatie de gradul al doilea, cand fiecare elev poate primi propria ecuatie, diferita de a celorlalti elevi din sala. Sau, cerintele pentru exercitiul cu matrici sunt aceleasi, doar matricea este diferita, de la elev la elev.

Cu exceptia limbii si literaturii romane (si aici textele de analizat pot fi diferite), subiectele pot fi de tip grila, cu evaluare informatica. Se elimina astfel factorul subiectiv reprezentat de corectori. Tehnica aceasta folosita la admiterea la facultate si in invatamantul superior poate fi foarte bine folosita si la Bac.

Atat foaia cu subiecte, cat si aceea de rezolvare a grilei sunt marcate cu coduri de bare si cu numele elevului, astfel incat sa nu poata fi inlocuite. La limba romana, tezele ar urma sa fie corectate in alte judete decat cele in care s-a sustinut examenul.

Singura problema o constituie telefoanele mobile si alte mijloace sofisticate de comunicare, care pot fi depistate la intrarea in scoala unde se sustine examenul cu ajutorul baghetelor scaner, acelea care se folosesc in aeroporturi, in vama si la intrarea in institutiile securizate, manevrate de personal de specialitate.

Daca se realizeaza un examen de Bac fara fraude am avea, in sfarsit, o imagine corecta a ceea ce inseamna invatamantul romanesc actual, un criteriu de evaluare si salarizare a profesorilor, a managerilor, de finantare a scolilor cu granturi de excelenta etc.

An de an fraudele la Bac, inclusiv vanzarea subiectelor, au tinut capul de afis in media, au reprezentat varful mistificarii si ipocriziei din Educatie. Va fi anul acesta altfel?

Metode de eliminare a fraudelor exista, doar dorinta si vointa de a impune corectitudinea nu stim daca exista.

Vom vedea la vara.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#bacalaureat 2010, #reforma educatie Funeriu , #educatie